duminică, 12 iulie 2009

Orange, din nou

Voi vorbi din nou despre Orange. Asta pentru că sunt atâtea de vorbit despre acest minunat operator de telefonie mobilă. Mai ales despre serviciile lor de date (că eu pentru asta folosesc mai mult telefonul mobil). De exemplu, hai să vorbim despre cum să accesezi 40 de pagini web cu numai 5MB. Aşa se explică în oferta de la planul tarifar Orange Music. Tot cu 5MB cică poţi descărca 8 videoclipuri (waw!). Dar hai să vedem cum de au ajuns specialiştii de la Orange la aceste cifre.
Cineva (SPIDERPC @ Mobilewave.ro) a cerut explicaţii la Orange despre aceste statistici uimitoare şi a primit răspunsul mult dorit. Atunci când Orange a calculat numărul de pagini web pe care le poţi accesa cu cei 5MB a folosit programul ultraperformant numit Internet Explorer. Au dat să vadă proprietăţile paginii index de pe site-ul lor oficial, iar rezultatul a fost:

Deci, conform screenshot-ului de mai sus, pagina principală de pe site-ul Orange are puţin peste 49KB. Corect şi nu prea. Specialiştii de la Orange cu câte 4 ani de facultate şcoală generală nu au luat în calcul că acea pagină mai conţine şi imagini pe lângă codul HTML, CSS şi JavaScript. Foarte concludente măsurătorile lor, însă sincer nu mă miră deloc că nişte oameni care cred că 1MB = 1026KB au putut ajunge la această concluzie fenomenală. Mă întreb însă cum au ajuns la concluzia că poţi descărca 8 videoclipuri în limita a cei 5MB, de vreme ce un clip de 3 minute pentru mobil la rezoluţie QVGA are cam 2MB (folosind codec-ul audio AMR).

Tot despre Orange trebuie spus că au un timp de intervenţie uimitor. Aşa se face că de aseară serviciile de date prin GPRS/EDGE în Gura Humorului sunt la pământ. Deja au trecut mai mult de 14 ore şi încă nu se întâmplă nimic, telefonul meu încă nu indică prezenţa unei conexiuni GPRS/EDGE. Sunt curios cât trafic voi consuma în timpul în care conexiunea e căzută (da, la Orange e posibil să faci trafic fără să ai conexiune la internet!).

În încheiere vreau să le acord tot respectul meu specialiştilor de la serviciile de date Orange. La cât mai multe revelaţii precum cele prezentate în acest post!


3 comentarii :

Roxana spunea...

angajatii orange par unul mai prost decat celalalt:)) si citeam undeva de salariul lor: "Daca intarzii sau lipsesti nemotivat, suporti consecintele. Militarie ar fi cuvantul potrivit, dar numai asa au reusit sa isi pastreze un call center profesional si sa aiba 8 milioane oficial de utilizatori... " astia nu mai stiu de mult timp ce e ala profesionalism :|

CS spunea...

1MB=1024Kb, nu 1026 :D

Ovidiu spunea...

Adica tu te pui cu expertii de la Orange? Daca ei au zis ca 1MB = 1026KB atunci asa e :))