duminică, 15 martie 2009

Vin autentic

Dacă folosiţi Windows şi acesta e piratat, s-ar putea să vă treziţi că nu puteţi descărca un anumit update sau fişier de pe microsoft.com deoarece copia ta de Windows nu este originală (nu trece de verificarea autenticităţii). Acum 5 minute, la rugămintea cuiva care nu putea să descarce un update de pe site-ul de mai sus am zis să încerc să descarc respectivul update din Linux.

Zis şi făcut. Am intrat cu Firefox pe pagina update-ului, am descărcat aplicaţia care verifică dacă ai Windows autentic (GenuineCheck.exe) şi am rulat-o în Wine. Rezultatul:


Respectiva aplicaţie nu pare să funcţioneze aşa cum trebuie cu Wine.

Dar încă nu e totul pierdut. De ceva timp am instalat în Linux browser-ul Internet Explorer prin intermediul proiectului IES4Linux. Ştiam deja că în Internet Explorer această verificare se face printr-un control ActiveX, aşa că am zis să încerc. Am accesat întâi pagina cu update-ul:


Apoi am dat click pe "Continuare". Mi s-a oferit (după cum m-am aşteptat) un control ActiveX de executat, am acceptat execuţia sa, şi...


SURPRIZĂ!! Mi s-a oferit spre download respectivul update, ceea ce înseamnă că "licenţa" mea de Windows (adicătălea Wine) este validă, mai validă decât Windows în sine. Încă o dovadă că software-ul pentru Windows funcţionează mai bine pe Linux.