vineri, 24 iulie 2009

Cum să: scapă de notificările de securitate ale Windows XP

Odată cu Service Pack 2, Windows XP a primit câteva (mici) îmbunătăţiri în privinţa securităţii. Una din aceste îmbunătăţiri este şi Windows Security Center, care devine însă enervant atunci când pe calculatorul la care lucrezi nu este instalat un antivirus/sunt oprite update-urile, etc. Din fericire modul în care suntem atenţionaţi de posibilele breşe de securitate poate fi personalizat. Pentru aceasta, accesaţi meniul Start -> Control Panel şi deschideţi Security Center. În partea stângă a ferestrei care apare se află o listă cu link-uri; din acea listă faceţi click pe Change the way Security Center alerts me. De aici putem să selectăm după placul fiecăruia dacă vrem să fim atenţionaţi atunci când sunt probleme cu firewall-ul, antivirusul sau actualizările automate.


Cum să: salvează o imagine de pe Hi5, Flickr, etc.

Unele site-uri împiedică (sau mai bine zis, îngreunează) salvarea anumitor imagini în calculator prin adăugarea unei imagini transparente deasupra celei ce trebuie protejată. În felul acesta, atunci când utilizatorul va dori să salveze o anumită imagine protejată nu se va alege decât cu un .gif transparent de 1x1 pixeli. Desigur că imaginile pot fi totuşi salvate deschizând sursa fişierului HTML sau folosind instrumente gen Page Info din Firefox. Totuşi există o modalitate de a readuce posibilitatea de a salva imagini în calculator folosind metoda "click-dreapta pe imagine -> Save image as...". Deşi a fost creeat în scopul blocărilor reclamelor de pe paginile web, AdBlock Plus ne poate ajuta să scăpăm de pixelii transparenţi ce ne stau în cale atunci când dorim salvarea unei imagini.

AdBlock Plus este o extensie pentru Firefox şi poate fi descărcată de la https://addons.mozilla.org/ro/firefox/addon/1865. Desigur, vei avea nevoie de Firefox pentru a o putea folosi.

După instalarea extensiei şi repornirea browser-ului, accesaţi o pagină care se foloseşte de trucul pixelilor transparenţi pentru a proteja imaginile afişate pe aceasta. Daţi click acolo unde ştiţi că aceştia sunt prezenţi (pe poza pe care doriţi să o salvaţi, de exemplu) şi din meniul contextual selectaţi opţiunea Adblock: Blochează imagine. Va apărea o fereastră din care veţi putea ajusta câţiva parametrii ce ţin de blocarea de imagini. Selectaţi ultima variantă (Model individual) apoi adăugaţi noul filtru creeat apăsând pe Adaugă filtru. Din acest moment, pixelii transparenţi vor dispărea şi veţi putea salva în voie imaginile pe care le doriţi. Nu uitaţi că va trebui să procedaţi în acest fel pentru fiecare site diferit ce foloseşte această practică.


Blocarea pixelilor transparenţi pe flickr.com



luni, 20 iulie 2009

Chromium s-a pricopsit cu Flash

Urmăresc cu mare atenţie, de ceva vreme, evoluţia browser-ului Chromium pentru Linux, browser pe care se bazează celebrul Chrome, de la Google. Chromium este într-o dezvoltare continuă de ceva timp şi încă nu a fost lansată vreo versiune finală. Cu toate că Google anunţa Chrome pentru Linux ca fiind disponibil prin luna iulie a acestui an, se pare că termenul de la lansare va mai întârzia probabil undeva până în luna septembrie. Până atunci, cei interesaţi au la dispoziţie pe Launchpad un repository unde sunt puse la dispoziţie build-uri zilnice ale mult-aşteptatului browser. Fiind şi eu "abonat" la aceste build-uri am avut surpriza să constat că update-ul de astăzi a adus suport pentru plugin-uri, inclusiv pentru Adobe Flash Player. Chromium va detecta automat plugin-urile instalate în sistem (aflate în /usr/lib/mozilla/plugins) şi le va utiliza atunci când este nevoie. Dacă foloseşti Linux pentru x86_64, va trebui să descarci versiunile pe 32-bit ale plugin-urilor, asta deoarece încă nu există vreun build Chromium pentru acest tip de procesoare.




vineri, 17 iulie 2009

Cum să: Fii la curent cu ultimele versiuni de Wine

Wine este unul din cele mai actualizate programe de Linux. Lună de lună Wine mai avansează câte una sau două versiuni. Dacă foloseşti Ubuntu şi vrei să fii la curent cu ultimele versiuni ale acestei aplicaţii, urmează cu încredere paşii de mai jos.

