Home | Software | Linux | Windows | Mobile | Gura Humorului |
sâmbătă, 3 decembrie 2016
Știați că...
Scris sâmbătă, 3 decembrie 2016 , 16:45 , de Ovidiu
Un capac de canal este cel mai rapid obiect lansat vreodată de om. Sursă imagine |
Probabil știți deja că toamna și primăvara se trece la ora de iarnă, respectiv ora de vară. Și probabil mereu în aceste perioade sunteți atenți la radio sau TV să nu cumva să ratați schimbarea orei și să uitați să vă dați ceasurile înainte sau înapoi. Dar nu e nevoie, lucrurile sunt destul de simple: se trece la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie și la ora de vară în ultima duminică din martie.
În jurul datei de 10 octombrie și totodată în jurul datei de 3 martie, cam pe la orele 15, conexiunile via satelit sunt puternic perturbate de fenomenul numit sun outage, fenomen ce apare ca urmare a alinierii dintre Soare, sateliții de comunicații și Terra. Deoarece Soarele radiază într-o gamă foarte largă de frecvențe, în momentul în care acesta se aliniază cu sateliții de comunicație zgomotul generat perturbă comunicațiile, existând riscul de a pierde minute bune din Mireasă pentru fiul meu.
Există un mit care face referire la statuile ecvestre și care spune că numărul picioarelor pe care calul le ține ridicate reprezintă felul cum a murit călărețul:
- dacă cele două picioare din față ale calului sunt în aer, ar însemna că eroul (călărețul) a murit în luptă.
- dacă un picior din față al calului este în aer, ar însemna că eroul a murit din cauza rănilor primite în război, sau a fost ucis mișelește.
- dacă toate cele patru picioare ale calului sunt la sol, ar însemna că personajul aflat pe cal a murit de moarte naturală.
Deși asta nu e o regulă, se întâmplă totuși ca în multe cazuri felul cum caii își țin picioarele în statuile ecvestre să se potrivească cu lista de mai sus, însă nici excepțiile nu sunt rare, după cum puteți vedea în acest articol.
Numărul total al combinațiilor posibile dintr-un pachet de cărți de joc este de 80658175170943878571660636856403766975289505440883277824000000000000. Chiar și eu am fost prea leneș încât să citesc acel număr așadar o să spun doar că dacă acum ai amesteca un pachet de cărți există o probabilitate foarte mare ca acea combinație pe care tocmai o ții în mână să nu mai fi fost obținută niciodată până în acest moment.
Cel mai rapid obiect făcut de om este... un capac de canal. Acesta a fost lansat neintenționat spre spațiul cosmic în timpul unor teste nucleare cu o viteză de peste 80.000 de kilometri pe oră. O cameră video care filma locul "decolării" n-a reușit să surprindă zborul capacului decât într-un singur cadru. Capacul nu s-a mai întors niciodată pe pământ, se presupune că acesta s-a vaporizat ca urmare a frecării cu aerul.
Nisipul din Arabia Saudită e de calitate atât de proastă încât nu se poate fabrica sticlă din el. Arabia Saudită este nevoită să importe nisip pentru a-și putea satisface producția de sticlă.
Bugatti Veyron este o mașină foarte frumoasă care poate atinge o viteză de până la 408 km/h. Și asta nu pentru că motorul mașinii nu poate mai mult de atât ci pentru că aceasta e viteza maximă pe care o suportă pneurile. Dincolo de această viteză pneurile ar exploda și probabil la o așa mașină nu e ieftin deloc să le schimbi.
Numărul atomilor dintr-o linguriță de apă este mai mare decât numărul lingurițelor necesare să golești întregul Atlantic. Cam de trei ori mai mare. Și eu care credeam, când eram mic, că atomii se pot vedea la microscop...
Revenind la capacele de canal, v-ați întrebat vreodată de ce acestea sunt rotunde? La fel ca în cazul ferestrelor din avion, forma rotundă a capacelor de canal ajută la distribuirea presiunii exercitate asupra acestora, făcându-le în acest fel mai rezistente. Însă mai există un motiv: fiind rotunde, capacele nu pot fi scăpate accidental în canal.
Puteți calcula viteza luminii cu ajutorul cuptorului cu microunde și a unui baton de ciocolată sau, cum a făcut tipul ăsta, a unui cârnat. Măsurați distanța dintre urmele lăsate de microunde pe acesta, aflați la ce frecvență operează cuptorul cu microunde (în general 2.4 GHz) și folosind formula viteza = frecvența x lungimea de undă puteți verifica dacă profesorii v-au mințit în liceu în privința vitezei luminii.
Constelația EURion pe bancnota de 10 lei |
Unele programe de editare grafică refuză să deschidă fotografii care conțin bancnote. Acest lucru se datorează așa numitei constelații EURion, cinci puncte ce formează un model care dacă este detectat de copiatoare sau programele de editare grafică va cauza refuzul acestora de a copia sau deschide fișierul cu respectiva imagine. Desigur, nu toate programele implementează această funcție (Adobe Photoshop implementează, GIMP nu). Chiar și bancnotele românești conțin acest model.
Un singur releu de telefonie mobilă deservește în același timp mii de abonați. Cumva toate aceste telefoane trebuie să împartă între ele lățimea de bandă disponibilă (și care este o resursă limitată) pentru a putea funcționa în același timp. Există mai multe trucuri tehnice pentru ca acest lucru să fie posibil, unul din ele fiind multiplexarea în timp. În acest caz atunci când vorbești cu cineva la telefonul mobil acesta nu rămâne mereu conectat ci se tot deconectează și reconectează de câteva ori pe secundă, lăsând timp și altor telefoane să transmită în timpul cât al tău e deconectat. Tot cu acest lucru au legătură și sunetele pe care le auzi când telefonul e conectat la o rețea 2G și îl apropii de un televizor sau radio: comutatorul care deconectează și reconectează telefonul cauzează interferențe care apoi sunt preluate de amplificatorul televizorului sau radio-ului.
Imprimantele lasă intenționat urme unice și invizibile pe paginile pe care le tipărim pentru a ajuta la identificarea acestora, în caz de nevoie. Aceste urme nu sunt în general vizibile ochiului liber și conțin date precum seria imprimantei și data la care s-a efectuat imprimarea, așadar ar trebui să te gândești mai bine dacă vrei să falsifici un document cu ajutorul imprimantei din dotare.
Iar, la final, ca să ne mai descrețim frunțile: știați că la ora actuală în ocean sunt mai multe avioane decât sunt submarine în cer?
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu