duminică, 26 august 2012

Top 10 aplicaţii pentru Symbian

În caz că nu a remarcat nimeni acest lucru până acum, am o pasiune ascunsă pentru Symbian. Da, sistemul de operare defunct care, înainte de apariţia lui iOS şi Android era standardul de facto când era vorba de sisteme de operare mobile. Ador Symbian în primul rând datorită libertăţii de alegere pe care ţi-o dă, ca dezvoltator. Nu e ca pe iOS unde eşti "încătuşat" în Objective-C, XCode şi Mac OS X-ul de la Apple. Că ştii mai bine Pyhton, că te descurci mai bine în JAVA, Ruby sau chiar PHP - pe Symbian este loc pentru fiecare. Apoi, la Symbian îmi place complexitatea - aspect ce contrastează puternic cu Android, iOS sau Windows Phone, ce îţi prezintă deasupra o interfaţă lucioasă în timp ce totul se petrece ascuns de ochii utilizatorului. Lucru bun pentru clientul de rând, desigur, dar nesatisfăcător pentru persoanele mai tehnice din fire.
Personal sunt de părere că cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Nokia a fost să omoare acest sistem de operare. Şi nu că ar fi făcut-o oricând, ci exact când începuse să i se "monteze" artileria grea - şi mă refer în special la portarea Qt pe această platformă. Dar astăzi Symbian e mort, numărul dezvoltatorilor interesaţi de acest sistem de operare e aproape nul (probabil doar Opera Software mai activează în acest domeniu) iar dispozitivele pe care acesta rula încep să umple coşurile de gunoi, odată cu vremurile de glorie ale acestora.

Astăzi voi fi puţin necrofil şi voi scoate la lumină câteva dintre cele mai interesante aplicaţii pentru Symbian. Cât de curând voi încerca să portez Pymaxe pe PyS60 deoarece se simte grav lipsa unui player pentru YouTube care să poată reda clipuri la rezoluţie mai mare de QVGA (cum e cazul aplicaţiei oficiale). În pofida decesului acestui sistem de operare, există şi pentru Symbian câteva aplicaţii competitive cu marile nume din mediul iOS sau Android. Iar poate cel mai mare nume în Symbian îl reprezintă...

1. Opera Mobile

Prezent şi pe Android şi totodată refuzat de Apple, Opera Mobile este unul din cele mai populare browsere pentru dispozitive mobile. Folosind exact acelaşi motor de randare ca omologul de pe PC-uri, acest browser promite o experienţă web asemănătoare cu cea de pe desktop-uri. Ce merită remarcat este că, pentru un dispozitiv cu un procesor ce lucrează cu mult sub pragul de 1 GHz, acest browser reuşeşte să se menţină responsiv (spre deosebire de browser-ul intern din Symbian, care îngheaţă chiar şi la simple pagini web). Principala problemă la acest browser ar fi consumul de RAM - spre exemplu, încărcarea paginii de mai sus mi-a închis programul de screenshot-uri deoarece se epuizase memoria - însă pentru asta există Opera Mini, în cazul acestuia toată randarea şi comprimarea paginii web făcându-se pe serverele Opera, scutind astfel dispozitivul de munca laborioasă necesară afişării unei pagini HTML.

2. Gravity

Gravity este un client universal pentru reţele sociale, suportând la momentul scrierii acestui articol Facebook, Twitter şi Foursquare. Oferă acces rapid pentru funcţiile principale oferite de serviciile de socializare suportate, precum navigarea printre profilurile prietenilor, vizualizarea news feed-ului (Facebook), a notificărilor, check in (Foursquare), etc. Acest proiect pare a fi încă dezvoltat chiar şi astăzi, ultimele noutăţi de pe site-ul producătorului datând de undeva din martie, anul curent.

3. Youlu

Disponibil atât pentru Symbian, cât şi pentru iPhone şi Android, Youlu este o interfaţă pentru agenda şi mesajele tale, oferind în plus funcţii de back-up şi mesagerie instant. Oferă o interfaţă plăcută ochiului şi care nu afectează negativ responsivitatea aplicaţiei. Pe lângă funcţionalităţile enumerate mai sus, Youlu oferă şi un recorder pentru apeluri, precum şi căutare inteligentă în lista cu contacte direct din ecranul principal al telefonului sau alertă prin vibrare la conectarea unui apel.

