joi, 15 martie 2012

Cum să ai net la D205

Notă: următoarele informaţii vizează studenţii de la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava. Dacă nu te încadrezi în acest grup select, cel mai probabil informaţiile ce urmează îţi vor fi inutile.


Cei care trec sau au trecut (sau vor trece, dacă sunt norocoşi) prin anul II calculatoare, la FIESC-ul de la Suceava ştiu sau vor şti că în D205, acolo unde ni se predau tainele assembler-ului, nu avem acces la internet. De ce se întâmplă asta la un laborator unde ai avea nevoie de aşa ceva (pentru a citi documentaţia, logic, nu pentru a sta pe 9gag) nu ştiu - dar ăsta nu ar fi un caz unic când USV bate logica Am aflat motivul, dar cam e secret şi nu se poate spune în mod public. Chestia ciudată e că există conexiune la reţea şi chiar se pot accesa serverele universităţii... dar stai, noi parcă aveam acces SSH la conturile noastre, nu?



Atenţie: parte teoretică şi oarecum plictisitoare. Citeşte doar dacă te hrăneşti cu detalii. Dacă nu, goto 2 paragrafe mai jos.
Tunelizare. Ăsta-i cuvântul magic care ne va lega la lumea de dinafară printre momentele în care încercăm să găsim biţi rătăciţi prin registrele calculatorului. În teorie e simplu: îţi trebuie un Putty cu ajutorul căruia îţi configurezi un tunel, te conectezi la stud.usv.ro sau apollo.eed.usv.ro (după preferinţe sau care parolă v-o amintiţi mai bine), setezi în browser un proxy SOCKS la 127.0.0.1:port-ul la care ai setat Putty-ul şi gata. Dar uite că deja am umplut aproape un paragraf doar cu instrucţiunile acestea; în mod cert vei ţine minte până săptămâna viitoare care sunt toţi paşii necesari pentru a accesa autostrăzile internetului din D205...

Aşa că (ori suntem ingineri, ori nu mai suntem) am pus la punct o mică aplicaţie scrisă în AutoIt (un limbaj de programare ce levitează între PHP şi Visual Basic) care foloseşte plink.exe (Putty pentru consolă) pentru a seta rapid un tunel între calculatorul de lucru şi serverul USV. Ba îl setează atât de bine încât are grijă să configureze şi Windows-ul în aşa fel încât să utilizeze proxy-ul creeat prin intermediul aplicaţiei (deşi tot va trebui să reporniţi navigatorul web pentru a lua în considerare noile setări). Iar la închiderea aplicaţiei toate setările revin la normal, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Partea utilă
Dar vorba lungă - sărăcia omului aşa că aici puteţi găsi aplicaţia iar aici sursele (pentru cei sceptici că "breee, tu vrei să ne furi parolele de pe stud"). Puneţi aplicaţia pe un stick sau ţineţi minte http://stud.usv.ro/~dunitan/usvconnect.exe.


P.S. Dacă aveţi nevoie de adresa proxy-ului (pentru a îl utiliza în diverse aplicaţii), duceţi mouse-ul deasupra iconului din taskbar (asta după ce v-aţi conectat) şi aşteptaţi să apară tooltip-ul cu informaţii.

2 comentarii :

vasiauvi spunea...

Cine mai e acuma laborant/profesor la D205?

Ovidiu spunea...

Larionescu Alexandru Bogdan, bănuiesc (cel puţin, noi cu el facem laboratorul)