marți, 13 septembrie 2016

iOS 10: scurt review

Apple iOS. Sursa
Sunt un iOS developer. Nimic neobișnuit până acum însă dacă ai sta la o masă cu mine în momentul de față ai vedea că țin în mână un telefon cu Android. Acest lucru se întâmplă deoarece, în ciuda progreselor pe care le face, iOS încă e un sistem de operare prea închis și rigid pentru mine. Însă iOS progresează din acest punct de vedere în timp ce, pe de altă parte, Android pare să regreseze.

Așadar interacționez cu acest sistem de operare zi de zi (cel puțin în zilele lucrătoare). Hai să vedem ce aduce nou versiunea 10 a acestuia, cu ce inovații vine și unde inovează mai puțin.

1. Procedura de update
Nu e nevoie să zic că acesta e călcâiul lui Ahile când vorbim de Android. Multitudinea de producători ce adoptă acest sistem de operare a făcut ca să dureze ani până o nouă versiune de Android să treacă măcar de cota de 25% față de versiunile mai vechi. Desigur există soluția dar cumpără-ți un Nexus dacă vrei update-uri însă eu nu văd deloc asta ca o soluție. Nu poți să lauzi pe deoparte diversitatea dispozitivelor cu Android și pe cealaltă parte să îndemni la îngustarea plajei de dispozitive pe care să le poți cumpăra. Anyway, update-ul la iOS 10 a decurs fără probleme și sunt surprins că până și deja-învechitul iPhone 5 (cu 4 ani vechime!) al meu a primit această nouă versiune.

2. Prima impresie
Primul lucru pe care îl vezi (sau cel puțin pe care l-am văzut eu) e lock screen-ul care a rămas fără celebrul Swipe to unlock. Pentru a debloca telefonul acum e necesar să apeși butonul Home, o invitație la dezastru pentru cei ca mine care mai au încă un iPhone 5 având în vedere că acel buton este cunoscut ca fiind ușor defectabil. Cei cu senzor de amprentă pot, în schimb, doar să atingă senzorul fără a mai chinui butonul fizic și, în acest fel, a-l uza. Evident, în stilul Apple, nu există o cale de a customiza acest comportament.

Felul cum sunt afișate notificările în lock screen a fost de asemenea schimbat - acestea arată acum mai bine, spun eu, și zice lumea că au devenit ceva mai interactive decât erau.

Ecranul principal arată la fel ca în versiunile precedente iar primul lucru pe care l-am încercat a fost să văd dacă chiar pot șterge din aplicațiile stock cu care vine sistemul de operare. Am fost super fericit că în sfârșit am putut să arunc spre uitare aplicația Stock și surprins că iPhone-ul te lasă să ștergi chiar și aplicațiile Calendar, Notes sau Maps.

Control Center, chestia care apare când faci swipe up din partea de jos a ecranului, a suferit și el modificări de ordin vizual și arată acum mai aerisit datorită implementării suportului pentru paginare - un swipe spre dreapta va dezvălui controalele player-ului audio, acestea fiind mutate acolo din pagina principală. Doar o mică notă aici - sunt surprins de cât de repede pornește lanterna, pe Android-ul meu ia vreo 1,5 secunde de la apăsarea butonului de lanternă până la aprinderea efectivă a acesteia.

Vorbind de performanță, deși rulez iOS 10 pe un telefon vechi de 4 ani acesta nu pare să sufere în vreun fel la acest capitol. Aplicațiile se deschid la fel de repede precum pe iOS 9 iar animațiile sunt la fel de fine ca înainte.

3. Integrarea aplicațiilor
Mereu cel mai mare "of!" al meu când vine vorba de iOS. Din păcate nici în iOS 10 nu sunt posibile chestii "luxoase" precum setarea unui alt browser default decât Safari sau ale unei alte aplicații de mesagerie decât cea a telefonului. Însă lucrurile avansează cu bine, încă de la iOS 9 Google Maps îmi arată widget-uri cu orarul autobuzelor RATB iar tot de ceva timp pot să selectez o fotografie în Photos și să o trimit prin WhatsApp. iOS 10 duce însă lucrurile mai departe așa că aplicațiile pot acum să se integreze cu aplicația implicită de Maps și cu cea de mesagerie. Un exemplu este aplicația Apple Music care oferă posibilitatea de a trimite melodii prin intermediul aplicației Messages. Urmează de văzut cât de puternic este acest API și cât de inteligent îl vor exploata programatorii. Tot aici trebuie spus că și Siri a fost acum dezlănțuită - developerii au la dispoziție API-uri prin care pot integra servicii cu asistenta personală din iOS, îmbunătățindu-i astfel capacitățile - un mare loc de îmbunătățiri la acest capitol, abia aștept să văd ce aplicații vor apărea care să exploateze acest lucru.