Apasă combinaţia de taste Alt+F2 şi în fereastra care apare tastează gksu gedit /etc/apt/sources.list . Introdu parola de administrare iar în fişierul care se va deschide în Gedit mai adaugă o linie care să conţină:
deb http://wine.budgetdedicated.com/apt jaunty main #wine
Dacă foloseşti Ubuntu 8.04 Hardy Heron sau Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex, înlocuieşte jaunty cu hardy sau intrepid (în funcţie de versiunea pe care o foloseşti). Descarcă apoi cheia de autentificare tastând wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/Scott%20Ritchie.gpg în consolă şi import-o folosind comanda sudo apt-key add Scott\ Ritchie.gpg . De aici nu a mai rămas decât un pas spre a obţine ultima versiune de Wine: tastează în consolă sudo apt-get update && sudo apt-get install wine . Din acest moment vei avea ultima versiune de Wine instalată în PC-ul tău.

Consolofobia
Există şi o metodă mai simplă pentru utilizatorii începători de a urma paşii de mai sus. Întâi accesaţi meniul Sistem -> Administrare -> Surse Software. Introduceţi parola de administrare şi în fereastra care apare selectaţi tab-ul Programe de la Terţe Surse. Apăsaţi pe butonul Adaugă iar în fereastra care apare scrieţi (sau daţi "paste"):

deb http://wine.budgetdedicated.com/apt jaunty main #wine


Apoi accesaţi cu browser-ul web adresa http://wine.budgetdedicated.com/apt/Scott%20Ritchie.gpg şi salvaţi fişierul într-o locaţie din sistem. Tot în fereastra Surse software selectaţi tab-ul Autentificare şi apăsaţi pe butonul Importă fişier cheie. Selectaţi fişierul pe care tocmai l-aţi descărcat şi închideţi fereastra cu Surse Software. Permiteţi actualizarea listei cu programe şi din Sistem -> Administrare -> Administrator actualizări veţi putea să obţineţi ultima versiune de Wine


Firefox şi sistemul de notificări din Ubuntu Jaunty Jackalope

Una din noutăţile pe care le-a adus Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) este sistemul de notificări. Pidgin, Deluge, Gyache şi multe alte programe îşi afişează acum notificările într-un mod comun. Firefox se foloseşte însă de propriul sistem de notificări care este inestetic şi lent. Există totuşi o modalitate de a face Firefox să se folosească de acelaşi sistem de notificări precum celelalte aplicaţii din Ubuntu.

Primul pas este descărcarea şi instalarea unei extensii pe care o puteţi găsi la https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9622. Apoi va trebui să dezactivaţi notificările proprii ale Firefox-ului. Pentru aceasta, tastaţi about:config în bara de adrese. Luaţi-vă angajamentul faţă de Firefox că veţi avea grijă cu setările acestuia şi căutaţi după browser.download.manager.showAlertOnComplete. Setaţi valoarea pe false şi reporniţi browser-ul. Din acest moment Firefox va utiliza şi el sistemul de notificări din Ubuntu 9.04.


duminică, 12 iulie 2009

Orange, din nou

Voi vorbi din nou despre Orange. Asta pentru că sunt atâtea de vorbit despre acest minunat operator de telefonie mobilă. Mai ales despre serviciile lor de date (că eu pentru asta folosesc mai mult telefonul mobil). De exemplu, hai să vorbim despre cum să accesezi 40 de pagini web cu numai 5MB. Aşa se explică în oferta de la planul tarifar Orange Music. Tot cu 5MB cică poţi descărca 8 videoclipuri (waw!). Dar hai să vedem cum de au ajuns specialiştii de la Orange la aceste cifre.
Cineva (SPIDERPC @ Mobilewave.ro) a cerut explicaţii la Orange despre aceste statistici uimitoare şi a primit răspunsul mult dorit. Atunci când Orange a calculat numărul de pagini web pe care le poţi accesa cu cei 5MB a folosit programul ultraperformant numit Internet Explorer. Au dat să vadă proprietăţile paginii index de pe site-ul lor oficial, iar rezultatul a fost:

Deci, conform screenshot-ului de mai sus, pagina principală de pe site-ul Orange are puţin peste 49KB. Corect şi nu prea. Specialiştii de la Orange cu câte 4 ani de facultate şcoală generală nu au luat în calcul că acea pagină mai conţine şi imagini pe lângă codul HTML, CSS şi JavaScript. Foarte concludente măsurătorile lor, însă sincer nu mă miră deloc că nişte oameni care cred că 1MB = 1026KB au putut ajunge la această concluzie fenomenală. Mă întreb însă cum au ajuns la concluzia că poţi descărca 8 videoclipuri în limita a cei 5MB, de vreme ce un clip de 3 minute pentru mobil la rezoluţie QVGA are cam 2MB (folosind codec-ul audio AMR).

