miercuri, 16 iulie 2008

Password security

Din motive care încă nu îmi sunt prea clare, lumea înconjurătoare mă consideră un "hecăr". Nu, nu spun asta ca laudă, ci ca să clarific un lucru: în afară de parola unei arhive .zip, nu am "spart" niciodată coduri de securitate, servere NASA, conturi de Yahoo! şi alte chestii ce au de-a face cu securitatea. Nu am făcut flooding, scam-uri, viruşi şi alte tâmpenii din astea - dacă ştiu să folosesc regedit-ul din Windows şi să configurez X-server-ul din Linux, nu înseamnă că sunt "hecăr" sau mai ştiu eu ce. Nu m-a pasionat niciodată găsirea de breşe de securitate şi nici nu cred că mă va pasiona vreodată. Se pare că mentalitatea românului depăşeşte orice barieră uneori.

Şi acum hai să mă dau un pic mare şi să vă vorbesc despre mitul "spargerii parolelor de Yahoo".

Oricât aţi spera, NU EXISTĂ PROGRAME CARE SĂ SPARGĂ PAROLELE DE YAHOO! Sau, dacă acestea totuşi există, fiţi sigur că nu o să ajungă în mainile voastre. Nimeni nu e prost să lucreze un an - doi la un algoritm de decriptare a unei parole, ca apoi să îşi facă programul public pe NET ca a doua zi să se trezească că breşa de securitate pe care a exploatat-o a fost acoperită. Fiţi siguri că dacă ar exista un astfel de program nu aţi fi primii care ar pune mâna pe el şi că "duşmanii" voştri care vă dau târcoale (păsări rapitoare - vorba unei "artiste") v-ar fi desfiinţat de mult contul de Yahoo Messenger.

Hai să spunem totuşi că aţi reuşi să intraţi pe serverele Yahoo (LOL) şi să aveţi acces la toate parolele. Voi de ce credeţi că atunci când vă uitaţi parola, nu o puteţi recupera, CI DOAR RESETA? Pentru că pe serverele Yahoo (şi majoritatea serviciilor serioase procedează aşa) parolele voastre sunt criptate cu un algoritm destul de puternic. Chiar dacă "vărul prietenului prietenei amicii tale" ar lucra la Yahoo nu ar putea să îţi afle ţie parola. O parolă criptată nu e imposibil de decriptat: sunt diverse metode prin care aceasta poate fi decriptată. Una din ele e "atacul pe bază de dicţionar". Prin această metodă se criptează un set de cuvinte (de obicei din dicţionarul unei limbi) folosind acelaşi algoritm cu cel de criptare a parolei şi apoi se compară cele 2 sintagme. Atacul de tip "brute-force" este mai eficace decât cel de tip dicţionar pentru că încearcă, pe rând, combinaţii de caractere în loc de cuvinte. Însă acest tip de atac durează mult timp (chiar şi ani). Haideţi să exemplificăm puţin:

Majoritatea site-urilor folosesc MD5 pentru a cripta parolele. MD5 este un algoritm de hash-ing, deseori folosit pentru creeare de checksumuri (şiruri de caractere prin care se verifică integritatea unui fişier). MD5 este considerat invincibil la ora actuală, ceea ce înseamnă că algoritmul este ireversibil.

Deci, să zicem că vă creeaţi un cont pe un site ce foloseşte MD5 pentru criptarea parolelor. Şi să zicem că parola pe care o folosiţi este "napolitana". În baza de date a site-ului, parola dumneavoastră va arăta aşa: 531ee59f9d75a2528fce63efb678d453. Cam mare diferenţa, nu? Acest şir de caractere nu poate fi descifrat de vreun program. Singurele metode prin care puteţi afla ce cuvânt se ascunde în spatele acelui şir de caractere este "dictionary-attack" sau "brute-force attack". Atacul pe bază de dicţionar practic va lua fiecare cuvânt dintr-o anumită limbă, îl va cripta cu MD5 şi îl va compara cu şirul de caractere de mai sus. Dacă va folosi un dicţionar în limba română, va începe cu cuvintele de la litera A, apo B, C, D, ş.a.m.d. până va ajunge la cuvântul "napolitana". Însă o parolă de genul "agsbSjaQUAsna21js7" nu va mai putea fi aflată cu ajutorul atacului de tip "dictionary". Aici intervine atacul cu forţă-brută. Acesta va încerca pe rând fiecare combinaţie posibilă de caractere "aaaaaa", "aaaaab", "aaaaac", etc., până va genera un hash asemănător cu cel oferit spre decriptare.

