duminică, 30 mai 2010

Nokia N73 - sau ce telefon să nu îţi cumperi

Toţi pasionaţii de gadget-uri ştiu de seria N de la Nokia. Creeate în special pentru a îndeplini dorinţele de multimedia ale utilizatorilor, smartphone-urile din seria N sunt printre cele mai bine vândute telefoane din lumea întreagă. Creeate să "împacheteze" cât mai multe funcţionalităţi într-un singur dispozitiv, aceste smartphone-uri au cucerit utilizatorii de rând prin camerele foto de calitate (majoritatea folosind lentile Carl Zeiss) şi prin capabilităţile multimedia excepţionale.



Acum două-trei luni mi-am "măritat" Sony Ericsson-ul (W880i) în schimbul unui N73. Totul părea minunat: pentru prima dată voi avea un telefon cu sistem de operare. Pe lângă Symbian 9.1, Nokia N73 vine cu o cameră foto de 3,2 megapixeli, un display (uriaş, în comparaţie cu cel al W880-ului) de 320x240 pixeli precum şi difuzoare stereo. De fapt, camera foto şi difuzoarele au făcut ca N73 să fie cel mai bine vândut telefon din seria N, semn că lumea preferă un telefon mai degrabă dotat în schimbul unuia inteligent.

Pe mine însă niciodată nu m-au interesat prea mult dotările hardware ale unui telefon, ci mai degrabă partea de software. N73 vine însă să impresioneze şi la acest capitol graţie sistemului de operare pe care îl include, aka Symbian 9.1. Sunt mii de aplicaţii pentru această platformă, de la playere audio şi video până la aplicaţii de office. Totuşi... pe mine nu m-a impresionat cu nimic. Până acum, singurele lucruri pe care mi le oferă în plus N73 faţă de W880i e posibilitatea de a reda clipuri video şi în alte formate decât 3GPP sau H.264, şi posibilitatea de a dărâma clădiri ţipând la telefon. Ce vreau să zic eu e că Nokia N73 eşuează lamentabil la capitolul "smartphone". În primul rând, din cei 64 MB RAM cu care este echipat N73, Symbian papă cam 45. Adică mai mult decât un Windows 98 proaspăt instalat. Adică mai mult decât zeci de alte sisteme de operaremai evoluate decât un Symbian. În ciuda memoriei RAM limitate a N73-ului, cei de la Nokia nu s-au sfiit însă să ruleze în fundal servicii care de care mai inutile, cel mai bun exemplu fiind blinkingled a cărui scop e să... facă un led albastru să clipească la un interval de câteva secunde. În al doilea rând, memoria rămasă liberă e mult prea puţină. Păi pe W880i puteam să rulez shMessenger şi player-ul audio pe fundal, în timp ce mă uitam la gagici goale folosind Mini Opera. Pe N73 pot cel mult să rulez shMessenger şi Mini Opera simultan, şi atunci cu riscul ca una din aplicaţii să îmi fie omorâte datorită cantităţii mici de memorie RAM disponibilă. Ca să nu mai vorbesc de faptul că aplicaţiile JAVA se mişcă oribil de încet, şi nici măcar cele native nu se bucură de performanţe mai bune. Navigarea cu Opera Mobile e un dezastru: la fiecare 2 minute aplicaţia mi se plânge că nu prea i-a mai rămas memorie RAM. Nici browser-ul intern a telefonului nu e mai breaz. Doar Skyfire se mai mulţumeşte cu cantitatea mică de RAM ce i se pune la dispoziţie. Totuşi, nu se pune problema de o altă aplicaţie care să ruleze în paralel (exceptând cele de sistem).


Pe deasupra, software-ul e extrem de buggy. Ce-i drept, am o versiune mai veche a firmware-ului (nu ştiu dacă se merită să dau banii pe un cablu de date ca să îi fac un upgrade), dar chiar şi aşa nu se poate scuza calitatea excrecabilă a acestuia. După cca. o lună de utilizare, am fost nevoit să formatez telefonul deoarece primeam un frumos "System error" de fiecare dată când vroiam să accesez setările de conectivitate ale telefonului. Aplicaţiile ce vin incluse în sistemul de operare sunt foarte rudimentare, iar aici mă refer în special la "Clock", care ţine rol şi de alarmă. În timp ce un telefon de 10 ori mai ieftin decât N73 ştie de alarmă recursivă, se pare că Nokia nu s-a obosit să implementeze aşa ceva şi în aşa-numitele "smartphone-uri" pe care le produc. Pentru a compensa această lipsă este necesară utilizarea unui software 3rd party, care -desigur- mănâncă memorie RAM. De asemenea, player-ul audio stă deschis indiferent dacă se redă sau nu vreo melodie, că doară deh! - avem destul RAM de irosit, nu? Partea şi mai amuzantă e ca acesta nu poate fi închis, decât omorât folosind un task manager 3rd party.

