Scris
miercuri, 28 noiembrie 2012
,
10:13
, de
Ovidiu
Pare-se că o grupare de black-hats din Algeria ar fi atacat server-ul DNS 8.8.8.8 DNS-urile RoTLD ducând la redirecţionarea unor domenii către alte pagini, principalele afectate fiind site-uri precum google.ro, microsoft.ro sau kaspersky.ro. Atacul de tip DNS poisoning a făcut ca modificările aduse domeniilor atacate să se propage chiar şi pe DNS-urile celor de la Google, 8.8.8.8 şi 8.8.4.4, precum şi pe DNS-urile ISP-urilor din România. La momentul scrierii acestor rânduri, majoritatea domeniilor vizate sunt funcţionale, excepţie făcând google.ro (care ori nu se încarcă, ori afişează mesajul atacatorilor) şi paypal.ro (update: situaţia este acum rezolvată). Soluţia constă în schimbarea serverelor DNS din setările de reţea, de exemplu cu cele ale OpenDNS: 208.67.220.220, 208.67.222.222 (instrucţiuni pentru Windows | instrucţiuni pentru Linux).
Scris
vineri, 9 noiembrie 2012
,
22:10
, de
Ovidiu
Pentru cei străini de programare (şi mai ales de Linux) termenul GTK nu spune prea multe. O explicaţie "mai din topor" pentru aceştia ar fi că GTK e un set de funcţionalităţi puse la dispoziţie programatorului (API) pentru a-l ajuta la creearea interfeţelor grafice pentru programe. Practic e componenta care se ocupă de afişarea butoanelor, textului şi a restului de elemente vizibile dintr-o aplicaţie şi totodată de manipularea informaţiilor venite de la dispozitivele de intrare (tastatură, mouse, etc.). Desigur, şi GTK şi Qt (acesta din urmă fiind un alt set de funcţionalităţi pentru interfeţe grafice) au cam "sărit calul" şi oferă mult mai mult decât simple instrumente pentru interfeţe grafice, printre care API-uri pentru redarea de fişiere media şi accesarea de fişiere de pe calculatoare aflate la distanţă (prin intermediul reţelelor de date).
Pentru că întreba cineva pe aici zilele trecute ce se mai întâmplă cu release-ul 0.09 al TV-Maxe (pe care l-am promis cam acum hmmm... două săptămâni), mă simt îndatorat să vin cu câteva explicaţii asupra release-ului amânat.
În esenţă TV-Maxe 0.09 e pregătit să fie lansat. A fost plugin-ul de SpiceTV care a ţinut în întârziere acest nou release dar care, după ce am cântărit puţin lucrurile, am decis să nu îl mai includ în distribuţia oficială de TV-Maxe pe motiv că necesită un cont (free) pe spicetv.ro, site cu interfaţă în română şi care ar deruta utilizatorii străini ai aplicaţiei. Aşa că no more release blocking from this point of view.
Principalul vinovat, însă, pentru întârzierea versiunii 0.09 e însuşi subsemnatul, care a decis să acorde puţin timp pentru teste înainte de a lansa oficial această versiune. Problema e că şi acest timp e oarecum insuficient deoarece serviciul consumă multe resurse (mai nou lucrez la un proiect bazat pe Django, care îmi e destul de greu de "digerat") iar timp pentru TV-Maxe îmi rămâne mai mult prin weekend-uri. Desigur, toţi cei interesaţi de viitorul 0.09 pot descărca versiunea din SVN de pe site-ul oficial şi pot testa ultimele funcţionalităţi ale aplicaţiei.
Cu toate astea spuse, scuze din nou pentru întârziere şi sper ca mult-aşteptata versiune (cu înregistrare!) să apară cât mai curând posibil.
Scris
sâmbătă, 3 noiembrie 2012
,
00:50
, de
Ovidiu
Se pare că mişcările împotriva pirateriei online din ţara noastră încep să se intensifice în ultima vreme, fiecare an aducându-ne noi evenimente şi procese ce privesc acest curent apărut încă de la începuturile internetului. Un caz recent este cel al celor 42 de site-uri web ce difuzează (ilegal) filme pe internet, pârâte prin intermediul CNA-ului de către SC ProTV SA (deţinătorul trustului ProMedia - în caz că nu a fost destul de evident din denumire). Ce e ciudat, pe lângă prezenţa în listă a celor de la vplay.ro, e că marea parte a site-urilor din lista respectivă nu oferă aceste filme spre descărcare ci doar spre vizionare. Coincidenţa? Şi ProTV deţine un site similar însă, spre deosebire de cele de mai sus, acesta difuzează filme în mod legal, accesul la acestea făcându-se pe baza unui abonament plătit.
