vineri, 25 ianuarie 2013

Ultima pagină pentru Symbian tocmai a fost scrisă

Nokia a anunţat zilele astea că modelul 808 Pureview va rămâne ultimul smartphone cu sistem de operare Symbian scos pe piaţă de aceştia. "În cursul tranziţiei noastre spre Windows Phone am continuat a distribui telefoane bazate pe Symbian. Nokia 808 Pureview, dispozitivul care se remarcă prin calităţile sale fotografice şi care a apărut pe piaţă la mijlocul lui 2012 a fost ultimul dispozitiv Symbian de la Nokia", a afirmat compania finlandeză. Acest lucru se produce după ce Nokia a intrat într-un declin puternic odată cu apariţia pe piaţa smartphone-urilor a sistemelor de operare iOS şi Android.

Înainte de intrarea pe piaţa telefoniei mobile a celor de la Apple şi Google, sistemul de operare Symbian a fost lider în ceea ce priveşte cota de piaţă a smartphone-urilor. Nu doar Nokia a produs telefoane bazate pe Symbian, ci şi Sony Ericsson, Motorola sau Samsung, toate abandonându-l ulterior în favoarea sistemului de operare Android. După ce compania a mai cochetat şi cu alte sisteme de operare (Maemo) şi părea că va rămâne prinsă în continuare de Symbian, aceasta a adoptat o schimbare de direcţie anunţând un parteneriat cu Microsoft pentru a scoate pe piaţă smartphone-uri cu sistem de operare Windows Phone.

E ciudat cum Nokia a decis să arunce la gunoi Symbian fix atunci când dezvoltarea acestuia părea să fi luat calea cea bună. Windows Phone nu se anunţă a avea un viitor prea strălucit şi dacă va sfârşi precum Zune, Nokia chiar că se va trezi într-o situaţie fără de ieşire. Astăzi a murit un gigant - iar noi am pierdut, în primul rând, un sistem de operare pentru dispozitive mobile cu real multitasking - lucru pe care nici Android, nici iPhone nu îl au.

8 comentarii :

Florin spunea...

pacat de cel mai bun sistem de operare pt mobile. puteau sa il bage pe telefoane low end in locul s40 si aveau numai de castigat.

Anonim spunea...

idioti...o companie de idioti, isi scot imediat sediu central la vanzare.

au arungat meego si-or sa se duca in cap.

Doru Iulian Stoica spunea...

Cum adica real multitasking poti sa-mi explici si mie? Multumesc frumos.

Ovidiu spunea...

@Doru Stoica - adică poate rula aplicaţii în fundal fără vreun tip de restricţie. De exemplu, pe iPhone aplicaţiile "minimizate" nu au voie să îşi facă pur şi simplu de cap, ele intrând cumva în hibernare. Pe Android lucrurile sunt asemănătoare, doar că aplicaţiile obişnuite trebuie să iniţializeze un serviciu care să ruleze în locul acestora în fundal.

Pe Symbian, în schimb, aplicaţiile minimizate pot funcţiona normal ca şi atunci când sunt în prim plan. De asta pe un telefon cu Symbian poţi da drumul la un videoclip şi apoi să faci browsing pe internet fără ca redarea clipului să se oprească. Pe Android şi iOS nu poţi face asta (decât dacă se recurg la mijloace speciale)

Doru Iulian Stoica spunea...

@Ovidiu Nițan mulțumesc de informație. Android văd că poate să ruleze muzică și să facă altele. Mă gândeam că oprește videoclipul pentru a elibera resurse nicidecum că nu poate face asta :) Păcat pentru symbian.

Ovidiu spunea...

@Doru Stoica - da, sunt anumite servicii care fac excepţie de la regulă. Redarea audio e una din ele

Stiri IT spunea...

Era si timpul :)) symbianul era dus de mult..

Avocat Constanta spunea...

Mie imi pare rau ca nu au continuat cu acest Os. Daca il dezvoltau putea sa fie un concurect pentru Android , iOS sau Windows Phone...