"Totuşi, lui X i-a fost spartă parola de Yahoo", vor zice unii. Da, e posibil. Oricât de puternică ar fi o parolă, aceasta nu este bună de nimic în preajma unui utilizator idiot. Atâta vreme cât îţi bagi parola prin toate scam-urile (vezi mai jos ce înseamnă), programele magice de aflat parole, site-uri dubioase, etc. e normal să te trezeşti că nu mai ai acces la contul tău. Cum pot unii să creadă în mail-urile gen "trimite un mesaj de genul id-ul_tau:::?:::parola_ta:::?:::id-ul celui căruia vrei să îi spargi parola::::boot_yahoo::::_mai_ştiu_eu_ce:::"? Sunt sute de astfel de mesaje ce circulă pe internet, care promit că mesajul tău va deruta serverele Yahoo (asta e, dacă nu au busolă cu ele) şi le va face să creadă că eşti un administrator Yahoo. Păi acei utilizatori chiar cred că administratorii Yahoo îşi administrează serverele prin... e-mail?! Eu cred că nici măcar SSH nu folosesc, cel mai probabil având un protocol propriu pe care îl utilizează în aceste scopuri. O altă metodă prin care mulţi utilizatori se trezesc cu parolele furate (NU SPARTE!) e introducerea acestora în diverse aplicaţii magice de anti-securitate. Ce poate fi mai frumos decât să vezi bucuria de pe faţa unui utilizator care a găsit un "super program de aflat parole de Yahoo" şi care, în starea euforică în care se află, completează editbox-urile respectivei aplicaţii cu id-ul şi parola sa?
Cea mai "reuşită" metodă de a fura parola cuiva de messenger e scam-ul. Scam-ul e o pagina care se aseamănă (deseori asemănarea e izbitoare) cu pagina pe care o falsifică. De exemplu, la pagina http://coffa.trial.csoft.net/Yahoo!%20Mail%20The%20best%20web-based%20email!.htm se află un scam al Yahoo Mail. NU INTRODUCEŢI CONTUL ŞI PAROLA DUMNEAVOASTRĂ DE YAHOO ÎN ACEA PAGINĂ!! Acea pagină e doar un fals, iar parola dumneavoastră va ajunge la cel care a creeat acea pagină. Fiţi foarte atenţi la URL-ul paginilor când introduceţi date personale (URL-ul este adresa site-ului pe care îl accesaţi). Mii de utilizatori cad în plasa acestor tipuri de falsuri, iar atunci când este copiată pagina unei bănci... ei bine, atunci poţi să te arzi la buzunar.
Desigur sunt şi alte metode de furt a unei parole (cookie stealing, sniffing, etc.), iar în cazul multora dintre ele e destul de dificil să te protejezi.

Să mai spun că nişte prieteni au creeat o pagină web care promitea că va sparge parola unui ID în schimbul parolei tale, şi că zeci de utilizatori au dat crezare acestei farse? :)

Un scam Yahoo. A se observa adresa paginii


duminică, 13 iulie 2008

shMessenger 2.11

Mai toţi pasionaţii de telefonie mobilă şi mesagerie instantă ştiu ce e shMessenger. Pentru cei ce nu ştiu, vă voi explica eu. shMessenger este un client de IM (mesagerie instantă) disponibil pentru telefoanele mobile cu JAVA MIDP 2.0 şi CLDC 1.0, ceea ce înseamnă că majoritatea telefoanelor produse după anul 2005-2006 vor fi capabile să ruleze această aplicaţie. Totodată, pentru a putea rula această aplicaţie îţi va fi necesar un display de minim 128x160 pixeli şi capabil să afişeze minim 65.000 de culori. O listă cu telefoanele cunoscute ca fiind compatibile cu shMessenger poate fi găsită aici. Totodată vei avea nevoie de o conexiune la internet (sau wap) pentru a putea să te conectezi. Chestiile cele mai interesante la această aplicaţie e că e creeată de un român, că e freeware şi că e considerată ca fiind cel mai bun client de IM disponibil pentru platformele J2ME.

shMessenger a fost gândit pentru a fi folosit la comunicarea în reţeaua YMSGR (Yahoo! Messenger). Pe parcurs aplicaţia a devenit capabilă să se conecteze şi pe MSN şi Google Talk, dar pentru aceste protocoale sunt oferite doar funcţii minimale (trimitere - recepţionare mesaje). Pentru protocolul YMSGR sunt oferite, în schimb, funcţii destul de avansate pentru o aplicaţie pentru telefoane mobile: setare-vizualizare avatar, spionare pentru detecţia utilizatorilor invizibili, BUZZ!!, etc. Conectarea se poate face prin conexiune de tip socket, HTTP sau prin proxy. Asta înseamnă că vei putea folosi aplicaţia chiar şi dacă ai Orange Wap Unlimted (datorită suportului pentru HTTP).

