Home | Software | Linux | Windows | Mobile | Gura Humorului |
sâmbătă, 21 februarie 2009
AdBlock Plus
Scris sâmbătă, 21 februarie 2009 , 14:36 , de Ovidiu
Aceste reclame îşi au, desigur, scopul lor (de a aduce venituri proprietarului site-ului), însă devin foarte enervante atunci când apar în număr mare, atunci când se prezintă sub forma de fişiere Flash sau, mai rău, atunci când sunt însoţite de sunete.
În jungla paginilor web şi a reclamelor Firefox primeşte un mic ajutor din partea unei mici extensii ce vă va scuti de bătăile de cap oferite de reclame: AdBlock Plus. Extensia funcţionează cu Firefox, versiunile de la 2.0 la 3.2pre1 şi este disponibilă pe Windows, respectiv Linux. Instalarea extensiei se face uşor, accesând pagina extensiei de pe Firefox Add-ons şi apăsând pe butonul "Download now". După instalarea browser-ului şi restartarea sa, extensia devine 100% operaţională, lucru indicat de către iconul de culoare roşie din colţul dreapta-sus a ferestrei.
Ubuntu 9.10: Karmic Koala
Scris , 10:49 , de Ovidiu
Printre schimbările ce vor veni odată cu noua versiune se numără înlocuirea lui Usplash (cel mai probabil cu Plymouth-ul întâlnit în Fedora), un timp de bootare pe notebook-uri mai mic de 25 de secunde şi un nou aspect al temei implicite care, cel mai probabil, nu va mai include culoarea maro.
Având în vedere că în Ubuntu Intrepid Ibex sunt nevoit să folosesc kernel-ul de Hardy pentru a mă putea bucura de Bluetooth şi Webcam, sunt curios câte incompatibilităţi va aduce Ubuntu Jaunty Jackalope, respectiv Ubuntu Karmic Koala.
duminică, 15 februarie 2009
Google Chrome pentru Linux vine în Iunie
Scris duminică, 15 februarie 2009 , 12:35 , de Ovidiu
Se pare că, spre deosebire de Picasa, Google Chrome va fi o aplicaţie 100% nativă, ceea ce înseamnă că nu va fi rulată prin intermediul unui soft de emulare. Versiunea de Linux se va folosi de GTK+ pentru afişarea interfeţei grafice, ceea ce înseamnă că aspectul browser-ului se va integra cu tema din Gnome. De fapt, acesta este lucrul care întârzie cel mai mult versiunea Linux a Google Chrome, iar acest lucru se aplică şi în cazul versiunii de Mac OS X. Având în vedere că Google Chrome este o aplicaţie Open-Source, este foarte posibil să avem şi o versiune a sa scrisă în Qt, dar nesuportată oficial de Google.
Versiunea Google Chrome pentru Mac începe deja să prindă contur, iar Google speră să poată să ofere publicului larg versiunile de Mac OS X şi Linux începând cu luna iunie a acestui an.
sâmbătă, 14 februarie 2009
Google Earth 5 pentru Linux
Scris sâmbătă, 14 februarie 2009 , 22:40 , de Ovidiu
Noua versiune a aplicaţiei (aflată încă în stadiu beta, judecând după dialogul de "About" al acesteia) poate fi descărcată de la http://earth.google.com/ocean/. În funcţie de indentificatorul browserului tău, site-ul va detecta automat ce sistem de operare foloseşti şi îţi va pune la dispoziţie un link de download corespunzător. După ce confirmaţi faptul că sunteţi de acord cu termenii de licenţiere, va începe download-ul aplicaţiei. În Linux, după ce acesta s-a încheiat, instalarea se face rulând comanda "sudo ./GoogleEarthLinux.bin", asta după ce aţi acordat, în prealabil, permisiuni de executare fişierului proaspăt descărcat (chmod +x ./GoogleEarthLinux.bin). Aplicaţia poate fi instalată şi fără drepturi de administrare, în acest caz aceasta copiindu-se în folder-ul /home al utilizatorului.
După instalare, aplicaţia poate fi găsită în meniu cu denumirea sugestivă de Google Earth, în subcategoria "Internet". Installer-ul a creeat de asemenea şi un shortcut pe desktop, shortcut care la mine a fost invalid, fiind nevoit să îl şterg. Shortcutul creeat în meniu, însă, este perfect funcţionabil.
