marți, 11 mai 2010

Clementine - old times Amarok

În timpul unei discuţii cu dezvoltatorul GoogLyrics, un plugin pentru Amarok ce foloseşte la căutarea de versuri pe Google, îi spuneam acestuia că mi-aş dori să văd cândva un fork a lui Amarok 1.4 care să continue dezvoltarea acestui excelent player audio. Iată că dorinţa mi s-a împlinit (deşi cel care a făcut-o nu cred că mi-a auzit-o) şi am avut surpriza să descopăr că Amarok 1.4 a fost portat pe Qt4, într-un player denumit Clementine.



Conform paginii proiectului, Clementine este un port a lui Amarok 1.4 pe Qt4, plus câteva îmbunătăţiri pentru a se folosi de avantajele toolkit-ului grafic dezvoltat de către Nokia. Totuşi Clementine nu oferă decât o parte din funcţiile lui Amarok 1.4, însă acest lucru e scuzabil având în vedere că acesta este abia la cea de-a treia versiune de la începerea dezvoltării sale.

Interfaţa principală a lui Clementine

Clementine se află în momentul scrierii acestui articol la versiunea 0.3 şi aduce, pe lângă Amarok 1.4, suport pentru Mac OS X şi Windows. Suportă integrare cu Last.fm, include un manager pentru administrarea coperţililor albumelor din colecţia personală şi, mai nou, un egalizator. Din păcate însă multe din funcţionalităţile din Amarok 1.4, care făceau din acesta un player magnific, lipsesc din Clementine. Nu avem queue manager, nu avem widget pentru versuri (deşi se intenţionează introducerea unuia până la versiunea 0.5) şi nici măcar un filtru pentru a căuta prin melodiile din lista de redare. Ce este surprinzător, însă, e că player-ul este deja localizat în limba română - util pentru necunoscătorii de limbă engleză.

Administratorul pentru coperţile albumelor

În încheiere nu pot să mă abţin să nu spun că sunt entuziasmat să văd o reîncarnare a lui Amarok 1.4 şi că cineva s-a gândit să ducă mai departe dezvoltarea acestui excelent player. Sper ca versiunile următoare a lui Clementine să aducă cât mai multe din funcţiile lui Amarok, în special suport pentru plugin-uri.

Suport pentru notificările native ale sistemului