De curând dezvoltatorul aplicaţiei a început să lucreze la o nouă versiune a aplicaţiei, iar eu am avut onoarea de a testa aplicaţia pentru găsirea de bug-uri. Versiunea 2.11 (sau poate 2.12?) va fi în curând disponibilă pentru publicul larg, dar la fel ca 2.10 va fi în stadiu "beta". Am primit permisiunea sa de a face un review viitoarei versiuni şi de a publica, în premieră, screenshot-uri.

Versiunea 2.11 - un nou GUI
Noua versiune de shMessenger are în spate o nouă versiune a shGUI. shGUI este "motorul grafic" al aplicaţiei, adică cea care se ocupă cu afişarea interfeţei grafice. Noua versiune aduce un nou mod de afişare a mesajelor - bubble messages - precum şi un consum mai mic de resurse. Din testele făcute cu dezvoltatorul aplicaţiei, noul shGUI a fost capabil să afişeze 1500 de mesaje fără ca aplicaţia să fie încetinită prea mult. Diferenţele de aspect vizual nu sunt prea mari faţă de versiunile anterioare şi, din păcate, încă nu sunt disponibile teme (skin-uri) pentru aceasă nouă versiune.

Versiunea 2.11 - Practica
În primă instanţă, noua versiune nu diferă deloc faţă de versiunea anterioară. Modul de introducere a contului shMessenger şi a conturilor de Yahoo/MSN/GTalk este asemănător ca în versiunea 2.10. shMessenger 2.11 dispune, ca şi 2.10, de posibilitatea logării cu mai multe conturi de acelaşi tip (multi-messenger).

Img.1: Nimic nou în ecranul de log-in

După cum spuneam, marea noutate din versiunea 2.11 este modul de afişare a mesajelor. Acestea sunt afişate în nişte balonaşe, în mod asemănător clientului web al Yahoo! Messenger. Un alt element nou în interfaţa lui shMessenger 2.11 este căsuţa de afişare a status-ului. Acesta este afişat în partea de sus a ferestrei de chat şi este actualizat în timp real, ceea ce înseamnă că dacă utilizatorul cu care vorbeşti îşi va schimba status-ul, acesta va fi reactualizat automat în shMessenger. Tot în căsuţa de status vom putea vedea dacă un utilizator care apare ca "off-line" e invizibil sau nu. De menţionat e că funcţia "SPY" a fost eliminată din meniu, aceasta activându-se automat atunci când este selectat un utilizator off-line din listă.

Img.2: Noua fereastră de chat
O altă noutate în shMessenger 2.11, care a fost implementată la insistenţele utilizatorilor, este dimensiunea avatarului. Acum acesta este afişat la dimensiunea sa naturală (adica 92x92) şi la calitate maximă.

Img.3: Avatare la dimensiune naturală
O problemă care a apărut la noul mod de afişare a mesajelor este spaţiul. Pe ecranele de rezoluţie mică, mesajele lungi devin neîncăpătoare în modul de afişare cu balonaşe. De aceea a fost introdusă şi opţiunea de afişare a mesajelor fără avatare în partea stânga balonaşelor. Acest mod de afişare va mări cantitatea de text ce poate fi afişată pe ecran şi totodată va micşora traficul făcut prin afişarea avatarelor.

Img.4 & Img.5: Mesajele se pot afişa şi fără avatarele din partea stângă

O nouă funcţie ce va fi disponibilă în versiunea 2.11 este cea de oprire a unui transfer de fişiere. Selectând un transfer de fişiere în desfăşurare şi apăsând softkey-ul "Stop" acesta va fi oprit şi eliminat din listă. Apăsarea softkey-ului "Stop" la un transfer de fişiere care s-a executat îl va elimina din lista de transferuri.

Img.6: Opţiunea "Stop" la transferul de fişiere

În încheiere
Noua versiune de shMessenger continuă seria de inovaţii aduse aplicaţiei de câteva versiuni încoace. Din ce am testat până acum pot să spun că au dispărut enervantele probleme la conexiunea prin proxy, când aplicaţia pur şi simplu refuza să se conecteze dacă nu restartai telefonul. Trebuie menţionat că traficul făcut denoua versiune este mai mare datorită noilor funcţii adăugate avatarelor şi statusului. Pentru viitor dezvoltatorul aplicaţiei ne promite ignore list, conferinţe şi webcam (care deja este în curs de implementare - vezi imaginea 6). Versiunea 2.11 va fi cel mai probabil lansată luna aceasta, ceea ce înseamnă că fanii aplicaţiei vor avea în curând posibilitatea de a "pipăi" noile feature-uri din 2.11 :) Dacă mai doriţi detalii despre noua versiune, nu ezitaţi să întrebaţi.

Img.7: La selectarea unui utilzator off-line funcţia SPY este activată automat.

Img.8: Statusurile lungi se vor derula automat

Img.9: Viitoarea funcţie "Webcam", care cel mai probabil nu va fi
implementată încă în versiunea 2.11

Note:

  • Versiunea prezentată în imagini este o versiune în curs de dezvoltare. E posibil ca versiunea finală să arate diferit.
  • shMessenger este un seriviciu oferit gratuit. Înainte de a descărca aplicaţia şi de a o folosi citiţi cu atenţie termenii de utilizare de pe http://www.shmessenger.ro
  • Nu uitaţi să vizitaţi site-ul oficial al aplicaţiei:


sâmbătă, 12 iulie 2008

Pidgin

Pentru cei ce nu ştiu, Pidgin este un client de IM (mesagerie instantă) disponibil pentru sistemele de operare Windows şi Linux. Poate lucra cu mai multe protocoale simultan (AIM, MSN, Yahoo!, XMPP, ICQ, IRC, SILC, SIP/SIMPLE, Novell GroupWise, Lotus Sametime, Bonjour, Zephyr, MySpaceIM, Gadu-Gadu şi QQ) şi este cu mult mai complex decât clienţii oficiali ai reţelelor de IM.

La început, numele acestei aplicaţii era "Gaim", dar din cauza unui mic scandal făcut de AOL, numele aplicaţiei a fost schimbat în Pidgin. Ultima versiune de Pidgin este 2.4.3 şi poate fi descărcată gratuit de la http://www.pidgin.im . Totodată, un fork al acestui program (Funpidgin sau Carrier) este disponibil la http://funpidgin.sourceforge.net , fork ce aduce câteva facilităţi în plus faţă de aplicaţia oficială.

În acest articol am ales să vă prezint Pidgin şi facilităţile pe care acesta le oferă. Deoarece nu am Windows instalat în PC, screenshot-urile le-am făcut utilizând Wine, un program ce permite rularea de aplicaţii Windows în Linux. Astfel, prin intermediul Wine aplicaţia va funcţiona exact ca şi în Windows, deci dacă eşti utilizator Windows poţi urma acest articol fără griji :)

1. Instalarea în WindowsKit-ul aplicaţiei Pidgin se poate descărca de pe site-ul oficial. Kit-ul versiunii de Windows are 10.8 MB, şi include librăriile GTK+, necesare rulării aplicaţiei.

Instalarea aplicaţiei se face foarte uşor, interfaţa installer-ului fiind disponibilă şi în limba română. După ecranul de întâmpinare, este prezentată licenţa GPL (aplicaţia fiind Open-Source), care prezintă condiţiile utilizării acestei aplicaţii. Dacă ţi-e lene să o traduci în limba română sau nu le ai cu limba lui Shakespeare, poţi citi varianta în română a acesteia aici . Apăsând pe "Înainte" declari că eşti de acord cu termenii licenţei. Pasul următor este cel de alegere a componentelor pe care dorim să le instalăm.