Interfaţa noii versiuni este asemănătoare cu cea din versiunea precedentă, fiind la fel de simplistă şi uşor de utilizat:
Noua şi totodată vechea interfaţă Google Earth
Oraşul Gura Humorului, văzut din satelit
Integrare cu serviciul Panoramio
Vizualizare 3D a Turnului Eiffel
O baie în Oceanul Atlantic
Mi-a plăcut mult la noua versiune modul cum este afişată apa. Suprafaţa apei este animată, adică apa se mişcă, putându-se observa ondulaţiile acesteia. Totodată, apa este transparentă, putându-se vedea prin ea fundul oceanului cu relieful acestuia.
Prin apă se pot observa formele reliefului submarin
La fel ca în versiunea anterioară, cu Google Earth 5 putem să navigăm şi prin spaţiu cosmic şi, de asemena, să observăm corpurile din acesta:
Luna văzută prin Google Earth
Înainte de a încheia, trebuie să fac o menţiune privind look-ul GUI-ului, care aduce a tema Human din Ubuntu Linux, doar că are o nuanţă albastră (spre deosebire de portocaliul din Ubuntu Human). Cu toate că mi-ar fi plăcut mai mult ca interfaţa din Google Earth să se integreze cu tema mea din Gnome, noul aspect este mai bun decât cel din versiunile precedente, care semăna mai degrabă cu interfaţa întâlnită în Windows 95/98.
Post Scriptum:
Articolul este foarte evaziv datorită faptului că cineva mă critică pentru articolele mele lungi . Aşa că am ales să las mai mult imaginile să vorbească.
vineri, 13 februarie 2009
Revelion UNIX
Scris vineri, 13 februarie 2009 , 23:55 , de Ovidiu
Acest lucru nu va trece neobservat, aşa că în multe oraşe din lume se dau petreceri cu această ocazie.
Dacă vrei să vezi cât mai e până la 1234567890, poţi vedea la http://coolepochcountdown.com/
O epocă UNIX fericită tuturor
P.S.
De pe Eduard.ro aflu că Linux nu poate genera timestampuri pentru datele mai mari de 20 ianuarie 2038:
ovidiu@linux-mint ~ $ date -d "2038-01-20" +%s
date: data `2038-01-20' este invalidă
Să fie oare atunci sfârşitul lumii?
Microsoft oferă 250.000 USD recompensă pentru identificarea autorilor unui virus
Scris , 20:46 , de Ovidiu
Se pare că virusul a făcut deja destule victime, printre care şi Marina Franceză (care, cel mai probabil, foloseşte Windows pe PC-urile şi serverele sale ). Pe mine nu poate decât să mă bucure o astfel de ştire. Microsoft s-a făcut iar de râs cu produsul lor de c*cat (adicătălea Windows) care, după cum se vede, devine din ce în ce mai sigur cu fiecare versiune.
Btw, cică virusul se propagă şi prin Internet, deci poate nu ar strica să descărcaţi ultima versiune de Kiwi Linux (mai ales că e made in Romeinia)
vineri, 6 februarie 2009
Virus protection
Scris vineri, 6 februarie 2009 , 21:17 , de Ovidiu
"Lady from YouTube gets paid to EAT HER SHIT ( :O :O ) http://studyguide102.com/Organic/YouTube/ShitLady"
Am dat click pe link (că doar sunt pe Linux) şi mi s-a oferit spre descărcare un fişier cu extensia .com . Am uploadat fişierul pe http://virusscan.jotti.org/ şi nu mică mi-a fost mirarea să văd că doar un singur antivirus detectează un virus în acel fişier (despre care mă îndoiesc că ar fi curat). Întrebarea mea e: te simţi în siguranţă pe Windows?
miercuri, 4 februarie 2009
Dedicaţie
Scris miercuri, 4 februarie 2009 , 07:35 , de Ovidiu
Fifa 2008
Counter Strike
Am testat numai două jocuri pentru că nu obişnuiesc să joc jocuri pe PC prea des, motiv pentru care nu am vrut să împovărez memoria PC-ului meu cu astfel de aplicaţii.
Nu sunt jocuri pe Linux? Ia mai gândiţi-vă...
duminică, 1 februarie 2009
shMessenger: câteva ore
Scris duminică, 1 februarie 2009 , 21:07 , de Ovidiu