duminică, 13 iulie 2008

shMessenger 2.11

Mai toţi pasionaţii de telefonie mobilă şi mesagerie instantă ştiu ce e shMessenger. Pentru cei ce nu ştiu, vă voi explica eu. shMessenger este un client de IM (mesagerie instantă) disponibil pentru telefoanele mobile cu JAVA MIDP 2.0 şi CLDC 1.0, ceea ce înseamnă că majoritatea telefoanelor produse după anul 2005-2006 vor fi capabile să ruleze această aplicaţie. Totodată, pentru a putea rula această aplicaţie îţi va fi necesar un display de minim 128x160 pixeli şi capabil să afişeze minim 65.000 de culori. O listă cu telefoanele cunoscute ca fiind compatibile cu shMessenger poate fi găsită aici. Totodată vei avea nevoie de o conexiune la internet (sau wap) pentru a putea să te conectezi. Chestiile cele mai interesante la această aplicaţie e că e creeată de un român, că e freeware şi că e considerată ca fiind cel mai bun client de IM disponibil pentru platformele J2ME.

shMessenger a fost gândit pentru a fi folosit la comunicarea în reţeaua YMSGR (Yahoo! Messenger). Pe parcurs aplicaţia a devenit capabilă să se conecteze şi pe MSN şi Google Talk, dar pentru aceste protocoale sunt oferite doar funcţii minimale (trimitere - recepţionare mesaje). Pentru protocolul YMSGR sunt oferite, în schimb, funcţii destul de avansate pentru o aplicaţie pentru telefoane mobile: setare-vizualizare avatar, spionare pentru detecţia utilizatorilor invizibili, BUZZ!!, etc. Conectarea se poate face prin conexiune de tip socket, HTTP sau prin proxy. Asta înseamnă că vei putea folosi aplicaţia chiar şi dacă ai Orange Wap Unlimted (datorită suportului pentru HTTP).

De curând dezvoltatorul aplicaţiei a început să lucreze la o nouă versiune a aplicaţiei, iar eu am avut onoarea de a testa aplicaţia pentru găsirea de bug-uri. Versiunea 2.11 (sau poate 2.12?) va fi în curând disponibilă pentru publicul larg, dar la fel ca 2.10 va fi în stadiu "beta". Am primit permisiunea sa de a face un review viitoarei versiuni şi de a publica, în premieră, screenshot-uri.

Versiunea 2.11 - un nou GUI
Noua versiune de shMessenger are în spate o nouă versiune a shGUI. shGUI este "motorul grafic" al aplicaţiei, adică cea care se ocupă cu afişarea interfeţei grafice. Noua versiune aduce un nou mod de afişare a mesajelor - bubble messages - precum şi un consum mai mic de resurse. Din testele făcute cu dezvoltatorul aplicaţiei, noul shGUI a fost capabil să afişeze 1500 de mesaje fără ca aplicaţia să fie încetinită prea mult. Diferenţele de aspect vizual nu sunt prea mari faţă de versiunile anterioare şi, din păcate, încă nu sunt disponibile teme (skin-uri) pentru aceasă nouă versiune.

Versiunea 2.11 - Practica
În primă instanţă, noua versiune nu diferă deloc faţă de versiunea anterioară. Modul de introducere a contului shMessenger şi a conturilor de Yahoo/MSN/GTalk este asemănător ca în versiunea 2.10. shMessenger 2.11 dispune, ca şi 2.10, de posibilitatea logării cu mai multe conturi de acelaşi tip (multi-messenger).

