miercuri, 16 iunie 2010

GnuBox, Ubuntu şi netul prin bluetooth

Zilele astea PC-ul mi-a fost posedat de frate-miu (venit în vizită pe la mine), aşa că a trebuit să găsesc o metodă simplă şi cât mai puţin costisitoare prin care să pot avea acces la e-mail-uri, messenger şi WWW. Cum Orange a renunţat la Orange WAP Unlimited iar ofertele de internet mobil au primit nişte preţuri astronomice, singura cale era să împart conexiunea la internet a PC-ului cu telefonul.

Fostul meu Sony Ericsson suporta PAN, cu toate astea însă nu am reuşit niciodată să mă conectez la internet prin intermediul PC-ului, nici pe Windows şi nici pe Linux. Despre Symbian nu ştiu dacă suportă PAN by default, dar ştiam încă de dinainte de a deţine N73-ul (cu care îmi manânc zilele momentan) de GnuBox. Combinaţia dintre Windows şi GnuBox încă nu am încercat-o, dar pe Linux am reuşit cu succes să folosesc conexiunea de la PC pentru a avea net pe telefon. Cum? Urmând paşii următori.

În primul rând, avem nevoie de un adaptor Bluetooth la PC (şi de asemenea, un telefon cu Bluetooth). Mai apoi este necesar să facem pairing între telefon şi PC. Eu folosesc Blueman pentru a-mi administra conexiunile Bluetooth, dar indiferent de ce anume foloseşti, pairing-ul nu ar trebui să fie mare brânză.

Următorul pas constă în configurarea telefonului. Se instalează GnuBox pe telefon (alegând versiunea corespunzătoare dispozitivului tău mobil), se rulează şi se selectează Options > Debug > Dump Full CommsDB pentru a face o copie a configurării conexiunilor, în caz că apar probleme. Puteţi închide GnuBox. Apoi vom creea o nouă conexiune. Accesează meniul, apoi Tools > Settings > Connection > Accesspoints. La denumire scriem "Bt" (fără ghilimele, case-sensitive!), setaţi valoarea lui "Data Bearer" în "Data call" şi ca număr de apel setaţi orice număr, aleatoriu (de preferinţă unul care să nu intre în conflict cu un număr apelabil). Restul setărilor rămân aşa cum sunt. Porniţi din nou GnuBox şi selectaţi Options > Install > Create records. Reporniţi GnuBox şi selectaţi Options > Install > set RAS login script. Pentru ultima dată, reporniţi aplicaţia şi selectaţi Options > 2box Bluetooth > LAN Access server. Configurarea telefonului s-a încheiat.

Urmează să configurăm şi calculatorul pentru a primi conexiuni. Porniţi consola (terminal) şi logaţi-vă în aceasta ca root executând comanda sudo -s şi introducând parola. Apoi tastaţi gedit /etc/ppp/peers/dun şi scrieţi în acel fişier:


115200
noauth
192.168.11.30:192.168.11.40
crtscts
ms-dns server_DNS
lock

În penultima linie, după ms-dns scrieţi denumirea serverului DNS al reţelei dumneavoastră, pe care îl puteţi afla tastând cat /etc/resolv.conf, afişat sub titlul de "domain". În cazul meu, de exemplu, a fost novasat.ro. De asemenea aveţi grijă ca IP-urile din a treia linie să nu intre în conflict cu alte IP-uri din reţea (datorită valorilor asemănătoare). Salvaţi fişierul şi executaţi, în continuare, echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward, pentru a putea accesa internetul cu telefonul, nu doar LAN-ul. În continuare executaţi următoarele două comenzi:


iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.11.0/24 -j MASQUERADE
dund --msdun --listen call dun


Cam asta ar trebui să fie tot. Pentru a putea rula ultima linie, ar putea fi necesar să instalaţi pachetul bluez-compat. Puteţi închide fereastra de terminal fără a pierde conexiunea telefonului la internet. După fiecare repornire a sistemului, ultimele două linii vor trebui executate aşa că, dacă doriţi ca acestea să fie executate automat, le puteţi adăuga în /etc/rc.local. Aveţi mare grijă ca ultima linie din acel fişier să rămână exit 0


Dacă aţi urmat acest tutorial cu succes, ar trebui să vă puteţi conecta la internet prin intermediul PC-ului selectând profilul Bt la conectare. Enjoy!

Sursa documentaţiei

1 comentarii :

Anonim spunea...

O solutie pentru telefoanele java nu ai ?