miercuri, 18 martie 2009

Chromium - alpha pentru Linux

Chromium, proiectul open-source ce stă în spatele lui Google Chrome, se apropie cu paşi repezi de lansarea versiunii de Linux. Deja s-a pus la dispoziţia utlizatorilor o versiune alpha a acestui proiect, mai multe detalii fiind disponibile aici. Din cele câteva minute în care m-am jucat cu versiunea alpha a lui Chromium, pot spune ca aceasta este EXTREM DE RAPIDĂ, paginile se încarcă extrem de rapid iar consumul de resurse este foarte redus. Pot să spun că browser-ul Opera a fost depăşit cu mult de viteza lui Chromium, cu toate că acesta din urmă este abia în versiune alpha. Mai jos am pus nişte screenshot-uri cu versiunea de Linux:

La pornirea browserului suntem avertizaţi că Google Chrome != Chromium

Ce altă pagină poate fi testată întâi în Chromium, dacă nu cea a Google?


100/100 la testul Acid3, deşi avem un "Linktest failed"

Hehe, pot să îmi văd blogul de aici!

Site-ul Mobilewave.ro

Am făcut şi un home-made benchmark pentru a compara viteza cu care Chromium încarcă paginile web. Şi ce altă pagină poţi folosi pentru un asemenea test decât un profil de Hi5? Acestea sunt foarte încărcate cu conţinut iar multe din ele creează probleme browserelor (aşa cum s-a întâmplat şi în testul meu).

Am accesat profilul unei prietene din 4 browsere diferite, iar rezultatele sunt:
- Opera: 7,3 secunde
- Midori: s-a blocat la încărcarea paginii
- Firefox: 8.9 secunde
- Chromium: 4.1 secunde

Înainte de a ridica Chromium în slăvi pentru rezultatul obţinut, trebuie să menţionez că acesta nu încarcă încă fişierele Flash, deci rezultatul este oarecum irelevant.