fig.1: Instalarea lui Pidgin este una uşoară şi facilă
Dacă doriţi un shortcut pe Desktop, respectiv în meniul Start, bifaţi căsuţele corespunzătoare. Prin URI Handlers definiţi ce tipuri de link-uri să fie administrate de Pidgin. De exemplu, pe unele site-uri puteţi găsi link-uri de genul "Trimiteţi-i mesaj lui X prin Yahoo Messenger". Bifând ymsgr: din categoria "URI Handlers"veţi face ca la selectarea unui astfel de link să fie deschisă o fereastră de Pidgin, gata pregătită pentru a-i trimite un mesaj lui X. De la categoria "Spellchecking support" puteţi alege pentru care limbi doriţi să aveţi suport pentru verificarea greşelilor de scriere. Trebuie să ţineţi cont că vor trebui descărcate pachete de date pentru fiecare limbă pe care o selectaţi. Cum Pidgin nu este o aplicaţie de redactare a documentelor iar sublinierile roşii de sub cuvinte devin enervante, am ales să nu selectez nicio limbă din acea listă.
La următorul pas vom putea alege locaţia de instalare a aplicaţiei. Cum folder-ul standard de instalare a aplicaţiilor sub Linux e "C:\Program Files", am ales să nu modific locaţia în care va fi instalat Pidgin. Apăsând pe "Instalează" veţi porni copierea fişierelor necesare rulării aplicaţiei, precum şi înregistrarea acesteia în sistem. În mai puţin de un minut programul va fi instalat şi gata de folosire.
2. Instalarea în LinuxDacă eşti utilizator Linux, poţi descărca sursele aplicaţiei tot de pe site-ul oficial . Sursele se compilează folosind metoda clasică, adică tastând în consolă "./configure && make && sudo make install". Pentru utilizatorii Ubuntu, pachetele precompilate pentru Pidgin 2.4.3 sunt disponibile pe GetDeb.net . Descărcaţi şi instalaţi, pe rând, libpurple0, pidgin-data şi pidgin, dând dublu-click pe fiecare pachet .deb în parte.

fig. 2: şi în Ubuntu Linux, instalarea e la fel de uşoară.
3. Plugin-uri
Înainte de a porni Pidgin, v-aş recomanda o serie de plugin-uri, care vor mări capabilităţile aplicaţiei. Plugin-urile sunt diferite, în funcţia de platforma pe care rulează Pidgin. Adică plugin-urile de Linux nu funcţionează pe versiunea Windows a Pidgin, şi nici invers. Utilizatorii Windows pot descărca un pachet de plugin-uri de pe site-ul Guifications, iar utilizatorii Ubuntu Linux pot să instaleze plugin-uri pentru Pidgin din Synaptic, cu pachetul "pidgin-plugin-pack". Instalarea plugin-urilor în Ubuntu se face automat, pe când în Windows va trebui să copiezi conţinutul arhivei .zip în "C:\Program Files\Pidgin\plugins".
4. Aplicaţia
În acest moment, aplicaţia e pregătită pentru a fi executată. Căutaţi "Pidgin" în meniul Start sau "Mesagerul Pidgin" în meniul de aplicaţii din Ubuntu, la categoria "Internet". La prima rulare a aplicaţiei, veţi fi întâmpinaţi de un mesaj care vă va îndemna să adăugaţi un cont de IM. Puteţi face acest lucru apăsând pe butonul "Adaugă".

fig.3: Prima rulare a aplicaţiei
În fereastra care apare, sub secţiunea "Opţiuni de autentificare", veţi putea defini reţeaua, contul şi parola account-ului tău. Cum majoritatea dintre voi folosesc Yahoo Messenger, va trebui să alegi "Yahoo" din lista de protocoale. Dacă foloseşti MSN, de exemplu, vei alege MSN din lista de protocoale. La "Nume utilizator" vei trece ID-ul tău de Yahoo, iar la "Parolă" vei trece (ghici ce?) parola. Poţi bifa "Salvare parolă" dacă nu vrei să fii întrebat care e parola ta la fiecare pornire a aplicaţiei. În secţiunea "Opţiuni personale" poţi să îţi setezi un alias local (cum va apărea ID-ul tău în opţiunile programului), dacă vrei să fii notificat când ai e-mail-uri pe care nu le-ai citit şi dacă vrei să setezi un avatar specific pentru acest cont (în locul celui global). Dacă nu ştii cum să completezi datele, poţi trage o privire la screenshot-ul de dedesubt.

fig. 4: Setarea unui cont de Yahoo
Odată cu apăsarea butonului "Salvează" contul va fi activat, iar lista ta de prieteni va apare în fereastra denumită "Listă de contacte". Poţi adăuga şi alte conturi folosind metoda descrisă mai sus.
5. Setările
Fereastra cu setări poate fi accesată din meniul "Unelte" -> "Preferinţe". Nu este greu de înţeles ce face fiecare opţiune, interfaţa fiind în limba română. Cel mai probabil vei dori să ai emoticonurile din Yahoo Messenger şi în Pidgin. Pentru a instala emoticonurile Yahoo în Pidgin, descarcă această arhivă , după care accesează setările aplicaţiei, schimbă tab-ul activ pe "Teme iconiţe" şi alege "Original" din listă.
Dacă sunetele încep să te calce pe nervi, poţi seta ca acestea să se audă doar când fereastra de messenger nu este cea activă. Pentru aceasta, selectează tab-ul "Sunete" din Preferinţe şi debifează "Utilizează sunete când fereastra de discuţii are focus".
6. Plugin-uri
Pidgin poate deveni mult mai complex prin intermediul plugin-urilor. Plugin-urile pot fi accesate şi configurate din meniul "Unelte" -> "Module".

