luni, 25 octombrie 2010

Pastie - Clipboard manager pentru Ubuntu

Pe Linux există un bug vechi şi extrem de enervant: dacă se copiază un text în clipboard iar aplicaţia din care s-a copiat este închisă între timp, poţi să spui adio textului copiat. Pe KDE această problemă este rezolvată graţie lui Klipper, pe Gnome această problemă cică a fost rezolvată acum mult timp (ţin minte că am citit despre asta într-un număr de Linux Magazine, acum doi - trei ani) însă în mod curios încă mai persistă.

Pentru a rezolva acest incovenient există, însă, rezolvare: clipboard managerele. Pe lângă rolul de a ţine minte conţinutul clipboard-ului în cazul descris mai sus, aceste progrămele oferă şi un istoric al datelor copiate în buffer. Am încercat mai multe variante de-a lungul timpului: Glipper, Parcellite şi chiar Klipper (fiind un utilizator de Gnome). Dacă Glipper nu suporta decât conţinut text (deci nu puteai da copy/paste unei imagini, de exemplu) iar Klipper consuma resurse în draci (fiind o aplicaţie străină de Gnome), am rămas la Parcellite fiind însă nevoit să fac şi aici un compromis: când închideam aplicaţia de unde am copiat anumite date eram nevoit să reactualizez conţinutul clipboard-ului din meniul aplicaţiei, practic clipboard-ul rămănând gol (exact ca în cazul în care nu ar fi rulat niciun clipboard manager).

Nici Glipper şi nici Parcellite nu mai sunt întreţinute la momentul actual aşa că nu puteam spera ca bugurile acestora să mai fie fixate vreodată (deşi în cazul lui Glipper apăruse un patch care rezolva problema datelor binare). Din fericire astăzi am aflat de existenţa unui proiect asemănător pe nume Pastie. Proiectul încă nu are un site oficial, fiind disponibil doar git-ul de unde pot fi descărcate sursele. Utilizatorii de Ubuntu pot descărca aplicaţia folosind următoarele comenzi:

sudo add-apt-repository ppa:hel-sheep/pastie
sudo apt-get update && sudo apt-get install pastie
Aplicaţia poate fi pornită din meniu, la secţiunea Accesories şi totodată va porni automat la fiecare deschidere a calculatorului. Pe site-ul OMG! Ubuntu aflăm şi un mic truc pentru integrarea aplicaţiei în mediul desktop al Ubuntu prin utilizarea unui icon care să se muleze cu tema implicită de iconuri. Enjoy!

1 comentarii :

Anonim spunea...

buna
va rog mult sama ajutati
si pe mine sa pot viziona tv online pe ubuntu .
a si o alta problema.
atunci cand fac un download nu se salveaza pe desktop
de ce ? si ce pot face ?
multumesc