Tot despre Orange trebuie spus că au un timp de intervenţie uimitor. Aşa se face că de aseară serviciile de date prin GPRS/EDGE în Gura Humorului sunt la pământ. Deja au trecut mai mult de 14 ore şi încă nu se întâmplă nimic, telefonul meu încă nu indică prezenţa unei conexiuni GPRS/EDGE. Sunt curios cât trafic voi consuma în timpul în care conexiunea e căzută (da, la Orange e posibil să faci trafic fără să ai conexiune la internet!).

În încheiere vreau să le acord tot respectul meu specialiştilor de la serviciile de date Orange. La cât mai multe revelaţii precum cele prezentate în acest post!


vineri, 10 iulie 2009

Wanted: Player video BUN pentru Linux

Ştiu. O să-mi spuneţi de MPlayer. Sau poate de VLC. Sau poate de SMPlayer, pe care l-am prezentat acum ceva timp. Însă niciunul din aceste playere video, deşi sunt destul de evoluate, nu constituie o alegere bună pentru vizionarea de filme, şi spun asta din experienţa mea de acum câteva minute. Pentru un film ce durează numai 1 oră şi 41 de minute mi-au trebuit cam 2 ore şi jumătate ca să îl pot vedea. De ce? Vă explic în rândurile următoare.

Play
Pentru că mă plictisisem de plimbat mouse-ul în căutarea a ceva interesant, m-am decis să vizionez un film. Nu contează ce film, de vreme ce nu vreau să îi fac o recenzie. Se ia player-ul video pe care îl folosesc de obicei (adică SMPlayer), se rulează câteva minute... iar imaginea pur şi simplu se opreşte. Ok, let's try again. Închid player-ul, îl deschid din nou, fac seek până în locul unde imaginea s-a blocat, iar situaţia se repetă. Păcat, dezamăgire mare. Nu e prima dată când SMPlayer are capricii la redarea filmelor. Se pare că backend-ul pe care acesta se bazează, mai exact MPlayer, este extrem de sensibil la erorile din fişierele video. Ori crapă, ori o ia razna. Aşa că după câteva minute de redare video, SMPlayer nu îmi mai oferea altceva decât o imagine statică.

Thanks, SMPlayer!

Ok, sunt destule alternative la SMPlayer. Poate cea mai cunoscută este player-ul VLC. Însă nici măcar nu m-am obosit să pornesc acest player ştiind de faptul că nu poate afişa subtitrările la baza ecranului, peste benzile negre. Interesant cum echipa VLC nu s-a zbătut prea mult să ofere această funcţionalitate, deşi a fost cerută de multe ori pe forumul lor. Dezinteres, probabil. Oricum sunt de părere că VLC nu îşi merită numărul de versiune 1.0, pe care a atins-o zilele astea. Ocolind acest player, am zis să încerc frontend-ul clasic al MPlayer, care era cea mai bună alternativă până la apariţia lui SMPlayer. Aceeaşi chestiune. Ciudat e totuşi că la rularea lui MPlayer din consolă filmul era redat cum trebuie! Tind să cred că problema era undeva la cele două frontend-uri care apelează MPlayer cu un parametru care îl face să crape la erori.

Nevermind, trecem la următorul player: Totem. Totem e player-ul default în Gnome. Este un player ce oferă doar funcţii de bază, ieşind totuşi în evidenţă prin capabilitatea de a căuta şi descărca automat subtitrări pentru filme. La fel ca VLC, Totem nu vroia să afişeze subtitrările peste banda neagră. Ţin însă minte că Totem putea să facă asta, şi am încercat diferite combinaţii de taste până ce am reuşit să fac subtitrarea să dispară cu totul. Într-un final am lăsat-o baltă şi am trecut la următorul player.


Developerii VLC au acordad mereu prioritate lucrurilor cu adevărat importane, cum ar fi afişarea subtitrărilor peste benzile negre ale unui film panoramic

Gxine. Toate bune şi frumoase la player-ul ăsta, doar că nu am găsit cum să fac subtitrarea să nu mai fie atât de minusculă. După vreo două minute de cotrobăit prin meniuri, am lăsat-o baltă şi am trecut la următorul player: Xine. Xine este, defapt, un backend, la fel ca MPlayer sau GStreamer. Are o istorie îndelungată şi este cel mai utilizat backend, deşi numărul de formate suportat este mai mic decât cel suportat de MPlayer. Menţionez că am rulat interfaţa oficială a proiectului Xine, mai exact xine-ui. Deşi are o interfaţă ce te duce cu gândul la programele din Windows 3.1, xine-ui este extrem (dar extrem) de complex, iar pe deasupra vine într-un format asemănător cu BSPlayer din Windows. Totuşi, deşi Xine nu a avut probleme în a-mi reda filmul, mi-am adus aminte de un player pe care l-am iubit mult pe vremea când foloseam KDE 3.