Scris
miercuri, 31 octombrie 2012
,
09:46
, de
Ovidiu
Astăzi cei de la CodeWeavers oferă gratuit CrossOver Office, suita comercială bazată pe Wine care este specializată pe rularea pachetului Office de la Microsoft, dar şi pe rularea de jocuri care nu există în variantă nativă pe Linux sau Mac.
Adresa la care puteţi descărca versiunea gratuită de CrossOver atât pentru Linux cât şi pentru Mac este http://flock.codeweavers.com/, ofertă valabilă numai astăzi, 31 octombrie (dar care la noi va prinde şi o parte din 1 noiembrie, datorită diferenţei de fus orar). Happy downloading!
Scris
marți, 23 octombrie 2012
,
08:53
, de
Ovidiu
Astăzi mi-am rezervat 10 minute din programul de lucru pentru un mic experiment. Instalând PyGTK și PIL am reușit să rulez Pymaxe pe Mac OS X 10.8.1. Nu fără modificări, însă: a fost nevoie să modific proprietatea xid a Gdk.Window de vreme ce aceasta nu este suportată decât pe X (X Window System). Playback-ul audio, cumva, a funcționat din prima, dar asta probabil pentru că aveam deja VLC instalat în sistem. Playback-ul video a funcționat și el dar fără ca imaginea să apară (din cauza unor erori ce veneau din VLC). Descărcarea de muzică e ok, însă nu am testat cu conversie (unde ar fi dat eroare, probabil din cauza lipsei ffmpeg-ului pe sistem).
În rest aplicația e nefuncțională. Fereastra de setări nu se deschide (codul care decide asociațiile de fișiere e doar pentru Linux și Windows, și crapă lamentabil în OS X), iar la adăugarea de rezultate în listă apar din nou niște erori (motiv pentru care nu apar decât vreo 3 rezultate la căutări).
Nu intenționez să merg mai departe cu portarea aplicației pe Mac-uri, acesta fiind doar un experiment pentru a vedea cât de portabil e codul Pymaxe.
Dacă acum vreo doi ani experimentam superficial cu OS X pe calculatorul personal, fiind uimit de performanţele şi look-n-feel-ul acestuia, în zilele noastre sunt zilnic la post pe un Mac Mini, servind conştiincios Objective-C pentru Zelgor, proiectul la care lucrez de câteva luni. În felul acesta am ajuns să cunosc platforma şi sistemul de operare al celor de la Apple mai bine şi să îmi satisfac curiozitatea vis-a-vis de "navetele spaţiale", aşa cum îmi păreau acum nu mult timp. Totuşi, deşi e un sistem Unix desăvârşit, OS X nu e nici pe departe un produs perfect. În rândurile următoare voi descrie câteva idei din experienţa mea cu acest sistem de operare.
Scris
sâmbătă, 20 octombrie 2012
,
21:23
, de
Ovidiu
Puţin mai înainte de scrierea acestui text am ajuns de la conferinţa ţinută astăzi de Amazon sub numele de Amazon TechO(n). S-au discutat multe chestii interesante pe acolo, cum ar fi tehnologii folosite în cadrul companiei şi metode de optimizare a infrastructurilor de tip cloud computing. Pe lângă conferinţele ţinute pe teme de tip "very-difficult-to-understand-tech" (cum ar fi tehnici de hash-ing) s-au discutat şi chestii mai "light", cum ar fi securitatea informatică şi managementul proiectelor în cadrul unei companii software.
Tablet PC-urile, sau pur şi simplu tablete după cum sunt cunoscute astăzi, îşi au originea în forma actuală undeva pe la începuturile anilor 2000 când Intel anunţa WebPAD, ulterior redenumit în Intel Web Tablet. Tot prin acea vreme Microsoft anunţau şi ei prima tabletă ce rula o versiune modificată de Windows XP, Microsoft Tablet PC, dispozitiv ce ţintea în special către mediul business, dar care a eşuat în a-şi atinge scopul datorită preţului său ridicat şi a utilităţii sale limitate. Apoi această lume a ciudatelor dispozitive a rămas sub tăcere până cu aproximativ opt ani mai târziu când Apple anunţa iPad, dispozitiv ce avea să provoace o explozie în domeniul tablet-pc-urilor, aducând acest segment de piaţă în lumina reflectoarelor.
În ultima perioadă serviciul "Made in China" denumit SopCast nu se simte prea bine, downtime-urile fiind destul de dese, mai ales pentru utilizatorii români. Lumea vorbeşte pe la colţuri că în spatele acestor disfuncţionalităţi a popularului serviciu P2P ar sta un atac DDoS, menit să "înfunde" ţeava chinezilor şi să mai aducă doi-trei abonaţi serviciului Spice TV, serviciu de altfel cu plată (şi cu preţuri modice, zic eu).