Un lucru demn de menționat, spun eu, e că aplicațiile de VoIP pot, în sfârșit, să afișeze un ecran propriu atunci când te sună cineva! Vremurile vechi în care tot ce primeai era o amărâtă de notificare când te suna cineva pe WhatsApp sunt duse - acum aplicațiile pot afișa un view atunci când ești sunat - cam cum se întâmplă pe Android cel puțin de la versiunea 4.0.1, prima versiune pe care am avut-o pe un telefon. Poate că nu mai e mult până când vom avea și floating-chats ca să putem vorbi cu prietenii de pe Facebook fără să închidem aplicația curentă.

Desigur, "inovațiile" se opresc aici și poate că în iOS 11 va fi în sfârșit posibil să schimbi și launcher-ul, să adaugi widget-uri pe ecran sau să schimbi tema de iconuri (iconuri care încă mi se par foarte urâte în iOS și OSX!).

4. iPhone 7
Evident, nu am un iPhone 7 la îndemână însă vreau să vorbesc puțin și despre acesta. Chipset-ul A10 Fusion este, din câte am citit, cel mai performant dintr-un smartphone la ora actuală. Din păcate nu mai reușesc să găsesc thread-ul de pe Reddit însă citisem că acesta a fost învins doar într-un benchmark făcut de unul din editorii de la XDA cu un Samsung Note 7 overclock-at și băgat în frigider! Sistemul dual-camera nu este unul nou, fiind găsit și la alți producători precum Huawei, însă Apple îl folosește într-un mod diferit.

Cât despre eliminarea mufei de căști - fuck it, oricum era și vremea să fie făcută dispărută, deși nu pot să zic că Apple a ales un moment bun să o facă. Lumea compară mișcarea cu cea în care Apple a eliminat floppy drive-urile și CD-ROM-urile de pe computerele produse de aceștia, însă atunci când au făcut-o existau deja soluții tehnologice superioare. Momentan nu aș zice că există așa ceva în privința jack-ului audio. Singurul meu of legat de asta e că Apple nu a ales un conector standard, cum ar fi USB-C, pentru căști - așadar piața căștilor urmează să sufere o fragmentare mai ales că mă aștept ca și producătorii de telefoane cu Android să renunțe rând pe rând la mufa audio (unii au și făcut-o deja). Fiți pregătiți așadar ca pe lângă impedanța și plaja de frecvențe să vă uitați și la tipul de conector cu care vin căștile pe care doriți să le cumpărați.

5. Încheiere
Mai sunt multe funcționalități pe care nu le-am acoperit în această scurtă recenzie a noului iOS. Citeam pe net că aplicația Photos ar fi căpătat puteri de inteligență artificială - însă ori am înțeles eu prost ori nu funcționează. Dacă pe Google Photos apar pozele mele ce conțin mașini când caut după "cars", în Photos din iOS nu pare să se întâmple așa ceva.

Încă rămân utilizator Android - din păcate "cel mai avansat sistem de operare" cum îl numesc cei de la Apple nu are nici pe departe flexibilitatea și puterea celui dintâi. Potențialul însă există - lucru demonstrat de atâtea ori când au apărut posibilități de jailbreak a diferitelor variante de iOS - însă Apple alege în mod ciudat să își castreze sistemul de operare în schimbul unui control mai mare asupra acestuia. Lucru care aduce avantaje însă și dezavantaje.




1 comentarii :

evil@mw spunea...

intrasem pe mw si voiam sa vad cam in ce parti s-au orientat userii vechi , citindu-ti articolele de pe blog am aflat raspunsul fara a te mai intreba :D