duminică, 13 iunie 2010

ProjectM - MilkDrop pentru Linux


Mulţi dintre cei ce au folosit Winamp mai vechi de versiunea 5 probabil că ştiu ce e aia "MilkDrop". Pentru cei ce însă nu cunosc acest termen, MilkDrop este un plugin de vizualizări audio pentru Winamp. Mai concis, sunt acele analizatoare care afişează culori şi forme în funcţie de ritmul melodiei.

Astăzi am avut surpriza să descopăr din întâmplare că există o implementare a lui MilkDrop şi pentru Linux. Acesta se numeşte ProjectM şi se află în acest moment la versiunea 2.0. Este un proiect open-source deci, totodată, şi gratuit.

La ora actuală există mai multe implementări pentru ProjectM: una pentru PulseAudio (care analizează toate sunetele ce trec prin acest server audio), una pentru libvisual (care analizează sunetele produse de orice player audio ce oferă suport pentru această librărie), una pentru QMMP şi probabil şi altele.

Dacă doreşti să încerci ProjectM, poţi descărca sursele de pe pagina oficială a proiectului sau poţi să instalezi pachete precompilate oferite de distribuţia ta. De exemplu, instalarea pachetului libvisual-projectm în Ubuntu ne va oferi posibilitatea de a ne bucura de vizualizări MilkDrop din Amarok 1.4 (nu ştiu dacă Amarok 2 suportă) sau din alte playere ce suportă libvisual. De asemenea, instalând qmmp-plugin-projectm va permite utilizarea lui ProjectM direct din player-ul audio QMMP.


Pentru controlul vizualizărilor sunt disponibile anumite shortcut-uri, disponibile prin apăsarea tastelor corespunzătoare când fereastra ProjecM are focus:
m: afişează meniul pluginului
f: schimbă din modul fereastră în fullscreen şi invers (nesuportat de libvisual, se pare)
l: rămâne la vizualizarea afişată în acest moment
y: comută afişarea de vizualizări în mod aleatoriu
n: vizualizarea următoare
p: vizualizarea anterioară
r: afişează o vizualizare aleatoare
F1: afişează meniul de ajutor
F2: comută afişarea titlului melodiei
F3: comută afişarea numelui vizualizării
F4: comută informaţiile despre randare
F5: comută afişarea FPS-ului (FPS = cadre pe secundă)

Acum, dacă te-ai plictisit de vizualizările incluse, poţi instala altele noi de pe forumul MilkDrop, copiind fişierele cu extensia .milk în /usr/share/projectM/presets. Enjoy!