vineri, 4 iunie 2010

Linux pe desktop: adevăr sau provocare?

Astăzi citeam o mică confruntare pe subiectul "Este sau nu Linux desktop-ready?". Fiind o chestie despre care se vorbeşte mult în ultimul timp, mai ales de când Linux a început să se extindă pe desktop-uri, m-am gândit să îmi dau şi eu cu părerea despre acest subiect.


Despre Linux am auzit prima dată acum foarte mult timp. Nu mai ştiu exact de unde dar, în ciuda cazurilor majoritare, l-am privit atunci ca pe un lux şi nu ca pe un OS care se foloseşte din linia de comandă (cum se vorbeşte în general). Apoi apetitul pentru Linux mi-a fost alimentat de screenshot-urile din revistele de IT care prezentau (în special) frumosul KDE 3.x, interfaţa acestuia făcând albastrul de XP să pară extrem de plictisitor. Prima distribuţie pe care am testat-o a fost DSL (Damn Small Linux), o distribuţie miniaturală şi... ei bine, deloc prietenoasă pentru un începător. Care a fost prima impresie? I just love it! Deşi nu arăta deloc precum Linux-urile văzute în pozele din revistele IT, am rămas impresionat de ceea ce îmi oferea. Ţin minte că mi se părea ciudat modul de accesare a partiţiilor (mai exact, faptul că trebuiau mount-tate) iar aspectul grafic al acesteia mi se părea destul de inestetic (GTK 1, brrr!). Mi-au plăcut totuşi EmelFM, XMMS şi viteza cu care se mişca distribuţia. Regretam totuşi că, oricât am încercat, nu am reuşit să instalez distribuţia pe HDD, deşi învăţasem să îmi salvez setările pe un floppy pentru ca, atunci când voi revei în distribuţie, să mă bucur de desktop-ul meu preconfigurat.

După DSL a venit hoarda de CD-uri pe care mi le dăruise un unchi de al meu. De la XandrOS, care venea pe un singur CD, până la Red Hat, care venea pe 6 CD-uri, aveam o mini-colecţie de Linux-uri pe care să le testez. Am început cu Mandrake, o distribuţie excelentă şi care m-a lăsat profund impresionat. Am trecut apoi la XandrOS, am testat Red Hat (care nu mi-a plăcut deloc) şi am revenit înapoi la Mandrake iar, la scurt timp, acest OS a devenit singurul de pe PC-ul meu. Nu înţelegeam totuşi de ce Tux Racer îmi face frame-uri (lipsa driverelor cu accelerare grafică) şi alte chestiuni mai minore, însă per total am iubit acea distribuţie. 

Apoi s-au înmulţit revistele ce ofereau CD-uri cu sisteme Linux. Am testat multe distribuţii printre care Slax, Kubuntu, Litrix, SuSE, PCLinuxOS, Solaris (ok, ăsta nu e Linux) şi altele. Apoi a venit conexiunea la internet iar într-un final am rămas la Ubuntu, iar treburile cu Linux s-au simplificat enorm de mult (ţin minte că luam librării de pe la alte distribuţii atunci când un program mi se plângea că îi lipseşte ceva, şi multe alte neajunsuri pe care le întâmpinam).

Acum, că am terminat cu scurta mea istorie în tangenţă cu Linux, vreau să revin la subiectul acestei postări şi să discut despre cât de pregătit este acest OS pentru desktop. În ultimul timp s-a investit mult în modelarea şi promovarea Linuxului ca sistem de operare pentru uz casnic. S-au simplificat procedurile pentru instalarea de aplicaţii, încep să se acopere domenii care de care mai variate prin construirea sau portarea de aplicaţii pe Linux, s-a îmbunătăţit şi extins suportul pentru hardware... dar totuşi, Linux încă este dominat de Windows şi MacOS X. De ce?