Scris
duminică, 14 octombrie 2012
,
18:32
, de
Ovidiu
Amazon Development Center România va organiza, pe data de 20 octombrie a acestui an, evenimentul Amazon TechO(n), eveniment ce are loc pentru prima dată la noi în ţară. TechO(n) este o conferinţă axată pe tematici tehnologice la care vor lua cuvântul ingineri de la Amazon ce vor prezenta ultimele noutăţi din domeniul reţelisticii, serverelor web, securităţii şi în general tot ce ţine de partea de servicii distribuite de date (acesta fiind unul din domeniile în care activează Amazon). Conferinţa va avea loc la Palas Conference Center, Iaşi, iar numărul de invitaţii este limitat (şi se obţin destul de greu) aşa că, dacă sunteţi interesaţi, www-uiţi repede pe pagina oficială. Eu personal mi-am primit deja invitaţia şi voi fi acolo alături de câţiva colegi de muncă.
După cum spuneam în postarea mea anterioară, pe la premierea Best Linux Application s-a perindat și o televiziune (cea cu reporterița inteligentă) care a filmat ce s-a întâmplat pe acolo. Zilele astea aceștia au publicat înregistrările cu pricina în cadrul unei emisiuni cu specific IT, numită simplu 2.0. Întreaga emisiune poate fi urmărită pe site-ul Digi24 (televiziunea în cauză), în timp ce în videoclipul de mai jos mi-am permis să extrag doar articolul ce vizează acest eveniment, pentru a ușura viața celor interesați strict de acesta
(cum ar fi subsemnatul). Dar vorba multă == sărăcia omului, așa că here's the video:
Într-o altă ordine de idei, plănuiesc un dublu-release de Pymaxe și TV-Maxe în viitorul apropiat, momentan aștept ca ISP-ul internatului în care locuiesc să își actualizeze infrastructura pentru a putea trece și eu la treabă. Cu astea fiind zise, toate cele bune și stați prin zonă pentru alte noutăți ce privesc Pymaxe și TV-Maxe.
Astăzi de dimineaţă m-am întors din călătoria spre şi dinspre Bucureşti, călătorie ce am avut-o înspre a-mi ridica menţiunea cu care am fost binecuvântat la concursul (aproape) anual Best Linux Application, ediţia 2012. Premierea a avut loc la hotelul Crowne Plaza Bucureşti şi n-a ţinut mai mult de 2 ore, aceasta începând cu discursurile organizatorilor care au explicat motivaţia organizării unui astfel de eveniment şi importanţa software-ului open-source şi terminându-se cu calupul de întrebări, unele fiind adresate nouă, premianţilor (era să uit de bufet, care s-a ţinut după premiere).
Well, drumurile vieții mă vor duce în seara asta din nou în București, după doar aproximativ două luni de la ultima vizită în capitala țării. Sunt citat la un tribunal de acolo în legătură cu amenda pe care am primit-o la ultima vizită când, din necunoștință de cauză, am validat biletul de RATB doar pentru o singură persoană deși mai eram cu cineva și luasem o cartelă cât pentru ambele persoane.
Scris
duminică, 26 august 2012
,
23:17
, de
Ovidiu
În caz că nu a remarcat nimeni acest lucru până acum, am o pasiune ascunsă pentru Symbian. Da, sistemul de operare defunct care, înainte de apariţia lui iOS şi Android era standardul de facto când era vorba de sisteme de operare mobile. Ador Symbian în primul rând datorită libertăţii de alegere pe care ţi-o dă, ca dezvoltator. Nu e ca pe iOS unde eşti "încătuşat" în Objective-C, XCode şi Mac OS X-ul de la Apple. Că ştii mai bine Pyhton, că te descurci mai bine în JAVA, Ruby sau chiar PHP - pe Symbian este loc pentru fiecare. Apoi, la Symbian îmi place complexitatea - aspect ce contrastează puternic cu Android, iOS sau Windows Phone, ce îţi prezintă deasupra o interfaţă lucioasă în timp ce totul se petrece ascuns de ochii utilizatorului. Lucru bun pentru clientul de rând, desigur, dar nesatisfăcător pentru persoanele mai tehnice din fire.
Personal sunt de părere că cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Nokia a fost să omoare acest sistem de operare. Şi nu că ar fi făcut-o oricând, ci exact când începuse să i se "monteze" artileria grea - şi mă refer în special la portarea Qt pe această platformă. Dar astăzi Symbian e mort, numărul dezvoltatorilor interesaţi de acest sistem de operare e aproape nul (probabil doar Opera Software mai activează în acest domeniu) iar dispozitivele pe care acesta rula încep să umple coşurile de gunoi, odată cu vremurile de glorie ale acestora.