Img.1: Nimic nou în ecranul de log-in

După cum spuneam, marea noutate din versiunea 2.11 este modul de afişare a mesajelor. Acestea sunt afişate în nişte balonaşe, în mod asemănător clientului web al Yahoo! Messenger. Un alt element nou în interfaţa lui shMessenger 2.11 este căsuţa de afişare a status-ului. Acesta este afişat în partea de sus a ferestrei de chat şi este actualizat în timp real, ceea ce înseamnă că dacă utilizatorul cu care vorbeşti îşi va schimba status-ul, acesta va fi reactualizat automat în shMessenger. Tot în căsuţa de status vom putea vedea dacă un utilizator care apare ca "off-line" e invizibil sau nu. De menţionat e că funcţia "SPY" a fost eliminată din meniu, aceasta activându-se automat atunci când este selectat un utilizator off-line din listă.

Img.2: Noua fereastră de chat
O altă noutate în shMessenger 2.11, care a fost implementată la insistenţele utilizatorilor, este dimensiunea avatarului. Acum acesta este afişat la dimensiunea sa naturală (adica 92x92) şi la calitate maximă.

Img.3: Avatare la dimensiune naturală
O problemă care a apărut la noul mod de afişare a mesajelor este spaţiul. Pe ecranele de rezoluţie mică, mesajele lungi devin neîncăpătoare în modul de afişare cu balonaşe. De aceea a fost introdusă şi opţiunea de afişare a mesajelor fără avatare în partea stânga balonaşelor. Acest mod de afişare va mări cantitatea de text ce poate fi afişată pe ecran şi totodată va micşora traficul făcut prin afişarea avatarelor.

Img.4 & Img.5: Mesajele se pot afişa şi fără avatarele din partea stângă

O nouă funcţie ce va fi disponibilă în versiunea 2.11 este cea de oprire a unui transfer de fişiere. Selectând un transfer de fişiere în desfăşurare şi apăsând softkey-ul "Stop" acesta va fi oprit şi eliminat din listă. Apăsarea softkey-ului "Stop" la un transfer de fişiere care s-a executat îl va elimina din lista de transferuri.

Img.6: Opţiunea "Stop" la transferul de fişiere

În încheiere
Noua versiune de shMessenger continuă seria de inovaţii aduse aplicaţiei de câteva versiuni încoace. Din ce am testat până acum pot să spun că au dispărut enervantele probleme la conexiunea prin proxy, când aplicaţia pur şi simplu refuza să se conecteze dacă nu restartai telefonul. Trebuie menţionat că traficul făcut denoua versiune este mai mare datorită noilor funcţii adăugate avatarelor şi statusului. Pentru viitor dezvoltatorul aplicaţiei ne promite ignore list, conferinţe şi webcam (care deja este în curs de implementare - vezi imaginea 6). Versiunea 2.11 va fi cel mai probabil lansată luna aceasta, ceea ce înseamnă că fanii aplicaţiei vor avea în curând posibilitatea de a "pipăi" noile feature-uri din 2.11 :) Dacă mai doriţi detalii despre noua versiune, nu ezitaţi să întrebaţi.

Img.7: La selectarea unui utilzator off-line funcţia SPY este activată automat.

Img.8: Statusurile lungi se vor derula automat

Img.9: Viitoarea funcţie "Webcam", care cel mai probabil nu va fi
implementată încă în versiunea 2.11

Note:

  • Versiunea prezentată în imagini este o versiune în curs de dezvoltare. E posibil ca versiunea finală să arate diferit.
  • shMessenger este un seriviciu oferit gratuit. Înainte de a descărca aplicaţia şi de a o folosi citiţi cu atenţie termenii de utilizare de pe http://www.shmessenger.ro
  • Nu uitaţi să vizitaţi site-ul oficial al aplicaţiei:


4 comentarii :

Anonim spunea...

misto review. 10/10 :D

Ovidiu spunea...

Mersi mult :)

Anonim spunea...

Eşti un blogger de nota 10! Îmi place felul tău de a vedea lucrurile. Revin mereu cu plăcere şi curiozitate pentru a vedea ce ai mai scris pe blog!
Ai toată stima şi respectul meu!

Dragosh spunea...

o intrebare...cam cat trafic consuma shmessengerul? sa zicem de exemplu pe 1 ora de vorbit continuu..msi