4. TTPod

TTPod este unul din cele mai avansate playere audio pentru telefoanele mobile, în general, oferind funcţii "de lux" precum afişarea coperţilor de album sau a versurilor. Suportă skin-uri, presetări pentru egalizatorul audio, vizualizări, vine inclus cu un manager pentru librăria muzicală şi probabil alte funcţii pe care încă nu le-am descoperit. Symbian nu este singura platformă suportată de acest player, TTPod fiind disponibil şi pentru iPhone, Android sau chiar J2ME.

5. DosBox

Se pare că nu pot să fac screenshot la asta,
aşa că nicio imagine aici

Probabil unul din cele mai portate programe, DosBox este disponibil chiar şi pentru Symbian. Partea extrem de interesantă este că DosBox nu este doar un emulator DOS, ci unul pentru arhitectura x86, asemănător cu VMWare sau VirtualBox. Asta se traduce prin posibilitatea de a rula chiar şi Windows 95 pe un amărât de telefon cu Symbian (nu am încercat, dar nici nu vreau să îmi imaginez cum se mişcă) cu condiţia de a deţine destulă memorie RAM sub capotă.

6. X-Plore

Fiind încă o altă aplicaţie care a cunoscut şi Android, X-Plore este un file manager complet pentru Symbian, oferind pe lângă clasicile funcţionalităţi de copiere şi mutare a fişierelor şi un editor de texte încorporat, un editor hexadecimal, suport pentru arhive .rar şi .zip, vizualizator de imagini, căutător de fişiere şi multe altele. Una din capabilităţile mai speciale ale aplicaţiei este cea de a accesa inbox-ul telefonului, util când ai primit fişiere prin Bluetooth şi pe care vrei să le copiezi în memoria telefonului sau pe cardul de memorie.

7. Droper

Droper este un client pentru Dropbox, scris in Qt şi disponibil pentru Symbian S60v3 şi S60v5. Deşi rudimentar, oferă cam tot ce te-ai aştepta de la un client de Dropbox, inclusiv funcţie pentru preluarea link-urilor publice. Nu oferă sincronizare, în schimb, lucru oarecum pozitiv având în vedere că nici măcar pe telefoanele mobile de top nu se găseşte memorie suficientă cât să "ţină" un cont de Dropbox premium (plus că şi traficul de date costă...)

8. Google Maps

Nu cred că este neapărat necesar să explic ce este Google Maps. O să spun doar că versiunea pentru Symbian oferă integrare cu Google Latitude, oferă suport pentru Street View şi se integrează cu GPS-ul din dotare. Căutarea prin voce pare să nu mai funcţioneze (produsul fiind abandonat pentru Symbian), însă cea prin text nu face nicio problemă. Foarte util când vizitezi oraşe străine.

9. Skype

Skype, la fel ca Google Maps, este un alt produs popular disponibil pentru Symbian. Suportă principalele funcţii ale clientului pentru PC, mai puţin cea de apel video. Principala problemă cu Skype este că mi-a luat mult timp până l-am convins să facă log in, problemă cu care s-au mai confruntat mulţi alţii. Personal am reuşit s-o scot la capăt prin introducerea greşită a datelor de log in şi apoi introducând datele corect (dar nu sunt sigur dacă a fost doar o coincidenţă sau nu).

10. Shazam

Shazam este o aplicaţie care ajută la identificarea pieselor muzicale prin "ascultarea" acestora din mediul ambiental. Mai precis, atunci când auzi la radio o melodie care îţi place şi vrei să afli mai multe detalii despre aceasta, e de ajuns să porneşti aplicaţia şi, cu puţin noroc, vei primi artistul, titlul piesei şi link-uri către magazine online de unde poţi cumpăra piesa muzicală. Din nou, Shazam este una din aplicaţiile prezente pe toate platformele majore, inclusiv iOS şi Android.

Despre viitorul telefoanelor mobile se vorbeşte mult; Android şi iOS sunt într-o luptă continuă pentru supremaţie de vreo 3 ani iar loc pentru un al treilea competitor pare că se găseşte greu (întrebaţi-i pe cei de la Microsoft pentru mai multe detalii). Din păcate Symbian n-a fost să fie nici măcar acest al treilea competitor, cu toate că a pornit cu un avantaj major în războiul smartphone-urilor. Entuziaştii au plecat şi ei către alte platforme - mai există vreun fan Symbian pe aici?


2 comentarii :

daniyl spunea...

Da eu am un nokia n 73 si am pe el symbian .Pot sa spun ca sunt multumit de el .Dar inca nu am luat contact cu android sau iOs .Este destul de bun si symbian.

Anonim spunea...

Eu am un Nokia 700 cu Symbian Belle Feature Pack 2 si nu l-as schimba pe nici un Nokia cu Windows Phone. Ultima versiune de Symbian arata super !