sâmbătă, 7 decembrie 2013

Viral

Versiunea pentru Android a aplicaţiei oficiale de YouTube a venit nu de mult cu un update care, pe lângă schimbările aduse interfeţei grafice, vine şi cu câteva funcţii... în minus. Cel mai mult îmi lipseşte acum funcţia de copiere a URL-ului videoclipului curent, singurul lucru posibil acum fiind de a da "share" videoclipului pe diversele reţele de socializare, pe e-mail sau prin intermediul altor servicii, în funcţie de aplicaţiile instalate în telefon. Asta pe lângă un mare minus pe care utilizatorii l-au deplâns multă vreme, dar pe care cei de la Google nu l-au implementat nici până în ziua de astăzi: posibilitatea de redare a videoclipurilor când aplicaţia nu este în prim-plan.



Ei bine, Viral Floating YouTube Player vine să umple aceste neajunsuri fără ca să se oprească însă aici: aplicaţia oferă un set stufos de funcţionalităţi:

1. Conectare la contul de YouTube, asta însemnând că puteţi să comentaţi sau să votaţi videoclipuri, cât să le şi adăugaţi la lista de "Watch later" sau să urmăriţi videoclipurile deja adăugate acolo.
2. Selectarea calităţii videoclipurilor. De exemplu, pe telefonul meu aplicaţia oficială de YouTube nu mă lasă decât să văd videoclipuri la rezoluţia maximă de 480p. Cu Viral pot să văd videoclipuri la rezoluţie HD, de 720p (1080p nu mai este disponibil pe telefoane), acestea rulând fără probleme.
3. Redare în fundal. Apeşi butonul Home al telefonului tău, iar aplicaţia continuă să funcţioneze în fundal. Util când vrei să asculţi muzică pe YouTube dar nu să te şi uiţi la videoclip (funcţia trebuie activată din setările aplicaţiei).

4. Pop-up player. Ştiţi aplicaţia de messenger de la Facebook? Aşa cum acolo puteţi să vorbiţi cu prietenii fără să închideţi/ascundeţi aplicaţia curentă, aşa şi Viral vă oferă posibilitatea de a viziona un videoclip într-o fereastră pop-up, care poate fi mutată pe ecran aşa cum faci cu ferestrele pe calculatorul tău. Puteţi chiar avea mai multe ferestre popup odată, ca să puteţi vedea mai multe videoclipuri simultan (mă întreb în ce context ar putea fi de folos o asemenea funcţionalitate).
5. Control cu gesturi. Puteţi da volumul mai tare sau mai încet, puteţi regla luminozitatea sau puteţi face seek prin videoclip doar făcând swype în anumite zone ale ecranului.
6. Aspect ratio. Puteţi să forţaţi felul cum este afişat videoclipul pe ecran în caz că nu vă plac benzile negre de la marginile unor videoclipuri. Poate deforma imaginea.
7. Personalizare. Puteţi schimba culorile aplicaţiei direct din setările acesteia.

Personal găsesc foarte utilă această aplicaţie şi chiar am început să o folosesc în locul celei oficiale. Spre deosebire de unele aplicaţii terţe, Viral vede şi videoclipurile de la Vevo, aşa că puteţi uita complet de aplicaţia YouTube de la Google.