joi, 21 octombrie 2010

Opera 11 aduce suport pentru extensii

După succesul destul de răsunător al versiunilor 10 şi 10.50, compania norvegiană din spatele Opera nu stă degeaba şi pregăteşte lansarea versiunii 11, care umple probabil cel mai mare gol care ţine acest browser în spatele concurenţei: lipsa extensiilor.


Da, noua generaţie a browser-ului Opera aduce suport pentru extensii, făcând ca Internet Explorer să fie singurul browser major care nu se bucură de această facilitate. De menţionat însă faptul că Opera oferă de ceva timp suport pentru UserScript-uri, lucru ce îi oferea o oarecare extensibilitate, cu toate că era destul de limitată. Acum însă utilizatorii îşi vor putea personaliza browser-ul la un nivel mult mai înalt decât puteau până în prezent, aceştia putând încerca noua îmbunătăţire prin intermediul versiunii alpha al Opera 11.

În comparaţie cu Opera 10, ritmul dezvoltării noii versiuni coincide pe toate platformele unde Opera este disponibil, aşa că şi utilizatorii de Linux sau FreeBSD pot să testeze noile tehnologii din acest browser.



La prima iniţializare a Opera 11 eşti dus fix către o pagină ce conţine câteva extensii, instalarea acestora făcându-se foarte uşor apăsând butonul "Install" din dreptul extensiei dorite. După confirmarea instalării şi finalizarea acesteia vei fi anunţat printr-o notificare ce apare la baza ecranului (şi care aminteşte de Firefox) că noua extensie a fost instalată cu succes. La ora actuală sunt disponibile câteva extensii (14 la număr) ce folosesc la configurarea avansată a browser-ului, la descărcarea de videoclipuri de pe YouTube, la traducerea paginilor, etc. Modul de funcţionare a extensiilor este similar cu cel din Google Chrome, majoritatea ataşând un buton reprezentativ în partea dreaptă a barei de adrese prin intermediul căruia sunt accesate funcţiile oferite de acestea. Framework-ul pentru extensii nu pare a fi finalizat, extensii precum Fastest YouTube sau Edit the Page părând a fi nefuncţionale. Lucru scuzabil însă, având în vedere că versiunea actuală este în stadiu alpha deci nu se vrea una funcţională 100%.
Extensia Fastest YouTube nu adaugă un buton în toolbar
şi nici nu sugerează vreun link de download.

Pasul făcut de Opera prin implementarea extensiilor este unul firesc şi aşteptat de foarte mulţi utilizatori. În zilele de astăzi, când internetul (şi în special web-ul) este atât de proeminent, cerinţele utilizatorilor privind calitatea şi gradul de personalizare a browserelor au devenit mult mai exigente iar cei de la Opera se pare că sunt pe calea cea bună când vine vorba de satisfacerea lor.

4 comentarii :

Unknown spunea...

Nu duceam lipsa extensiilor, fiind foarte multumit de actuala "forma" a browserului meu preferat, insa daca isi pastreaza calitatile si in noua versiune, o sa continui sa raman fidel

Unified spunea...

Niciodata nu mi-a placut cum ruleaza Opera pe Linux indiferent ce distributie am folosit. Acesta are un comportament al dracu de ciudat. Daca spre exemplu privesc un clip YouTube in full screen dupa ce revin in normal mod parti din imaginea marite raman pe desktop, pe panoul de sus, pe fundalul desktopului...nu stiu sa explic exact dar e foarte ciudat. La tine tot asa se intampla? Sa fie din cauza ca am placa ATI?

Ovidiu spunea...

La mine se mai intampla asta la aplicatiile Qt, cand folosesc Compiz. Nu e exclus insa ca in cazul tau sa fie ceva de la driverele ATI (a caror calitate sub Linux e renumita)

Unified spunea...

Nu folosesc Compiz. Adica am efectele default de minimizare si maximizare a ferestrelor si atat. Nu am activat efectele Extra de leganare a ferestrelor sau alte porcarii ci doar ce a venit by default (Normal). Stii...Linuxul e demential, frumos, placut insa mereu apar chichite de astea care chiar daca nu sunt chestii majore e deranjant, suparator si parca ti-e ciuda sa vezi niste mici bugulete cand ar putea sa fie si el ca toate celelalte sisteme de operare. Si Windows si Mac au probleme dar frate, parca nici unul nu da kiks in halul asta cand vine vorba de afisaj, interfata softurilor.