După cum exemplifica şi alakon în link-ul dat printre primele rânduri ale acestei postări, principala problemă sunt oamenii. Şi nu cei ce întâmpină probleme în utilizarea Linux-ului, ci a celora care îl susţin. Avem o hoardă de distribuţii, începând de la cele hard-core gen Debian, Slackware, Red Hat sau Gentoo şi terminând cu cele idiot-proof gen Ubuntu, Fedora, Linux Mint, Mandriva, etc. Aceste distribuţii de bucură, de asemenea, de susţinători. Susţinători care sunt mai mult sau mai puţini înrăiţi. Susţinători care îşi susţin şi impun punctele de vedere chiar mai insistent decât o fac Martorii lui Iehova. Hopa... şi aici e principala problemă.

În lumea Linux-ului te loveşti întâi şi întâi de o problemă principală: dacă nu eşti utilizator al distribuţiei X, eşti idiot. Punct. Iar, pe principiul "nu fac ceea ce face majoritatea pentru că vreau să fiu cool", cel mai adesea acestor atacuri cad ţintă utilizatorii distribuţiilor mai răspândite, gen Ubuntu sau Fedora.Şi de aici problema se ramifică. Nu de puţine ori am văzut argumente (pe care personal le consider pur cretinoide) rezumate la fraze gen "e normal să compilezi aplicaţia pe care doreşti să o foloseşti" sau "de ce să foloseşti un GUI când poţi edita manual fişierul X de configurare". Păi stai aşa: n-o fi chiar atât de greu să faci o compilare, dar e normal să aştepţi jumătate de oră pentru ca să compilezi şi să instalezi o aplicaţie? What the fuck?! Mie, când mi s-a pus pata să fac o mâzgâlitură cu mouse-ul, vreau ca programul pe care îl voi folosi în acest scop să fie ready-to-go în cel mult 2-3 minute, nu jumătate de oră. La fel, nu stai să editezi o tonă de fişiere de configurare doar ca să îţi faci sistemul funcţionabil. Oameni buni, pentru ca Linux să fie de succes trebuie ca întâi şi intâi să-l facem gata pentru mediul comercial (iar acelaşi user dădea în pagina de mai sus un exemplu excelent în această privinţă). Hai, că nu avem aplicaţii profesionale - asta nu e vina nici a dezvoltatorilor Linux, nici a utilizatorilor - dar, nu poţi să îi spui unui patron nerăbdător să te aştepte pe tine două zile până îi faci Linux-urile de pe PC-uri să îi funcţioneze. Compilările de programe ţin deja de segmentul power-user, un utilizator mediocru va rămâne trăznit la o eroare gen "C compiler  cannot create executables".

De asemenea, utilizatorii distribuţiilor hard-core se înconjoară într-un aer de superioritate. Nu numai că pe forumuri se duc lupte gen "Windows vs. Linux" dar se duc şi lupte gen "Slackware vs. Debian" sau alte combinaţii între distribuţii. Ca să nu mai zic de utilizatorii de *BSD-uri, a căror înfumurare depăşeşte orice limite imaginabile. Eşti utilizator Ubuntu? Hăhăhă, dă-te-n mă-ta că eşti de căcat. De obicei, un utilizator care se respectă nu o să te acuze că foloseşti o altă distribuţie decât cea pe care o admiră el. Oricum are altele pe cap. Nu vei vedea dezvoltatori de software arătând batjocoritor cu degetul spre tine atunci când îi spui "nu pot compila programul tău în Ubuntu". De obicei susţinătorii înrăiţi ale distribuţiilor de Linux (indiferent care or fi ele) sunt persoane frustrate, având caracteristicile descrise mai sus.

