joi, 10 iulie 2014

Root Call Blocker

La început a fost Motorola, care în 1973 a făcut o demonstraţie a primului prototip de telefon mobil, acesta cântărind nu mai puţin de două kilograme. Aş putea continua aici cu lunga istorie a telefoniei mobile, dar nu acesta e scopul. Ideea e că lumea a trecut de la telefoanele ce cântăreau două kilograme la micuţele telefoane ce încăpeau lejer în buzunarul de la cămaşă şi puteau trimite SMS-uri, apoi la featurephone-uri, apoi la smartphone-uri. Deşi deveneau din ce în ce mai inteligente, majorităţii telefoanelor mobile îi lipsea o funcţie pe care, personal, o văd crucială unui astfel de dispozitiv: cea de call blocker sau, pe româneşte, de blocare a apelurilor (primite).

Unele persoane pot deveni extrem de agasante odată ce au un telefon mobil la îndemână. Sau alteori chiar enervante, mai ales după ce le-ai dat papucii şi te sună de 77 000 de ori într-o săptămână. Au fost unele featurephone-uri care au implementat o astfel de funcţionalitate iar unele din telefoanele ieftine de la Samsung încă mai au aşa ceva. Pe Sony Ericsson-uri puneam patch-uri şi ELF-uri pentru a obţine o asemenea funcţionalitate. Oricum, mi se pare absurd ca un telefon mobil să nu ofere posibilitatea de a bloca apelurile primite în funcţie de (măcar) numărul de telefon. E absurd să ai MMS-uri, browser HTML5, jocuri 3D dar să nu ai o funcţionalitate atât de banală. Smartphone-urile? Oricât de inteligente ar fi, abia de la versiunea a 7-a de iOS Apple a implementat o asemenea funcţionalitate, iar Android nu dispune încă de aşa ceva by default, ci doar prin intermediul aplicaţiilor.

Aplicaţiile astea au un neajuns, însă: deoarece (presupun!) acestea detectează un apel abia din momentul în care telefonul începe deja să sune, pentru o fracţiune încă vei auzi soneria telefonului, ca şi când ai primi un beep. Nu e mişto deloc să primeşti 77 000 de beep-uri într-o săptămână. Aplicaţia despre care voi scrie astăzi, Root Call Blocker vine să rezolve această problemă. Diferenţa între RCB şi restul aplicaţiilor este că aceasta lucrează la nivel de sistem (modúl radio), aşa că blocarea apelurilor se produce chiar înainte ca Android să ştie măcar că urmează un apel telefonic. Acest lucru se traduce prin faptul că ecranul telefonului nici măcar nu se aprinde la primirea unui apel telefonic, cu atât mai puţin să apuce să sune soneria. Puteţi bloca apelurile sau SMS-urile cu număr ascuns, apelurile care vin de la numele pe care nu le aveţi în agendă sau mesajele a căror număr de expeditor conţine litere.

Aplicaţia costă $4,99 dar există şi o versiune gratuită, dar cu ceva limitări. Motivul pentru care o menţionez? De curând au adăugat suport pentru telefoane Dual-SIM plus că au rezolvat câteva bug-uri ce mă afectau direct, lucru care m-a făcut să fiu foarte entuziasmat vis-a-vis de această aplicaţie. Una din cele mai bune achiziţii pe care le-am făcut pe Play Store.