vineri, 4 septembrie 2009

Amarok: de la glorie la decădere

Îmi amintesc cum citeam despre Amarok în MyLinux şi MyComputer. A intrat in voga cam prin anul 2005 si de atunci a rămas în inimile utilizatorilor de Linux. Ba chiar mai mult, ştiu persoane care foloseau Linux doar pentru Amarok.

Amarok oferă tot ce poate oferi mai bun un player audio, şi chiar mai mult de atât. Administrarea librăriei muzicale este simplă şi totodată oferind funcţii complexe. Puteţi ordona muzica după albume, artişti, tag-uri, anul apariţiei, rating, cele mai redate piese, etc. Pe deasupra, Amarok caută şi descarcă de pe amazon.com coperţile albumelor din calculatorul tău. Şi mai mult de atât, cu ajutorul plugin-urilor caută pe internet versuri ale melodiilor în curs de redare. Crezi că asta e de ajuns? Ei bine, Amarok împinge limitele şi oferă informaţii preluate de pe Wikipedia în cadrul player-ului.

Amarok şi-a atins apogeul odată cu versiunea 1.4 a acestuia. Extrem de stabil şi complex, Amarok a ajuns să fie un standard al player-elor de muzică, multe alte programe imitându-i interfaţa şi funcţionalităţile (vezi Exaile, Listen, etc.). Apoi, însă, a venit Qt4, KDE 4 şi decăderea...

Pe 10 decembrie 2008, echipa Amarok anunţa versiunea 2 a player-ului, o versiune rescrisă şi cu un design nou-nouţ. Fiind încă nefinisat şi cu un număr de funcţii mai mic decât al bătrânului 1.4, această versiune nu a avut priză la public. Apoi a urmat 2.1, care nici acesta nu a prins prea bine la public.

Multă lume (inclusiv eu) încă mai foloseşte Amarok 1.4. După lansarea lui Amarok 2.0 a mai apărut un update neoficial al versiunii 1.4 care aducea un bugfix la afişarea informaţiilor de pe Wikipedia.

Sincer sper să apară un fork al lui Amarok 1.4 care să continue ce au terminat cei de la echipa de dezvoltare a player-ului. Un fork care să ducă mai departe o poveste de succes.