sâmbătă, 29 septembrie 2012

Best Linux Application 2012: din culisele unei premieri

Sursă foto: eduvision.ro
Astăzi de dimineaţă m-am întors din călătoria spre şi dinspre Bucureşti, călătorie ce am avut-o înspre a-mi ridica menţiunea cu care am fost binecuvântat la concursul (aproape) anual Best Linux Application, ediţia 2012. Premierea a avut loc la hotelul Crowne Plaza Bucureşti şi n-a ţinut mai mult de 2 ore, aceasta începând cu discursurile organizatorilor care au explicat motivaţia organizării unui astfel de eveniment şi importanţa software-ului open-source şi terminându-se cu calupul de întrebări, unele fiind adresate nouă, premianţilor (era să uit de bufet, care s-a ţinut după premiere).

Mai multe despre evenimentul în sine puteţi citi aici şi aici, şi cu puţin noroc veţi putea vedea şi imagini de la faţa locului pe Digi 24 HD, singura televiziune prezentă la eveniment (şi care a trimis acolo o reporteriţă destul de bine pregătită pentru tema proiectului, lucru care de altfel ne-a uimit atât pe mine cât şi pe ceilalţi premianţi). Eu o să vorbesc mai mult despre experienţa proprie vis-a-vis de eveniment, în speranţa că poate sunteţi curioşi cum decurge un astfel de eveniment dincolo de latura oficială a acestora.
Am ajuns în Bucureşti undeva pe la ora 6 dimineaţa, răcit bine (a venit toamna, deh) şi după o noapte în care nu am dormit decât vreo 3 ore (pe motiv de tuse şi joante de cale ferată). Având la îndemână atât un Nokia E71 cât şi un iPhone (amândouă dotate cu GPS) nu mi-a fost greu să găsesc hotelul unde avea să se ţină premierea. În pofida distanţei mari de la staţia de metrou de la Piaţa Victoriei până la Crowne Plaza am decis să o iau pe jos, pentru a mai risipi din timpul disponibil până la începerea evenimentului (ora 10). Văzui Herăstrăul, Arcul de Triumf şi ambasada SUA la Bucureşti (ai căror paznici sunt mai fricoşi decât o mâţă - căzură o castană pe capota unei maşini parcate în faţa ambasadei de-au tresărit amândoi la auzul zgomotului impactului).

Plictisit totuşi de atâta pedalat din picioare, am decis să intru în hotel şi să ochesc măcar sala (Magnolia) în care avea să se ţină premierea. În faţa acesteia două doamne/domnişoare pregăteau listele de invitaţi (bănuiesc) şi m-au informat prompt că premierea începe la 10 şi că deja ele au început pregătirile. Am mai zăbovit prin zonă vreo oră şi jumătate după care m-am prezentat la faţa locului, unde am fost întâmpinat de o drăguţă domnişoară (Roxana Toader, cea cu care şi comunicasem prin email în privinţa concursului), care mi-a înmânat ecusonul pe care scria numele meu cu caractere bold-uite şi "Universitatea POLITEHNICĂ din Bucureşti" cu caractere mai puţin bold-uite, cu toate că nu sunt student al acestei instituţii. Şi dacă tot veni vorba despre Politehnică, pare-se că toţi de acolo se cunoşteau între ei şi proveneau de la această universitate (ocupanţii locurilor I, II şi III erau în mod cert de acolo), singurul străin fiind subsemnatul (asta ca şi cum nu aş fi ieşit destul în evidenţă prin accentul moldovinesc şi ţinuta non-formală).

Cam pe la 10:30 a început, oficial, evenimentul în sine. După cum scriam mai sus, s-a început cu prezentarea invitaţilor, a premianţilor, ceva discursuri după care s-a trecut sumar la prezentarea premiilor. TV-Maxe al meu a luat menţiune, fiind şi singura aplicaţie desktop participantă la concurs (şi singura aplicaţie "cap-coadă", de fapt), locul 3 a fost luat de Cristian Mihai Bârcă cu Using the Map-Reduce Paradigm to Train Neural Networks, pe 2 s-a clasat Alexandru Mihail Copoţ cu Optimizing the algorithms that allocate TCP and UDP ports in the Linux Kernel, în timp ce Cătalin Nicutar ne-a suflat tuturor premiul I cu A Segementation Offload Implementation for Multipath TCP. Spuneam că TV-Maxe a fost singura aplicaţie cap-coadă din cadrul concursului în sensul că locurile întâi şi doi au fost reprezentate de nişte patch-uri pentru kernelul Linux, în timp ce despre locul trei nu pot să spun prea multe de vreme ce nici măcar reprezentanta câştigătorului (care era plecat în străinătate) nu a putut oferi prea multe detalii despre acest proiect. Interesul pentru TV-Maxe a fost destul de ridicat, pe lângă întrebările adresate în timpul conferinţei de presă (Va fi mereu disponibilă aplicaţia sub GPL?, Te-ai gândit să încerci să monetizezi acest proiect?, etc.) fiind şi acostat de un domn "pasionat de televiziune" care mi-a promis că va încerca aplicaţia de îndată ce va trece pe Linux :)

Ca premiu am primit, pe lângă diploma de participare şi două carneţele cu pixuri adiacente imprimate cu sigla IBM, o invitaţie la "Best Student Recognition Event" (bănuiesc, nu mai ţin exact minte) pentru anul viitor, eveniment ce are loc în preajma lunilor iunie-iulie (după cum mi s-a explicat). Premiul I a primit un laptop Lenovo, în timp ce locurile doi şi trei au primit, probabil, o bursă de şcolarizare (informaţie bazată pe ceea ce am citit pe internet despre ediţiile din anii trecuţi ale concursului). În rest cam nimic în plus de spus despre acest eveniment, poate doar ar trebui menţionată prezenţa unui reprezentant Microsoft (lucru oarecum de mirare, având în vedere că domeniul open-source nu e chiar sfera lor de activitate) şi că nu m-am mai ales cu nicio amendă de la RATB (probabil din cauză că nici nu m-am folosit de serviciile lor).

Pe final ţin să mulţumesc IBM pentru susţinerea fenomenului Linux şi open-source în România, Assist Software şi tuturor colegilor de acolo care m-au susţinut tot timpul şi nu în ultimul rând utilizatorilor TV-Maxe care prin suportul şi implicarea lor au ţinut vie pasiunea dezvoltării acestui proiect. Grazie!

1 comentarii :

nelumunteanu spunea...

Ma bucur foarte mult pentru premiul ce l-ai obtinut Felicitari! Succesele tale in calitate de "producator" vor fii si succesele noastre ca users. Stiu ca nu-i deloc usor ce faci.Dar pasiunea dusa in extrem nu poate aduce decat mari succese. Stiu de la fiul meu ca nu e simplu...el este elev in clasa XI la Colegiul Fratii Buzesti din Craiova ,si in primul an a participat la Olipiadele de Informatica si Fizica . A ales Fizica pentru performanta , in acest an ajungand in Lotul Olimpic National Largit dar nu a renuntat total nici la informatica.Si el apreciaza foarte mult programele tale. Asteptam de la tine si posibilitatea de a urmari in browser programele TV (pt a putea sa le urmarim in browserul tv-ului) , si de ce nu o aplicatie pentru Smart TV-ul de la Samsung gen cum este aplicatia www.seenow.ro implementata pe smart tv.
SA-TI DEA DUMNEZEU SANATATE!
Cu stima Nelu Munteanu
([email protected])