luni, 23 mai 2011

Mic truc pentru a îmbunătăţi performanţa aplicaţiilor KDE pe nVidia

KWin a fost şi este managerul meu favorit de ferestre. Spre deosebire de Metacity, managerul de ferestre din Gnome, acesta vine cu câteva opţiuni în plus care să ajute la administrarea mai facilă a ferestrelor. Totuşi acesta suferă de o mare problemă: e un real dezastru când vine vorba de compositing. Pe lângă faptul că e mai instabil şi mai puţin "dotat" decât Compiz, KWin suferă şi de mari probleme de performanţă. La mine - cel puţin - efectul de minimizare al ferestrelor are un framerate oribil în comparaţie cu ce obţineam în Compiz.

Totuşi aceasta nu pare să fie neapărat o problemă a KWin, ci mai mult a Qt. Zilele acestea am găsit pe KDE-Apps.org o aplicaţie a cărei scop este schimbarea sistemului grafic prin care Qt îşi randează interfaţa. La mine implicit era setat pe Default (X11/XRender) însă odată ce am schimbat în "Raster" şi am dat un log-out am putut observa o îmbunătăţire a performanţei KWin-ului.

Din nou, pentru a instala această aplicaţie (care, de fapt, este un modul pentru Systemsettigns) va fi necesar să o compilăm. Descărcăm sursele de pe Kde-Apps.org, le dezarhivăm, facem chdir din consolă în directorul unde se află acestea după care tastăm:
mkdir build && cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr ..
make
su
make install
Din nou, pentru cei mai comozi, un pachet .deb creeat cu checkinstall.

6 comentarii :

Anonim spunea...

Primul lucru pe care il fac indiferent de distributia linux, este ca sub KDE sa opresc efectele, oricum bun programul acela te scuteste de putin stres; personal nu sunt mare fan al compiz :)

Ovidiu spunea...

@creation - eu nu pot trăi fără Window Previews. Mi-a intrat în sânge şi mă simt ca peştele pe uscat fără acest mic feature.

Bogdan spunea...

Salut! Zilele trecute am instalat Linux Mint 12 KDE si am o mica problema. Nu stiu cum as putea activa alinierea la grila a iconitelor de pe desktop. M-ai putea ajuta?

Ovidiu spunea...

Ai activat "Folder view" ca layout pentru desktop?

Bogdan spunea...

Da. Dar as vrea ca pictogramele sa fie afisate aliniate la grila si fara acel chenar...

Ovidiu spunea...

La asta te referi: http://i.imgur.com/NKOWA.png ?