duminică, 27 aprilie 2014

Sporeşte calitatea audio pe Android cu Viper4Android

Sunt un mare fan al funcţiei de MP3-player ce o oferă telefoanele iar una din condiţiile principale la un telefon, ca să îmi placă, e să scoată pe căşti un sunet frumos şi puternic. Cu unele excepţii (Nokia N73, E71, BlackBerry Curve 8520 şi ZTE Grand X, al cărui sunet era de-a dreptul dezastruos) am avut în general parte de telefoane care făceau faţă cu brio la acest capitol, în frunte cu Sony Ericsson W880i şi iPhone 4, telefoane ce mi-au lăsat chiar o impresie foarte plăcută ca MP3-playere.

Desigur, important e să ai şi o pereche de căşti pe măsură dacă vrei ca muzica să se audă bine, dar sursa acestuia contează până la urmă cel mai mult şi, uneori, e nevoie de ajustări pentru a te putea bucura de tot ce e mai bun în materie de sunet. Din fericire, pe Android, una din posibilităţile la care putem apela e Viper4Android.



miercuri, 23 aprilie 2014

Afişează versurile melodiilor pe YouTube

MusixMatch e un nume mai degrabă cunoscut în lumea mobilă unde se prezintă sub forma unui player muzical al cărui punct forte este afişarea de versuri. Totuşi echipa din spatele acestuia vine şi pe desktop-uri unde, în urma unui parteneriat eşuat cu VEVO, a lansat o extensie pentru Chrome şi Chromium ce "injectează" versuri în videoclipurile melodiilor de pe YouTube, afişându-le ca subtitrări. Acestea sunt afişate folosind API-ul pentru subtitrări pus la dispoziţie de YouTube şi apelează la un mic hack prin care se face posibilă setarea acestora "on the fly", fără a fi necesar să fie setate în prealabil de cel ce a uploadat clipul video.

Dar gata cu vorbăria: extensia poate fi instalată de aici şi nu ar strica să aveţi şi un AdBlock pe lângă deoarece pluginul afişează reclamele proprii sub fereastra video (nu e prea cinstit să ascunzi reclamele, deci dacă eşti fire mai darnică poţi să le laşi să se vadă). Pentru ca versurile să fie vizibile nu uitaţi să activaţi funcţia de subtitrare din player-ul video de pe YouTube.

Update: extensia a fost eliminată din Chrome Web Store, dar o copie a acesteia poate fi descărcată de aici. Ţineţi cont că, datorită politicilor de securitate din Chrome/Chromium, e posibil să fie nevoie să salvaţi mai întâi extensia în calculator şi apoi să o instalaţi prin drag'n'drop peste tab-ul cu extensii.

Update 2: extensia a revenit în Chrome Web Store.

marți, 22 aprilie 2014

Manjaro: discrete GPU not switching off because of nvidia_uvm

If you updated to the latest Manjaro update pack you might get the surprise that your nVidia card (in a Optimus configuration) is not turned off automatically even if you have bbswitch and bumblebee installed. This happens because now the nvidia proprietary driver comes with a module named nvidia-uvm which provides support for Unified Memory feature in CUDA. The issue is that nvidia_uvm requires nvidia module to work, so when bumblebee tries to rmmod nvidia it fails because of this dependency.


sâmbătă, 19 aprilie 2014

Fix for ugly Skype on Manjaro KDE 64-bit edition

Because Skype is a 32-bit only application it cannot use the default Oxygen theme in KDE on 64-bit systems, as it doesn't provide support for 32-bit applications. To fix this, download, extract and compile lib32-oxygen-qt4 by executing makepkg from the extracted location. After the package was created you can install it:
sudo pacman -U lib32-oxygen-qt4-4.11.15-1-x86_64.pkg.tar.xz
Now add /usr/lib32/kde4/plugins/ to your QT_PLUGIN_PATH environment variable by appending:
export QT_PLUGIN_PATH="$QT_PLUGIN_PATH:/usr/lib32/kde4/plugins/"
to .xprofile in your home directory (create the file if it not exists). Now just log out and log in again for the configuration to take effect. If you were using "Desktop settings" as a style in Skype's settings, now the application should match the style and colors of the desktop environment. Please note that this fix is working only for the Oxygen style - if you are using other styles, you'll need do find and install their 32-bit version to be able to use them in 32-bit applications.

Update: if this is not working, please check that you have all the required libraries dependencies for /usr/lib32/kde4/plugins/styles/oxygen.so:
ldd /usr/lib32/kde4/plugins/styles/oxygen.so | grep "not found"
 For me it was necessary to also install lib32-libxml2.

duminică, 13 aprilie 2014

Ştergerea şi recuperarea datelor

Notă: autorul acestui text nu poartă niciun fel de simpatii pentru anumite persoane, partide sau mişcări politice. Exemplul următor este dat doar pentru creearea unui legături între acest articol şi un eveniment din viaţa cotidiană a României.

Pe data de 19 mai 2007 preşedintele statului de atunci, Traian Băsescu, fusese abordat (sau agasat) de o jurnalistă a postului de televiziune Antena 1 în legătură cu referendumul ce viza demiterea acestuia. Iritat de insistenţa jurnalistei, acesta îi confiscă telefonul şi îl predă ulterior unor specialişti pentru a şterge înregistrarea din memorie. Odată ce a primit telefonul înapoi, jurnalista (sau, mă rog, echipa la care a apelat) reuşeşte să recupereze înregistrarea. Cum a fost posibil acest lucru?



Fragmentarea datelor. Defragmentarea

Sursă imagine: WikiMedia Foundation
Atunci când calculatorul începe să se mişte din ce în ce mai greu unul din cele mai întâlnite sfaturi pe care le primim este să defragmentăm hard-disk-ul folosind utilitarul încorporat în Windows sau unul din programele dedicate acestui scop dezvoltate de diverse companii software. Acum cuvântul "defragmentare" e unul urât de tot şi ţin minte când eram mic cât de teamă mi-a fost să apăs butonul de lansare a utilitarului atunci când exploram interfaţa sistemului de operare Windows, speriat că hard-disk-ul îmi va fi făcut bucăţi :)



marți, 8 aprilie 2014

Cum funcţionează HeartBleed, bug-ul ce afectează OpenSSL

Voi încerca, în această postare, să explic sumar care este cauza găurii de securitate din OpenSSL, "bomba" ce afectează mai mult de 50% din serverele de pe internet. Aceasta este una din cele mai grave găuri de securitate deoarece vizează o librărie ce asigură comunicarea criptată pe internet, folosită mai ales în domenii unde datele transmise online sunt de mare sensibilitate (de exemplu, domeniul bancar). Problema este că mare parte din dezvoltatori se bazează doar pe nivelul de securitate oferit de SSL, fără a lua în calcul erorile de programare din librăriile ce oferă suport pentru acest protocol (în cazul de faţă, OpenSSL).



O gaură de securitate în OpenSSL pune în pericol peste 50% din serverele de pe internet

O gaură de securitate descoperită zilele acestea în OpenSSL creează un risc major de securitate pentru mai mult de jumătate din serverele de pe internet. Datorită acestuia un atacator poate obţine porţiuni de câte 64kb din memoria RAM a serverelor atacate. Ce e şi mai rău e că informaţia astfel obţinută este necriptată şi poate conţine de la conturi şi parole până la cheile private pe baza cărora informaţiile securizate sunt transmise pe internet. Gaura de securitate, deşi oficial descoperită recent, exista în codul OpenSSL de peste doi ani de zile ceea ce înseamnă că în tot acest timp aceasta putea fi exploatată, dacă a fost descoperită de cineva.