Well, a trecut ceva vreme de când nu am mai scris pe aici şi probabil că duşmanii deja se îngrijorează că o duc prea bine şi pun la cale uneltiri masonice gata să-mi distrugă viaţa şi întreaga carieră.
Just kidding. Luna care a trecut de când nu am mai scris nimic pe aici s-a dovedit a fi una extrem de încărcată. După cum spuneam sunt fericitul angajat al unei firme de software din Suceava (salutare noilor colegi, în caz că e vreounul care să citească pe aici...) şi, la doar o lună de la semnarea contractului deja am trăit acolo cât pentru o viaţă întreagă. Dar să le luăm pe toate pe rând.
Pe profilul de Facebook al d-lui Checheriţă au fost postate două imagini ce anunţă ediţia din anul 2012 al Zilelor Humorului:
Lăsând la o parte toate activităţile sportiv-culturale (asta e, sunt un incult sedentar), sunt plăcut surprins de prezenţa trupei Holograf printre cele ce vor cânta la Zilele Humorului. Spitalul de urgenţă nu îmi plac aşa mult, dar având în vedere vechimea şi notorietatea trupei intră şi aceştia în categoria prezenţelor remarcabile la acest festival. Mandinga, pentru mine, e doar o altă trupă picată în sfera celor ce cântă în limbi necunoscute de dragul de a evita un brain-explosion cauzat de compunerea unor versuri cu ceva semnificaţie artistică.
De remarcat este startul unui nou festival marca "Zilele Humorului", Steaua de Cristal, care se anunţă extrem de interesant (şi care aduce a TipTop Minitop-ul de pe vremuri). Can't wait to see it.
Anyway, probabil în sâmbăta şi duminica Zilelor Humorului voi fi prin zonă, deci dacă e cineva dornic de băut o bere la suprapreţ în zilele alea să dea un semn.
Aţi cerut, vi s-a dat: versiunea din SVN a TV-Maxe ştie să înregistreze.
Mai sunt mici ajustări de făcut (codecuri, dacă e cineva experimentat cu ffmpeg îl rog să mă contacteze), dar dacă nu apar erori semnificative, TV-Maxe 0.09 va veni undeva la începutul săptămânii viitoare.
Well, dezvoltarea aplicaţiilor Pymaxe şi TV-Maxe poate continua aşa că e timpul să ne punem pe treabă şi să pregătim viitoarele release-uri. În aceste zile am implementat două noi funcţii în TV-Maxe, funcţii care cred că vor fi foarte folositoare pentru utilizatorii acestuia:
Cel mai probabil. Încă mi-e neclar lucrul ăsta din ce am discutat cu angajatorii, dar se pare că vor să mă dedic 100% lor în detrimentul proiectelor open-source pe care le desfăşor. Probabil s-au referit la faptul că ar trebui ca acestea să nu-mi ia din timpul dedicat muncii? Probabil s-au referit la faptul că aş putea fura informaţii confidenţiale şi să le implementez în aplicaţiile mele? Nu mi-a fost clar, însă decizia a sunat ceva de genul: atâta vreme cât proiectele tale nu intră în conflict cu ce faci aici, e ok. Dar ar trebui să le închei.
Dacă e cineva interesat să continuie aceste proiecte, rog să mă contacteze şi va avea tot suportul meu în înţelegerea codului, adaptarea la acesta şi menţinerea proiectului. La nivel de bugfix-uri şi menţinere voi contribui şi eu dar, cel mai probabil, nu voi mai adăuga feature-uri noi.
Nope, Chuck Testa. Totul a fost o neînţelegere - problema a fost că s-a crezut, iniţial, că aş vrea să lucrez la aceste două proiecte în "timpul de lucru". Şi cum nu e cazul (oricum plănuiam să fac asta în timpul liber), totul va rămâne ca până acum (deşi s-ar putea ca dezvoltarea celor două proiecte să continuie într-un ritm mai lent, din motive de puţin timp liber).
Aaa, şi da: m-am angajat la ASSIST Software. După cel mai dificil interviu "suferit" până acum, de mâine voi începe stadiul de pregătire şi integrare în colectivul de acolo. Salariul e unul frumuşel (dar confidenţial :P), mediul şi oamenii de acolo par OK dar, cel mai important, voi lucra - în sfârşit - într-un mediu profi, pe domeniul meu. Mă cam sperie faptul că e posibil ca cunoştinţele mele să nu se intersecteze cu ce au ei nevoie pe acolo, dar timpul va lămuri toate aceste dileme ale mele.
Începând din această seară, utilizatorii aplicaţiei TV-Maxe au posibilitatea de a face upgrade la noua versiune a aplicaţiei, 0.08.