fig. 5: Fereastra cu plugin-uri
Numărul de plugin-uri este destul de mare, iar unele plugin-uri nu funcţionează decât pe anumite protocoale. În continuare vă voi prezenta cele mai interesante plugin-uri. Ţineţi cont că unele plugin-uri nu sunt disponibile decât sub Windows sau Linux.
Album - memorează toate avatarele pe care un contact din listă le schimbă de-a lungul timpului. Dând click dreapta pe un avatar vi se oferă posibilitatea de a-l salva într-o locaţie a hard-disk-ului.

Fig. 6: Plugin-ul "Album"
Auto-reply - răspunde automat mesajelor în funcţie de anumite situaţii (cum ar fi atunci când eşti idle sau busy)
Buddy List Options - oferă anumite extra-opţiuni pentru managament-ul şi afişarea listei de contacte
Mod paranormal (Psychic Mode) - preferatul meu. Acest plugin îţi spune de dinainte când cineva începe să îţi scrie un mesaj. Practic, când cineva te selectează din lista sa şi începe să îţi scrie ceva, va apare fereastra de discuţii înainte ca el să apuce să termine de scris.


Fig. 7: Plugin-ul "Mod paranormal" ("Psychic mode")
Guifications - Afişează notificări pentru contactele care intră sau ies de pe messenger.
7. Tips & Tricks
Şi acum vreau să vă prezint câteva trucuri pentru Pidgin.
I. Întâmpinări contacte
Vrei ca atunci când intră prietenul tău cel mai bun pe messenger să se audă un alt sunet? Sau poate vrei să îi trimiţi automat un mesaj. Cu Pidgin poţi face asta, folosind opţiunea "Întâmpinări contacte" ("Buddy pounces"), din meniul "Unelte". Din fereastra care apare apăsaţi pe butonul "Adaugă" pentru a adăuga o nouă întâmpinare. Acum e momentul să configurăm noua întâmpinare. Selectaţi contul pentru care vreţi să configuraţi întâmpinarea, iar dedesubt introduceţi id-ul pe care doriţi să îl întâmpinaţi. Din secţiunea "Întâmpinare la..." selectaţi când doriţi ca întâmpinarea să fie trimisă: la autentificarea contactului (atunci când intră pe messenger), la deconectarea acestuia, la intrarea în idle, la tastarea unui mesaj nou, etc. Apoi, din secţiunea "Acţiune" selectaţi acţiunea/acţiunile care doriţi să fie executate la un anumit event definit în "Întâmpinare la...". De exemplu, "Deschide o discuţie" va afisa o fereastră de discuţii la îndeplinirea event-ului; "Deschide o fereastră de notificare" va afişa un pop-up cu un mesaj definit de tine; "Trimite un mesaj" va trimite automat un mesaj; "Execută o comandă" va executa un program; "Redă un sunet" va reda un sunet special. Opţiunea "Întâmpinare doar în starea de indisponibilitate" va executa întâmpinarea doar atunci când sunteţi "busy" sau "idle". Bifaţi "Recurentă" pentru ca întâmpinarea să se repete de fiecare dată când event-ul este îndeplinit.
II. Salvare avatar
Dacă veţi da click dreapta pe avatarul unui user, în fereastra de chat, vi se va oferi opţiunea de a salva avatarul acelui user în calculatorul tău. Totodată puteţi să setaţi ca în locul avatarului său să puteţi vedea un alt avatar (util dacă respectivul contact pune avatare greţoase, imorale, etc.).
III. Setarea unui avatar
Dacă doriţi să setaţi un singur avatar pentru toate conturile, apăsaţi pe butonul de lângă combo-box-ul cu care setaţi statusul. Dacă doriţi să setaţi un avatar anume pentru un cont, accesaţi "Conturi" -> "Administrare". Selectaţi un cont şi apăsaţi pe "Modifică". Din fereastra care apare, bifaţi "Utilizează această iconiţă pentru acest cont" şi selectaţi o imagine din memoria calculatorului dumneavoastră.
IV. Ignorarea unui contact
Se face mult mai uşor decât în Yahoo! Messenger, de exemplu. Doar daţi click dreapta pe cel pe care vreţi să îl ignoraţi şi selectaţi opţiunea "Blochează". Pidgin va şterge contacul din listă şi va adăuga ID-ul respectiv în lista de ignore.