Legat de războiul "Ubuntu vs. other distros", tind să remarc că mulţi dezvoltatori software folosesc distribuţia celor de la Canonical. Ubuntu îţi oferă un mediu de lucru gata de funcţionare fără prea multă bătaie de cap şi timp pierdut, ceea ce înseamnă că poţi să te apuci de lucru la proiectul tău într-un timp relativ scurt. Dovada? Sunt o grămadă de proiecte (iau în calcul în special pe cele individuale) care oferă surse şi .deb-uri pentru Ubuntu. Legat de "războaiele" între utilizatorii diverselor distribuţii, ţin să îi admir pe cei ce respectă alegerea celorlalţi. Nu cred că are rost să dau nume aici dar am prieteni Linux-işti care, cu toate că folosesc distribuţii hard-core (după cum spuneam, ăştia sunt cei mai "habotnici"), au fost total indiferenţi la ce distribuţie utilizez (fiind un utilizator Ubuntu, m-am lovit şi eu de multe ori de acest gen de atacuri). Din păcate acest gen de oameni tind să devină excepţii, utilizatorii de Linux împărţindu-se în majoritate între începători&aventurieri şi "du-te băăăăă, că eşti prost".

Pe lângă problema umană, Linux duce lipsă de o standardizare. Faci un program - stai, că pe distribuţia X nu funcţionează. Iar acum pierzi timp adaptându-ţi programul ca să funcţioneze şi în acel distro. Iar, dacă eşti "norocos", descoperi că acum programul tău nu mai funcţionează pe distribuţia pe care l-ai proiectat iniţial. Această problemă tinde să se rezolve oarecum prin explozia de utilizatori pe care a adus-o Ubuntu, însă nu asta e soluţia! Monopolul e cancer pentru libertatea software-ului (vorbind în particular) iar creeând software doar pentru cea mai populară distribuţie... ei bine, pur şi simplu nu este corect. E nevoie de o standardizare în Linux, e nevoie ca toată lumea să poată descărca programul X de pe site-ul oficial al acestuia şi să îl poată instala pe sistemul lor fără prea mari bătăi de cap. Iar o unificare nu se va produce prea curând, principalul motiv fiind factorul uman, pe care l-am descris mai sus.

Ca să nu mai lungesc vorba... E gata Linux pentru utilizarea pe desktop? Întrebarea asta încă nu are răspuns...


3 comentarii :

Unknown spunea...

Foarte bun articol, cap-coada. Iti dau dreptate, la fazele cu "Folosesti ubuntu - esti prost" , la treaba cu standardele..dar nu-i asta tot.
Linux suna a server. Inca suna a server, i-a o gloata de oameni care nu folosesc pc-ul decat la mail, messenger, word si jocuri si o sa-ti raspunda mirati la intrebarea "Ce parere ai despre linux?" cu "Ala nu-i pentru servere?" (sau cum am patit eu cu unu, "Pai ala e nasol cu licentele, nu poti sa crack-uiesti nimic, nu-i asa?") Linux n-are Yahoo Messenger cu video si voce. N-are jocuri care sa fie lansate de firme mari. Ii lipseste suita Adobe, etc. Asta e cheia zic eu. Daca o sa apara acestea, lumea o sa se gandeasca mai serios la linux ca desktop pentru acasa.

Mitza_003 spunea...

Mai...linux e o alternativa si as zice ca cei care il au instalat in momentul de fata pe pc sunt ori fanatici si stiu cu ce se papa, ori incepatori si doresc sa cunoasca, sau acea mica parte de oameni care il pentru ca au mare parte din nevoi deja rezolvate de un sistem de operare linux. Am lucrat la cateva firme si multe dintre ele rulau linux, office, gestiune, devize si imprimare. Recunosc faptul ca linux pute cand vine vorba de software la scara larga, de jocuri nu zic nimic pentru ca alea trebuiesc jucate pe console nu pe pc-uri. Ca incheiere o sa-ti dau un raspuns la intrebarea articolului tau. Eu consider linux ca fiind o provocare. :X

lovingvama spunea...

Şi eu folosesc Ubuntu şi-mi place foarte mult. Acum am ultimul model de Netbook Edition, dar în paralel cu Windows 7.
Nu pot fără Windows, chiar dacă Linux poate satisface mare parte din principalele activităţi zilnice la calculator. Tot mai trebuie un Photoshop sau măcar un joculeţ cretin cu terminaţia .exe :D