De vreme ce avem o versiune ce se termină în număr par înseamnă că în aceasta nu vom găsi (aproape) nicio funcţionalitate nouă, ci doar bugfix-uri.
Printre noutăţile pe care le aduce TV-Maxe 0.08 avem:
Bug-ul ce împiedica adăugarea de canale radio noi a fost reparat
Butoanele telecomenzilor prin IR pot fi schimbate din nou
Stream-urile pe RTSP nu se mai întrerup după cca. 6 - 8 minute
Utilizarea procesorului nu ar mai trebui să sară la 100% după încheierea redării unui stream pe RTSP
Monitorul nu ar mai trebui să se ducă în stand-by la utilizarea aplicaţiei cu backend-ul GStreamer
Alte reparaţii minore
În vizualizatorul pentru ghidul TV, emisiunea curentă are un fundal mai special
Noua versiune poate fi descărcată de pe site-ul aplicaţiei, fiind disponibile şi pachete pentru Ubuntu şi ArchLinux. Pachetele pentru Mandriva sunt în curs de construcţie.
Pentru 0.09 plănuiesc o funcţie de sleep (închiderea programului - eventual al calculatorului după un anumit timp) şi programarea pornirii aplicaţiei la o anumită oră.
Acum câţiva ani urmăream un documentar care descria războaiele viitorului. Conform acestuia, în viitor războaiele urmau a fi duse de către roboţi sau vor fi purtate în mediul virtual, prin intermediul reţelei Internet. Prima variantă părea mai plauzibilă pe atunci deoarece un război informatic pur şi simplu părea prea de domeniul SF-ului iar nimeni nu îi prea putea găsi rostul.
Desigur, pe atunci internetul nu era reţeaua din zilele noastre.
Dacă credeaţi cumva că dezvoltarea aplicaţiei Pymaxe "a amorţit", ei bine v-aţi înşelat. În momentul de faţă tocmai experimentez suportul pentru versuri în format .LRC în Pymaxe. Cei ce au MP3 player-e chinezeşti (şi nu numai) se vor bucura să audă de această nouă funcţionalitate, mai ales că pe lângă afişare, Pymaxe ştie să şi descarce acest tip de versuri.
Suportul pentru versuri este 100% implementat, deşi aplcaţia va putea găsi versuri doar pentru melodiile mai populare. Pe de altă parte, acesta va fi cam singurul nou feature în Pymaxe 0.60, pe lângă un mic bugfix legat de descărcarea videoclipurilor HD.
Noua versiune va fi lansată zilele astea, după ce voi fi destul de sigur că totul funcţionează ca la carte.
De vreme ce sunt dezvoltatorul unei aplicaţii de televiziune pe internet iar la ţară am ClickNet, nu am putut să nu mă lovesc de bug-ul din cauza căruia router-ul Huawei HG655b se restartează la accesarea unui stream RTSP://. Din fericire se pare căexistă şi o rezolvare, eroarea constând într-o problemă privind configurările implicite ale router-ului.
Problema apare la accesarea unor canale prin intermediul aplicaţiei TV-Maxe sau la vizionarea de clipuri video de pe YouTube de pe un telefon conectat prin wireless la acest router. Rezolvarea acesteia constă în modificarea setărilor firewall-ului din router, setări ce se fac accesând interfaţa web de configurare, la http://192.168.1.1/. Accesaţi ramura Advanced -> Firewall iar la Firewall level setaţi ca valoare opţiunea Medium. De asemenea, bifaţi Application filtering iar apoi apăsaţi pe butonul Submit.
Dacă aveţi probleme la accesarea unor link-uri sau servicii, puteţi să setaţi opţiunea Firewall level la valoarea iniţială, "workaround"-ul pentru problema cu restartarea rămânând funcţional şi în acest caz.
PS: Încă nu am testat informaţia, urmează să o fac de îndată ce dau pe la ţară.
Majoritatea telefoanelor din zilele noastre vin cu acumulatori Lithium-Ion sau Lithium-Ion Polymer, spre deosebire de cele din anii '90 ce veneau, în general, cu acumulatori tip Nickel cadmium sau Nickel-metal hydride. Acumulatorii s-au schimbat, însă mitul formatării acestora (aplicabil la tehnologiile folosite în anii '90) a supravieţuit. Hai să vedem cum stă treaba cu formatarea acumulatorilor Li-Ion.
Povestea e simplă: dacă înainte certificat puteai obţine de pe OPDA, cumva astăzi acest lucru nu mai e posibil. De ce am avea nevoie de un certificat? Pentru că pe Symbian, sistemul de operare de pe Samsung i8510, nu se pot instala decât aplicaţii "de încredere", pentru că trăim într-o lume liberă în care, când ai cumpărat un telefon mobil, ai 100% drepturi asupra modului de utilizare al acestuia. Din fericire încă există căi prin care putem instala ce aplicaţii vor muşchiuleţii noştri pe smartphone-ul cu sistem de operare marca Nokia.