Cam asta e tot :) Pidgin este clientul meu favorit de IM, iar părerea mea e că întrece cu mult clienţii oficiali al Yahoo sau Microsoft, cu toate că îi lipsesc funcţiile de voce şi webcam. Oricum până la sfârşitul anului sunt şanse mari să avem implementată funcţia de webcam în Pidgin. Enjoy :)


marți, 8 iulie 2008

Windows XP cu gust de Ubuntu Linux

Pentru admiratorii distribuţiei Ubuntu Linux am pregătit o surpriză: cum să îi faci un face-lifting Windows-ului, în aşa fel încât să arate ca distribuţia voastră preferată :) Pentru început, descărcaţi arhiva de la http://www.sharemobile.ro/file.php?id=189957 . Dezarhivaţi conţinutul arhivei RAR, după care accesaţi subfolder-ul "Cursors", apoi click dreapta pe fişierul install.inf de unde selectaţi opţiunea "Install". Accesaţi "Control Panel", iar apoi "Printer and Other Hardware", selectaţi setările pentru mouse, iar în tab-ul Pointers selectaţi "xFree Cursors" de la secţiunea "Scheme". Tocmai ne-am ales cu cursorul din Ubuntu Linux.

În continuare, vom face ca sunetele de intrare/ieşire din Windows să fie asemănătoare cu cele din Ubuntu. Se intră din nou în Control Panel, la secţiunea "Sounds, Speech and Audio Devices" şi se selectează "Sounds and Audio Devices". Treceţi la tab-ul Sounds şi derulaţi lista "Program events" până la "Exit Windows". Din secţiunea de sub listă, anume "Sounds" daţi click pe butonul "Browse" şi selectaţi fişierul "Ubuntu Logout.wav" dintre fişierele extrase. Tot din lista "Program events" derulaţi până la "Start Windows" şi selectaţi fişierul "Ubuntu Login.wav" folosind butonul "Browse". Apăsaţi "Ok" şi închideţi "Control Panel".

În continuare, navigaţi până la folder-ul extras din arhiva de mai sus şi daţi dublu-click pe "Human.msstyles" sau "Human Win Flag.msstyles" dacă doriţi să păstraţi sigla Windows la butonul pentru activarea meniului "Start". Din fereastra care apare, selectaţi tema nou instalată şi apăsaţi pe Ok. Aşteptaţi câteva clipe până tema se va aplica şi... voilá! Pentru o aromă completă, puteţi instala şi font-urile din arhivă şi să setaţi unul din wallpaper-urile incluse. Baftă :)


vineri, 4 iulie 2008

Programul manifestărilor de Zilele Humorului

S-a zis că anul ăsta nu se va mai organiza, s-a zvonit că or sa-l aducă pe Guţă, s-au zvonit multe alt lucruri despre iubitul nostru festival "Umor... la Gura Humorului". Şi acum, iată-l! Programul (încă aflat în stadiu "beta" :D ) celei de-a IV-a ediţie a zilelor oraşului Gura Humorului:

Joi, 1o iulie

Casa Orăşenească de Cultură

  • 10,oo - Festivalul Naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală "Doină, doină...cântec dulce" (Acompaniază Ansamblul Folcloric Plaiurile Bistriţei - Bacău)

Piaţa Republicii

  • 16,oo - Spectacol folcloric cu interpreţi locali ( Angelica Flutur, Luminiţa Croitoru, Ionel Coca, Alexandru Recolciuc, etc.)
  • 19,oo - Trupe din Humor - spectacol cu: Diana Căldăraru, Sabina Cotoară, Clubul copiilor din Gura Humorului si invitaţii lor.
  • 21,oo - Seară de house cu DJ cunoscuti
  • 23,oo - Seară de liniste...

Vineri, 11 iulie

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

  • 10,00 - 10,25 - Deschiderea festivă şi oficială a Festivalului Naţional de Grafica Satirică şi Literatura Umoristică - Umor la...Gura Humorului - ediţia a XVIII-a

Aleea artiştilor

  • 10,3o - 14,oo - Ateliere de grafică satirică
  • 16,oo - 19,oo - Ateliere de grafică satirică

Piaţa Republicii

  • 11,oo - 14,oo - Gala laureaţilor Festivalul Naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală "Doină, doină...cântec dulce"

Parcul central

  • 13,oo - 19,oo - Obiceiuri şi tradiţii din Bucovina - expoziţie live a vieţii traditionale bucovinene
  • 17,oo - 19,oo - la promenadă în acorduri de...fanfară

Piaţa Republicii

  • 14,oo - premierea olimpicilor humoreni
  • 15,oo - 17,oo - competiţii sportive cu ...umor la Humor
Prezentator Daniel Buzdugan
  • 20,oo - 20.30 - Axiome
  • 20,35 - 21,20 - Smiley (Talisman)
  • 21,3o - 22.30 - Francesco Napoli
  • 22,30 - Program de voie (se recomandă...acasă)

Restaurant Rubin

  • 22,2o - Balul gospodarilor cu Formaţia Rekord (se impune port autentic!)