Cafea
Kaffeine este un player video ce are în spate Xine. A fost multă vreme player-ul default din KDE3, fiind însă înlocuit în KDE4 de rudimentarul (şi nereuşitul) Dragon Player. Am dat repede un sudo apt-get install kaffeine iar în câteva secunde player-ul era instalat în PC-ul meu. Am pornit aplicaţia, am încărcat filmul şi... era o problemă: sunetul se auzea înrerupt. Din setări am selectat ca backend audio pulseaudio în loc de alsa. Perfect - am putut până la urmă să văd liniştit filmul până la capăt (deşi se părea că în anumite momente apărea un efect supărător de "tearing", asta deşi bifasem Sync to V-Blank din setările plăcii mele video). Oricum efectul nu apărea decât în câteva momente, aşa că asta nu a fost o problemă majoră.

Semnal de alarmă
MPlayer şi VLC se bucură de notorietate, însă se pare că amândouă playere sunt incapabile să îşi facă treaba aşa cum trebuie. MPlayer e mult prea sensibil la erorile de encoding ce pot apărea în clipurile video, iar VLC - deşi complex - are o grămadă de funcţionalităţi inutile. Xine, pe de altă parte, deşi a început să fie tot mai puţin cunoscut, îşi face treaba aşa cum trebuie, nepierzându-se în detalii inutile precum efecte aplicate pe imaginea video sau alte bălării întâlnite prin alte programe. Tot respectul meu pentru echipa de dezvoltare din spatele Xine şi ruşine developerilor VLC pentru că după atâţia ani nu au reuşit să facă o amărâtă de subtitrare să fie afişată peste benzile negre ale unui film panoramic. Bine că în schimb VLC vine cu astfel de feature-uri:

"Efect de zid": un feature extrem de "folositor" utilizatorilor


miercuri, 1 iulie 2009

Firefox 3.5 a fost lansat

Cu turle şi trâmbiţe, Mozilla a lansat în final versiunea 3.5 a browser-ului Firefox, lăsând un spaţiu de 0.5 versiuni faţă de release-ul anterior. Cică vor să scoată în evidenţă noile îmbunătăţiri din bătrânul Firefox.

Am descărcat şi eu în dimineaţa asta noua versiune a browser-ului (cu toate că până acum foloseam o versiune RC a acestuia), şi ajung la concluzia că noul Firefox nu îşi merită cifra de 3.5. Mai bine îl lansau cu 3.1, cum planificaseră iniţial. Dar să vedem ce ne promite proaspăta versiune lansată ieri:

  • Suport pentru HTML5 şi tag-urile şi . Aceste două noi elemente ale HTML5 vin să ne scape de plugin-ul proprietar al celor de la Adobe şi să aducă la dispoziţia utilizatorului conţinut multimedia prin intermediul codec-ului Ogg Theora. Un lucru bun, având în vedere faptul că Flash Player-ul celor de la Adobe este un devorator de resurse iar redarea în format HD prin acesta este o problemă chiar şi pentru calculatoarele mai noi.
  • Un nou motor JavaScript, care promite să fie mult mai rapid. Cu toate că pe site-ul oficial se arată că noul Firefox a scos un scor de numai 1,524 ms la testul SunSpider, în testele pe care le-am făcut eu acesta a scos în jur de 4,000 ms, pe un Intel Pentium IV la 3,02 Ghz, cu 2GB RAM. Pe deasupra Firefox ia doar 93 de puncte la testul Acid3, cu toate că Opera şi Chromium scot maximul de 100.
  • Un mod de navigare privat. Dacă obişnuieşti să umbli pe site-uri porno şi nu vrei să afle ai tăi că faci chestia asta, această funcţionalitate va fi o binecuvântare pentru tine. Deşi sunt de părere că e mai util un cont de utilizator cu parolă.
  • Posibilitatea de a fi localizat de către paginile web. Din fericire, trebuie să îţi dai acordul pentru ca un site să îţi poată descoperi locaţia. Funcţionalitatea asta va fi o binecuvântare pentru Google şi alte companii care oferă publicitate pe web.
  • Motorul de randare Gecko a fost îmbunătăţit şi ar trebui să fie acum mai rapid. Nu prea am avut cum să testez asta, dar din cele câteva ore de când folosesc noul Firefox nu pot să spun că există vreo mare diferenţă între Firefox 3.0 şi Firefox 3.5 la viteza şi calitatea afişării paginilor web.
În mare, noul Firefox nu aduce prea multe noutăţi. Cea mai interesantă dintre ele rămâne suportul nativ pentru Ogg Theora şi aştept cu nerăbdare ca site-urile de videosharing să adopte această nouă facilitate a HTML5 (DailyMotion a făcut deja acest pas).