miercuri, 1 iulie 2009

Firefox 3.5 a fost lansat

Cu turle şi trâmbiţe, Mozilla a lansat în final versiunea 3.5 a browser-ului Firefox, lăsând un spaţiu de 0.5 versiuni faţă de release-ul anterior. Cică vor să scoată în evidenţă noile îmbunătăţiri din bătrânul Firefox.

Am descărcat şi eu în dimineaţa asta noua versiune a browser-ului (cu toate că până acum foloseam o versiune RC a acestuia), şi ajung la concluzia că noul Firefox nu îşi merită cifra de 3.5. Mai bine îl lansau cu 3.1, cum planificaseră iniţial. Dar să vedem ce ne promite proaspăta versiune lansată ieri:

  • Suport pentru HTML5 şi tag-urile şi . Aceste două noi elemente ale HTML5 vin să ne scape de plugin-ul proprietar al celor de la Adobe şi să aducă la dispoziţia utilizatorului conţinut multimedia prin intermediul codec-ului Ogg Theora. Un lucru bun, având în vedere faptul că Flash Player-ul celor de la Adobe este un devorator de resurse iar redarea în format HD prin acesta este o problemă chiar şi pentru calculatoarele mai noi.
  • Un nou motor JavaScript, care promite să fie mult mai rapid. Cu toate că pe site-ul oficial se arată că noul Firefox a scos un scor de numai 1,524 ms la testul SunSpider, în testele pe care le-am făcut eu acesta a scos în jur de 4,000 ms, pe un Intel Pentium IV la 3,02 Ghz, cu 2GB RAM. Pe deasupra Firefox ia doar 93 de puncte la testul Acid3, cu toate că Opera şi Chromium scot maximul de 100.
  • Un mod de navigare privat. Dacă obişnuieşti să umbli pe site-uri porno şi nu vrei să afle ai tăi că faci chestia asta, această funcţionalitate va fi o binecuvântare pentru tine. Deşi sunt de părere că e mai util un cont de utilizator cu parolă.
  • Posibilitatea de a fi localizat de către paginile web. Din fericire, trebuie să îţi dai acordul pentru ca un site să îţi poată descoperi locaţia. Funcţionalitatea asta va fi o binecuvântare pentru Google şi alte companii care oferă publicitate pe web.
  • Motorul de randare Gecko a fost îmbunătăţit şi ar trebui să fie acum mai rapid. Nu prea am avut cum să testez asta, dar din cele câteva ore de când folosesc noul Firefox nu pot să spun că există vreo mare diferenţă între Firefox 3.0 şi Firefox 3.5 la viteza şi calitatea afişării paginilor web.
În mare, noul Firefox nu aduce prea multe noutăţi. Cea mai interesantă dintre ele rămâne suportul nativ pentru Ogg Theora şi aştept cu nerăbdare ca site-urile de videosharing să adopte această nouă facilitate a HTML5 (DailyMotion a făcut deja acest pas).