Sâmbata, 12 iulie

Piaţa Republicii

  • 10,oo - 11,oo - Spectacol pentru copii: Teatrul Vasilache

Parcul central

  • 11,oo - 14,oo - Obiceiuri şi tradiţii din Bucovina - expoziţie live a vieţii tradiţionale bucovinene
  • 14,oo - 16,oo - la promenadă în acorduri de...fanfară
  • 16,oo - 19,oo - Obiceiuri şi tradiţii din Bucovina - expoziţie live a vieţii tradiţionale bucovinene

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

  • 12,oo - 13,oo - Expoziţii personale, vernisaje, lansări de carte ...

Aleea artiştilor

  • 14,3o - 18,oo - Ateliere de grafică satirică

Piaţa Republicii

Prezentator Daniel Buzdugan
  • 2o,oo - 2o,30 - Axiome
  • 20,4o - 21,3o - Lavinia
  • 21,35 - 22,20 - Proconsul
  • 22,3o - 23,30 - No Mercy
  • 23,3o - Program de odihnă

Duminica, 13 iulie

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

  • 11,oo - 12,oo - Festivitatea de premiere la Festivalului National de Grafica Satirică şi Literatură Umoristică - Umor la... Gura Humorului - ediţia a XVIII-a

Parcul central

  • 12,oo - 14,oo - Obiceiuri şi tradiţii din Bucovina - expoziţie live a vietii tradiţionale bucovinene

Piaţa Republicii

  • 14,oo - 16,3o - Spectacol folcloric cu: Nicolae Furdui Iancu, Laura Lavric, Viorica Macovei, Alexandru Brădăţan. Acompaniază Ansamblul folcloric Rapsozii Botoşanilor. Prezintă Maria Macovei.
  • 16,3o - 17,oo - Demonstraţie de paraşutism

Primăria Orasului Gura Humorului

  • 17,3o - 18,3o - Nuntă de aur la Gura Humorului

Parcul central

  • 18,3o - 19,30 - la promenadă in acorduri de... cafe concert. Recital sustinut de elevii Liceului de Artă din Suceava.

Piaţa Republicii

Prezentatori Daniel Buzdugan si Cătălin Mireuţa
  • 2o,oo - 20,3o - Axiome
  • 20,35 - 21,2o - Pepe
  • 21,3o - 22,3o - Bad Boys Blue
  • 22,3o - 22,4o - Aer şi Foc - spectacol de artificii
  • 22,4o - ... - Apă, Aer, Lumina şi Sunet - inaugurarea fântânii arteziene
Sursa: http://www.gurahumorului.info

Din câte se vede, anul acesta Zilele Humorului vor începe ceva mai devreme, adică de joi. Personal "arsenalul" de artişti mi se pare cel mai slăbuţ de la începuturile festivalului. Poate că măcar la capitolul maşinuţe şi aparate de resurscitat voma vom sta mai bine ca anul trecut.

Let's start

Şi uite-aşa încep a-mi face primul meu blog, aderând la uriaşul grup de persoane denumit "blogosferă". Blogurile încep să devină din ce în ce mai populare în ultima vreme, mai ales datorită uşurinţei cu care blogger-ul îşi poate exprima ideile prin intermdiul acestui mijloc de comunicare.

Poate că ar trebui să mă şi prezint: Mă numesc Ovidiu, am 18 ani (editare din viitor: la momentul scrierii), sunt ăla mic şi negru de respiră greu, pasiunile mele sunt IT-ul, Linux-ul (oh, yeah) şi cocălarii. Am valoare, sunt şucar, am tal3nt, bla bla bla, ignoraţi fraza asta că e scrisă la mişto.

Aşa că: lume, v-aţi mai ales cu un blogger (= persoană care de obicei e înjurată pentru că a scris ca X e mai bun/ă decât Y). Am terminat şi cu primul meu articol, deci să trecem la lucruri mai (puţin) serioase :)