sâmbătă, 14 februarie 2009

Google Earth 5 pentru Linux

După cum ne-a obişnuit Google, noua versiune a lui Google Earth este disponibilă şi pentru sistemul de operare Linux. La fel ca în surata din Windows, principala noutate în Google Earth 5 este posibilitatea de a te scufunda sub apa mărilor şi oceanelor.

Noua versiune a aplicaţiei (aflată încă în stadiu beta, judecând după dialogul de "About" al acesteia) poate fi descărcată de la http://earth.google.com/ocean/. În funcţie de indentificatorul browserului tău, site-ul va detecta automat ce sistem de operare foloseşti şi îţi va pune la dispoziţie un link de download corespunzător. După ce confirmaţi faptul că sunteţi de acord cu termenii de licenţiere, va începe download-ul aplicaţiei. În Linux, după ce acesta s-a încheiat, instalarea se face rulând comanda "sudo ./GoogleEarthLinux.bin", asta după ce aţi acordat, în prealabil, permisiuni de executare fişierului proaspăt descărcat (chmod +x ./GoogleEarthLinux.bin). Aplicaţia poate fi instalată şi fără drepturi de administrare, în acest caz aceasta copiindu-se în folder-ul /home al utilizatorului.

După instalare, aplicaţia poate fi găsită în meniu cu denumirea sugestivă de Google Earth, în subcategoria "Internet". Installer-ul a creeat de asemenea şi un shortcut pe desktop, shortcut care la mine a fost invalid, fiind nevoit să îl şterg. Shortcutul creeat în meniu, însă, este perfect funcţionabil.

Interfaţa noii versiuni este asemănătoare cu cea din versiunea precedentă, fiind la fel de simplistă şi uşor de utilizat:

Noua şi totodată vechea interfaţă Google Earth


Oraşul Gura Humorului, văzut din satelit


Integrare cu serviciul Panoramio


Vizualizare 3D a Turnului Eiffel

După cum spuneam, principala noutate a noii versiuni (cea de scufundare sub oceane) este disponibilă şi în versiunea de Linux:

O baie în Oceanul Atlantic

Mi-a plăcut mult la noua versiune modul cum este afişată apa. Suprafaţa apei este animată, adică apa se mişcă, putându-se observa ondulaţiile acesteia. Totodată, apa este transparentă, putându-se vedea prin ea fundul oceanului cu relieful acestuia.

Prin apă se pot observa formele reliefului submarin

La fel ca în versiunea anterioară, cu Google Earth 5 putem să navigăm şi prin spaţiu cosmic şi, de asemena, să observăm corpurile din acesta:

Luna văzută prin Google Earth

Înainte de a încheia, trebuie să fac o menţiune privind look-ul GUI-ului, care aduce a tema Human din Ubuntu Linux, doar că are o nuanţă albastră (spre deosebire de portocaliul din Ubuntu Human). Cu toate că mi-ar fi plăcut mai mult ca interfaţa din Google Earth să se integreze cu tema mea din Gnome, noul aspect este mai bun decât cel din versiunile precedente, care semăna mai degrabă cu interfaţa întâlnită în Windows 95/98.

Post Scriptum:
Articolul este foarte evaziv datorită faptului că cineva mă critică pentru articolele mele lungi tongue. Aşa că am ales să las mai mult imaginile să vorbească.