Sunt un maniac al sunetului extrem în căşti, deşi sunt conştient că acest lucru o să-mi termine auzul cu vreo 10 - 20 de ani mai devreme decât păţesc oamenii în mod obişnuit. Tocmai din cauza acestui lucru ador şi telefoanele din gama Sony Ericsson care, pe lângă faptul că scot un sunet excelent în căşti, pot fi şi modificate pentru a rupe timpanul când asculţi muzică cu căştile.
Am fost oarecum dezamăgit de Samsung i8510 când am conectat la acesta o pereche de căşti şi am auzit un sunet fad, bun doar pentru a adormi copii plângăcioşi. Din fericire, există un meniu ascuns ce ne lasă să modificăm parametrii sunetului pentru a ne satisface nevoia de câţi mai mulţi decibeli.
Alt telefon, alt review. Am reuşit să scap de Nokia C2-01, aşa că acum sunt posesorul unui Samsung i8510, cel mai performant telefon pe care l-am deţinut până acum (mda, la mine e mai greu cu avansul tehnologic). Telefonul iese în evidenţă printr-o mare ciudăţenie: deşi e un Samsung, vine cu Symbian OS 9.3 ca sistem de operare, ceea ce îl face mai mult un Nokia, interfaţa pe care o oferă fiind aceeaşi întâlnită ca cea de pe telefoanele producătorului finlandez. Dar hai să vedem ce oferă acest telefon şi, mai ales, dacă dezamăgeşte precum a făcut-o celălalt Symbian-phone deţinut de mine, Nokia N73.
Încă mai e de lucru, dar librăria împreună cu plugin-urile pentru Trilulilu şi YouTube au fost portate cu succes pe Visual Basic. Desigur, asta nu înseamnă că şi Pymaxe va fi portat în acest limbaj de programare (deşi nu e exclus): am nevoie de librărie pentru un proiect la facultate, acesta fiind motivul portării. După ce mai "şlefuiesc" puţin codul vor veni şi sursele acesteia.
În curând vine şi un player video pentru vizionarea de seriale pe internet (acesta fiind proiectul despre care am adus vorba mai sus).
Nu ar fi prima dată când se scrie despre TV-Maxe pe WebUpd8, dar de data asta avem un articol dedicat 100% noii versiuni a aplicaţiei lansate acum câteva zile. Pentru mine e semn că TV-Maxe a ajuns departe, atât de departe încât devine oarecum intimidant această popularitate pe care o capătă (şi simt o oarecare responsabilitate pe care o am acum faţă de comunitatea de utilizatori strânsă în jurul acestei aplicaţii).
Cu puţin noroc poate că vom vedea TV-Maxe inclus în managerul de pachete din Linux Mint şi, cine ştie, într-o zi cu soare va veni preinstalat pe vreo distribuţie Linux (îmi permit să visez - he he). Până atunci, aştept sugestii pentru versiunea 0.09 (deoarece 0.08 se va axa pe stabilizarea funcţiilor adăugate în proaspăt-lansata versiune) deoarece sincer, în afară de o funcţie de sleep (adică să se închidă calculatorul după X minute) nu prea mai am idei în legătură cu această aplicaţie (şi ar fi păcat să mă opresc cu ea undeva pe la 0.10).
TV-Maxe 0.07 a introdus suport pentru stream-uri RTMP via rtmpdump, ceea ce a deschis poarta către o mulţime de stream-uri TV disponibile prin acest protocol. Problema este că rtmpdump oficial este învechit, aşa că nu prea funcţionează (stream-ul va fi redat câteva secunde după care... gata, somn). Din fericire cineva a făcut un patch care corectează acest comportament; din păcate va trebui să compilăm noi această versiune de rtmpdump. Urmează un scurt tutorial despre cum se face acest lucru:
Scris
sâmbătă, 28 aprilie 2012
,
02:10
, de
Ovidiu
În seara aceasta am dat "drumul la apă" versiunii 0.07 a aplicaţiei TV-Maxe (pentru Linux). Această nouă versiune a fost în lucru câteva luni bune, însă aşteptarea nu a fost în zadar, changelog-ul fiind unul destul de stufos. Dar să vedem, pe larg, ce înseamnă fiecare din articolele scrise în changelog şi ce aduce nou această versiune a aplicaţiei de redare a stream-urilor TV pentru Linux:
Unii probabil ştiu că, de ceva vreme, lucrez la portarea aplicaţiei TV-Maxe pe Windows. Lucru care mi-a reuşit, deşi a fost un proces de lungă durată având în vedere faptul că aplicaţia a fost încă de la început gândită a fi Linux-only iar Windows e o platformă radical diferită faţă de sistemul de operare cu pinguini. Totuşi... nu există (şi nici nu va exista) TV-Maxe pentru Windows. Motivul vine în rândurile următoare.
