sâmbătă, 20 octombrie 2012

Impresii după Amazon TechO(n)

Puţin mai înainte de scrierea acestui text am ajuns de la conferinţa ţinută astăzi de Amazon sub numele de Amazon TechO(n). S-au discutat multe chestii interesante pe acolo, cum ar fi tehnologii folosite în cadrul companiei şi metode de optimizare a infrastructurilor de tip cloud computing. Pe lângă conferinţele ţinute pe teme de tip "very-difficult-to-understand-tech" (cum ar fi tehnici de hash-ing) s-au discutat şi chestii mai "light", cum ar fi securitatea informatică şi managementul proiectelor în cadrul unei companii software.

Trecând în mare ce am "învăţat" de la Amazon (ai căror speakeri au fost destul de secretuoşi în privinţa detaliilor privint infrastructura serviciului), merită menţionat managementul de proiect de tip scrum, metodologie ideală pentru proiecte ale căror target-uri suferă modificări pe parcurs şi care cer echipelor să se adapteze din mers la acestea. De asemenea această metodologie se bazează pe aşa-numitele sprint-uri, acestea fiind de fapt "segmente" din procesul de dezvoltare ale unui proiect, segmente definite precis încă de la început şi care nu mai suferă modificări pe parcursul desfăşurării acestora. Mai multe despre Agile scrum puteţi citi aici.
Un alt subiect interesant prezentat de cei de la Amazon a fost diagnoza latenţelor website-urilor unde s-a insistat mult pe faptul că timpii de servire şi afişare ai unei pagini nu trebuie măsuraţi doar pe partea de server, ci şi pe cea de client, experienţa utilizatorului depinzând foarte mult şi de acest aspect. Intrând puţin în amănunte, am aflat că timpii de afişare pentru o pagină de pe amazon.com se împart undeva între 30% pe server şi 70% pe client, ceea ce se traduce prin faptul că cel mai mult timp la afişarea unei pagini web se pierde pe calculatorul celui ce vizitează site-ul. S-a dat şi un caz concret în care cei de la Amazon au constatat cu surprindere că, pentru câteva ore, site-ul lor a funcţionat mai bine decât ar fi trebuit (latenţa scăzuse considerabil), fără ca aceştia să-şi poată explica fenomenul. Ne-au fost prezentate apoi pas cu pas toate etapele prin care aceştia au "vânat" sporul neaşteptat de viteză, rezultatul final fiind acela că în acele ore se afişase un anunţ informativ ce a fost plasat în locul unor imagini, anunţul text "cântărind" cu mult mai puţin decât imaginile înlocuite, având ca efect timpi mai mici de transfer a datelor paginilor web.
De menţionat a fost şi un discurs despre securitatea informatică, discurs în care s-a tras un semnal de alarmă privind faptul că oamenii acordă prea puţină importanţă securizării datelor, timpul petrecut de un dezvoltator pe această temă fiind, de cele mai multe ori, sub 10% din durata dezvoltării unui proiect. De asemenea s-a enunţat faptul că există o linie neclară între ceea ce utilizatorul obişnuit cere din punctul de vedere al securităţii  informatice şi ceea ce acesta îşi doreşte în realitate. De asemenea ne-au fost acordate şi "tips"-uri privind ceea ce trebuie urmărit cu atenţie atunci când dorim să ne securizăm şi, mai ales, cum trebuie gândit şi efectuat acest proces.

Lăsând la o parte chestiunile tehnice nu pot să nu menţionez recepţia, care a fost de nota 10 cu băuturi (răcoritoare şi nealcoolice) la discreţie, un lunch la miezul zilei şi o invitaţie la petrecere (refuzată deoarece ne grăbeam să ne întoarcem). De asemenea m-am întors de acolo cu un pulover brănduit cu sigla Amazon şi câteva fotografii făcute prin Palace Mall Iaşi, locul unde s-a ţinut conferinţa (şi care ne-a lăsat cu gura căscată prin stilul interior şi exterior).





1 comentarii :

Daniel Șerbănescu spunea...

nice, folosesc scrum de 2 luni... și e super flexibil atât în teorie cât și în practică