miercuri, 21 octombrie 2015

Mustek Powermust 848 LCD

Acum vreo zece luni, supărat de pauzele forțate de lucru cauzate de desele întreruperi ale alimentării cu electricitate (și asta în București, nu în vreo comună obscură din România!) mi-am luat un UPS care să mă ajute să trec nevătămat printre aceste pene de curent. Am vrut ceva care să nu mă coste o căruță de bani dar care totuși să fie fâșneț așa că am luat un Mustek Powermust 848 LCD. La scurt timp după achiziționare, pe principiul Dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă m-am apucat să citesc review-uri despre acest produs de unde am aflat că bateria ar fi o chinezărie ieftină și nu prea ar duce mult. Hai să vedem dacă e așa.

Ah, înainte de toate UPS-ul poate fi conectat la PC cu cablul USB din dotare și chiar administrat de pe Linux deși configurarea nu e chiar simplă și mi-a dat bătăi de cap chiar și atunci când am făcut-o a doua oară. Mai exact pe Arch Linux/Manjaro va trebui să instalați pachetul network-ups-tools și în /etc/ups/ups.conf să treceți asta:
[mustek]
driver = blazer_usb 
port = auto 
desc = "Mustek Powermust 848 LCD"
Ce e scris între parantezele pătrate va fi denumirea sub care veți identifica UPS-ul iar celelalte trei linii vorbesc de la sine. Veți dori apoi să adăugați un user cu care să vă autentificați când vreți să modificați parametrii UPS-ului. Nu, nu veți folosi aceiași useri ca cei din sistemul de operare ci veți defini unii în /etc/ups/upsd.users:
[ovidiu]
password = ați vrea voi să vedeți asta
actions = SET
instcmds = ALL 
Apoi rulați un upsdrvctl start iar dacă toate au mers bine upsc mustek ar trebui să vă returneze o listă de parametri cu valorile lor actuale. Dacă nu, atunci ați greșit voi ceva ori am uitat eu de ceva anume (secțiunea de comentarii vă stă în întâmpinare pentru orice problemă). Mai există un utilitar numit upsmon care cică poate fi configurat să ia anumite decizii în funcție de starea UPS-ului, dar pe care nu l-am folosit. Pentru ceva mai mult bling-bling puteți instala nut-monitor din AUR care va pune la dispoziție un mic utilitar grafic în GTK.

Revenind la problema inițială până acum am făcut două teste UPS-ului: unul de nevoie undeva prin februarie (la două luni de achiziționarea produsului) și unul de bunăvoie astăzi, ca să văd în ce stare mai e bateria.

În februarie situația era asta:
  • Consumatori: un Mac Mini, un monitor Phillips de 24cm și un router TP-Link.
  • Autonomie: puțin peste o oră (!!!)
Astăzi lucrurile au stat așa:
  • Consumatori: un Mac Mini, un monitor Phillips de 24cm, un router TP-Link, ceva GPON de la RDS, un sistem audio 2.1 de la Genius și o chestie mică la care te conectezi prin Bluetooth și scoți muzică în sistemul audio de mai înainte.
  • Autonomie: 38 de minute
Așadar după vreo 5 luni bateria ar fi undeva pe la jumătatea capacității sale inițiale. Acuma, ce-i drept, mai erau câțiva consumatori în plus dar în principiu minusculi. La o adică cât ar putea să consume un sistem audio care, deși pornit, a stat nefolosit pe perioada testelor? Ei bine totuși pare să conteze mult căci spre sfârșitul testului mi-a trecut prin cap să scot sistemul din priză iar nivelul de încărcare a bateriei a urcat undeva de la 6-8% la 12-13%.

Concluzia e că testul nu e foarte concludent însă cel puțin pentru mine 38 de minute de autonomie încă e suficient. Poate peste vreo jumătate de an voi schimba bateria cu ceva mai de Doamne-ajută ori, dacă tot am pisică mai nou, o să prind de spatele acesteia o felie de dulceață și voi obține în felul acesta energie electrică infinită.