Cum am ajuns în posesia unui Nokia din Series 40, telefoane despre care am jurat că nu o să mă mai ating vreodată? Ei bine, asta e o poveste lungă care începe cu un Nokia E71 ce s-a dovedit a fi o clonă chinezească şi sfârşind cu acest Nokia C2-01 menit să-mi închidă gura şi să-mi mai ungă puţin (şi temporar) sufletul dornic de un telefon ieftin cu tastatură QWERTY şi conexiune WiFi. Dar dacă tot îl am de vreo două săptămâni nu puteam să las acest telefon să treacă fără să-i fac un mic review şi să vedem exact cum o mai duce Nokia la capitolul dumbphones, capitol unde, la fel ca în cazul smartphone-urilor, a început aparent să piardă teren în faţa Samsung (eu, colegii de cameră şi majoritatea colegilor de facultate deţin câte un Samsung, indiferent dacă acesta e smartphone sau nu).
Scris
duminică, 8 aprilie 2012
,
16:24
, de
Ovidiu
Cei ce sunt utilizatori mai vechi de-ai calculatoarelor, în special cei ce au prins vremurile de dinaintea exploziei internetului, ştiu cât de valoros era un CD cu kit-uri. Colecţii întregi de programe, care de care cu scopuri mai diverse şi mai (in)utile, toate îngrămădite în 700MB căci DVD-urile erau o adevărată raritate în vremurile tulburi ale offline-ului. De asemenea exista o serie de aplicaţii must-have care nu lipseau de pe niciunul din aceste CD-uri, iar din acestea unele s-au pierdut în timp fiind înlocuite de alternative mai bune sau pierzându-şi utilitatea. Mai jos sunt câteva din aceste programe dispărute dar care, acum mult timp, ne-au uşurat vieţile de calculatorişti.
Maya, în vârstă de 4 ani, suferă
de o deficienţă în vorbire aşa că
foloseşte un iPad pentru a putea
comunica cu părinţii săi.
Cei pasionaţi de tehnologie probabil ştiu ce este un brevet software.Pentru cei ce nu cunosc termenul, brevetele (sau patentele) software sunt foarte asemănătoare cu cele pentru invenţii: îţi garantează că, pentru o anumită perioadă, nimeni nu îţi va fura ideea şi o va implementa într-un mod profitabil fără să îţi dea şi ţie o parte din câştigul obţinut de pe urma acesteia. Scopul acestora este unul nobil, la prima vedere, deoarece motivează creativitatea prin garanţia faptului că nimeni nu o să ţi-o exploateze nemeritat pentru a obţine foloase proprii. Dar cât de fezabile sunt aceste brevete în lumea alertă a software-ului, unde noile inovaţii sunt la ordinea zilei iar, ce este foarte rău - vom vedea mai jos de ce -, de cele mai multe ori au la bază ideile altora?
Notă: următoarele informaţii vizează studenţii de la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava. Dacă nu te încadrezi în acest grup select, cel mai probabil informaţiile ce urmează îţi vor fi inutile.
Cei care trec sau au trecut (sau vor trece, dacă sunt norocoşi) prin anul II calculatoare, la FIESC-ul de la Suceava ştiu sau vor şti că în D205, acolo unde ni se predau tainele assembler-ului, nu avem acces la internet. De ce se întâmplă asta la un laborator unde ai avea nevoie de aşa ceva (pentru a citi documentaţia, logic, nu pentru a sta pe 9gag) nu ştiu - dar ăsta nu ar fi un caz unic când USV bate logica Am aflat motivul, dar cam e secret şi nu se poate spune în mod public. Chestia ciudată e că există conexiune la reţea şi chiar se pot accesa serverele universităţii... dar stai, noi parcă aveam acces SSH la conturile noastre, nu?
Simplu şi la obiect: dacă te-ai săturat de timeline-ul de pe Facebook şi vrei să scapi de el, asigură-te că foloseşti Firefox, Google Chrome sau Internet Explorer şi instalează extensia de aici. Apoi intră pe un profil de Facebook ce avea timeline-ul activat şi vomită curcubee în timp ce în faţa ochilor tăi se lăfăie vechiul aspect al profilelor de pe Facebook. Enjoy!