Nici la partea de multimedia N73 nu excelează. Sunetul în căşti se aude încet, chiar foarte încet şi, spre deosebire de Sony Ericsson, se pare că nu prea e nimic de făcut în privinţa asta. Aici însă nu e doar vina Nokia ci, mai degrabă, a reglementărilor Uniunii Comuniste Europene care impune producătorilor limite privind nivelul maxim de sunet care poate fi auzit în căşti (thank you for taking care about us, mUE!). De asemena player-ul audio e rudimentar, Walkman-ul celor de la Sony Ericsson fiind cu mult deasupra acestuia.

Cu toate aceste neajunsuri, N73 e printre cele mai bine vândute terminale mobile de la Nokia, probabil cocălarii dornici să asculte muzică în autobuz având un cuvânt greu de spus în aceste statistici. Pe mine unul, camera foto cu lentile Carl Zeiss, autofocalizare şi blitz mă lasă rece, împreună cu difuzoarele stereo. Nokia N73 e unul din cele mai proaste telefoane pe care le-am văzut, întărindu-mi părerea proastă despre Nokia pe care am căpătat-o de pe vremea când aveam un Nokia 5200.

De ţinut minte: să nu cumpăr niciodată un Nokia...

11 comentarii :

Unknown spunea...

Sunt total de acord. Niciodata n-o sa-mi iau un telefon Nokia, decat daca ar fi ultima firma producatoare de mobile de pe fata pamantului.

Anonim spunea...

Eu am un astfel de telefon, pot sa rulez orice aplicatii perfect pe el, inclusiv jocuri Ngage seria 2.0 ( ultima geneatie), functioneaza inclusiv GPS si orice alt soft, inclusiv de Nokia N95. Problema e ca unii nu stiu sa il foloseasca si isi dau aiurea cu parerea...

Ovidiu spunea...

Amice, nu stiu de unde ai scos tu GPS la N73. Probabil te referi la GPS-urile externe, dar acelea pot fi accesate de o gramada de telefoane (deci nu e N73 asa special). Nu imi dau aiurea cu parerea, stiu ce sa cer de la un telefon, mai mult decat difuzoare stereo si o camera foto buna. Si, daca spui tu ca merge orice alt soft pe el, te invit sa imi rulezi in paralel pe un astfel de telefon shMessenger, player-ul audio si Opera Mobile (cu doua pagini web deschise). Astept sa revii cu amanunte despre cum ai facut ;)

Anonim spunea...

Da GPS Extern normal, dar merge... Si nu te supara, de ce as rula atatea aplicatii simultan? De ce nu rulezi 4 jocuri simultan pe PC? Pentru ca nu are rost...

Ovidiu spunea...

Da, dar in schimb are rost sa rulez un browser, un client de IM si un player audio in acelasi timp, nu? Uite, pe SE-ul de dinaintea lui N73 puteam face asta... Ca sa nu mai vorbim ca primul e mai ieftin (da' n-are Symbian - big deal).

Anonim spunea...

pana in urma cu ceva timp as fi fost deacord cu tine, dar decand am schimbat softul, am v 4.0850.43.0.1 parca e alt telefon, singura problema la acest soft, e ca nu este disponibil si in limba romana.

Anonim spunea...

blogger eronat
increcati sa navigati cu opera mini5 cea in format .jar si nu o sa dea niciodata memory full close some apps multe app java merg prost ......dar mah baieti. telefonul are symbian intrati pe http://mobile9.com si gasiti acolo kam 400 si cva de pagini cu apps de n73 ;)

Ovidiu spunea...

Da, dar Opera "aia in format .jar" se misca INFECT pe N73. E normal sa mearga prost multe aplicatii JAVA pe acest telefon, aici nu am nimic de comentat, dar macar alea native sa isi fi facut treaba cum trebuie. 15 - 20 MB de RAM liberi e mult prea putin pentru un telefon care vrea sa fie numit "smartphone".

Florin spunea...

Incearca un update. Prima versiune de firmware normal ca e plina de bug-uri
memory managementul e chiar infect. Dar cu ultimul firmware iti spun clar ca o sa fii impresionat. Eu am avut telefonul acesta 2 ani de zile si a suportat destule caderi :). Camera e superba pot spune ca am reusit poze mai bune cu el decat cu n95. Am trecut totusi la nokia n95 8gb pentru gps si wireless.
Deci inainte sa critici te rog sa incerci update-ul .Telefonul nu este perfect dar totusi merita o sansa . Toate cele bune

Ovidiu spunea...

E prea tarziu, am scapat de mult de acest telefon. Ii facusem si update la ultima versiune de soft si, desi se comporta mai bine, tot statea prost la managementul memoriei. Dpdv al constructiei hardware nu am ce zice: N73 e un telefon robust si care inspira incredere ca nu se va face praf la prima scapare din mana

Florin spunea...

La capitolul management resurse symbian chiar sta prost Acestea sunt limitarile sistemului din pacate Nu am reusit sa testez inca ultima versiune symbian^3 Nu stiu ce au renuntat la maemo pe n900 se misca excelent ...