duminică, 8 noiembrie 2009

Firefox - what's next?

Zilele acestea citeam pe nişte site-uri despre conceptele grafice ce urmează a fi implementate în Firefox 3.7, respectiv Firefox 4.0. Cum mai toată lumea vorbeşte doar de versiunile de Windows şi despre mult prea lăudatele efecte de glass, am zis să scriu ceva despre versiunile de Linux, având în vedere că acesta este sistemul de operare pe care îl folosesc în 90% din timpul petrecut la calculator.

Nici versiunile de Linux nu vor scăpa de "operaţiile estetice" pe care le va suferi interfaţa versiunii de Windows. Cei de la Mozilla au gândit şi pentru aceste versiuni interfeţe care tind să imite temele implicite din Ubuntu.

De exemplu, acesta este un mockup al interfeţei ce e posibil să o vedem în Firefox 3.7:


De asemenea, acesta nu e singurul concept:








Ultima temă va face fericiţi mulţi utilizatori de KDE 4, mediu desktop în care Firefox se cam încăpăţâna să se integreze inclusiv cu temele deja existente ce vin să imite tema Oxygen.

De asemenea Firefox 4.0 va veni şi el cu modificări ale interfeţei grafice:

Sincer stau şi mă întreb de ce nu avem teme transparente şi în Linux, mai ales că dintr-o combinaţie între Compiz şi Cairo ar putea ieşi o interfaţă care îi va lăsa cu gura căscată chiar şi pe cei obişnuiţi cu Aero din Microsoft Windows.

Până să apară Firefox 4, curioşii se pot juca cu ultimele build-uri ale lui Firefox 3.7, builduri pe care nu le-am testat şi despre care nu ştiu dacă arată precum screenshot-urile de mai sus.