Pe scurt şi la obiect: tocmai am dat drumul în sălbăticie unei noi versiuni de Pymaxe. Pe lângă mici corecturi aduse codului, noua versiune aduce previzualizări video (probabil cel mai important lucru în noua versiune), posibilitatea de descărcare a videoclipurilor la rezoluţie HD, un meniu contextual în lista cu rezultate (click dreapta pe o melodie pentru a-l vedea) şi descărcare mai rapidă a melodiilor graţie algoritmului de descărcare paralelă (sau segmenţială - habar n-am cum naiba să-i spun).
Dimensiunea kit-ului versiunii de Windows a crescut considerabil, acest lucru datorându-se încorporării unora din librăriile VLC în aplicaţie, pentru a activa redarea video în aplicaţie. Sper însă să nu trec prea curând de acest prag de 20MB pe care l-am atins cu această versiune...
Scris
miercuri, 15 februarie 2012
,
17:35
, de
Ovidiu
Avântul căpătat de Linux în ultimii ani a adus, pe lângă numărul mare de utilizatori, şi un număr considerabil de dezvoltatori, fiecare dezvoltând aplicaţii care de care mai interesante. Odată cu acest lucru se petrece un fenomen care pe Windows are loc de foarte mulţi ani: apariţia unor aplicaţii - să le spunem - spectaculoase dar anonime din cauza lipsei marketing-ului şi a unei baze numeroase de utilizatori. În acest articol voi aduce în discuţie 5 aplicaţii ce intră în această categorie şi care se ridică peste aşteptările pe care le-ai putea avea de la un proiect atât de puţin cunoscut, de multe ori acestea depăşind în calitate programe deja consacrate.
Probabil ultima versiune a acestui program, de vreme ce nu prea văd cum l-aş mai putea extinde. Această nouă versiune afişează vârsta în funcţie de CNP-ul introdus (pe lângă data naşterii) şi fixează un bug în citirea codurilor CNP când, dacă cifra de control era 0, CNP-ul era declarat ca invalid.
Well, aproape că au trecut două săptămâni în care nu am mai scris pe aici, aşa că cred că ar fi timpul să mai pun cititorii acestui blog la curent cu progresul făcut în proiectele mele.
Scris
sâmbătă, 21 ianuarie 2012
,
00:10
, de
Ovidiu
Librăria a mers din prima, fără modificări. Mai trebuie doar să încropesc rapid o interfaţă grafică şi să găsesc o modalitate de distribuire a aplicaţiei (Python nu vine preinstalat pe Android-uri, din păcate). Sper ca la sfârşitul weekend-ului să pot prezenta ceva progrese. Way to go, Pymaxe on Android!
Scris
vineri, 20 ianuarie 2012
,
20:54
, de
Ovidiu
Odată cu Pymaxe 0.50 am "împărţit" aplicaţia în două părţi majore: interfaţa, adică partea vizibilă cu care utilizatorul interacţionează şi librăria care, de fapt, nu este decât o clasă ce oferă o interfaţă între programator şi plugin-urile Pymaxe. Iniţial urma ca doar librăria să se denumească Pymaxe, aplicaţia grafică fiind gândită să poarte denumirea de Roxe (lucru care nu s-a mai întâmplat - am zis asta în caz că sunteţi curioşi de ce noul Pymaxe se instalează într-un folder denumit Roxe).
Unul din cele mai mari site-uri de file sharing a fost închis astăzi de către procurorii federali din Statele Unite, fondatorii acestuia fiind acuzaţi de piraterie şi încălcarea drepturilor de autor. Deţinătorii de drepturi de autor spun că Megaupload le-ar fi adus pagube de peste 500 de milioane USD.
De voie, de nevoie, ieri am fost nevoit să-mi termin proiectul la POO (Programare Orientată pe Obiecte) iar acolo - pentru că asta studiem în acest frumos şi minunat semestru I al anului 2 - a trebuit să lucrez în C++, limbaj de programare de care nu pot să spun neapărat că mi-e drag mai mult decât o durere de măsea.
Scris
sâmbătă, 14 ianuarie 2012
,
03:00
, de
Ovidiu
După ore întregi de citit documentaţie, după ore întregi de scris şi rescris linii de cod, în sfârşit s-a întâmplat: TV-MAXE are acum backend pentru GStreamer. Cei cărora le place să trăiască pe muchie de cuţit şi nu se tem de nişte cod proaspăt precum o pâine caldă pot descărca din SVN "ultimul răcnet" în varianta TV-MAXE:
Scris
miercuri, 11 ianuarie 2012
,
19:47
, de
Ovidiu
După cum am mai spus în trecut, prima jumătate a lui 2012 va fi dedicată TV-MAXE-ului. Iar - ca să pregătesc lumea pentru noutăţile cu care va veni versiunea 0.7 - fac aici un mic rezumat al funcţiilor implementate deja (astăzi mi-am dedicat toată ziua acestui proiect) şi care vor fi implementate în viitorul apropiat: