duminică, 14 iunie 2009

Soft-ul săptămânii: SMPlayer

SMPlayer este un front-end (interfaţă grafică) pentru celebrul program open-source Mplayer, care a fost creeat cu scopul de a oferi utilizatorilor săi o cale simplă de a-şi viziona filmele şi de a avea acces, în acelaşi timp, la complexul Mplayer.
Pagina oficială a proiectului SMPlayer este http://smplayer.sourceforge.net/, de unde veţi putea descărca sursele acesteia, precum şi pachete precompilate. SMPlayer este scris folosind QT4 şi este disponibil pentru Linux şi Windows.
Interfaţa lui SMPlayer nu diferă prea mult de interfeţele celorlalte playere. Totul este la locul lui şi nimic nu este ieşit din comun. De fapt, ăsta e şi scopul aplicaţiei: să meargă din prima şi să fie uşor de utilizat. Ba mai mult, la fel ca programul prezentat săptămâna trecută, SMPlayer are o interfaţă localizată în limba română.


Interfaţa SMPlayer nu este cu nimic ieşită din comun

În spatele interfeţei simple se ascund însă funcţionalităţi extrem de performante, menite să stoarcă tot ce se poate de la back-end-ul pe care se bazează SMPlayer, adică MPlayer. Una din cele mai interesante caracteristici a SMPlayer este că reţine setările făcute în funcţie de clipul video vizionat ba mai mult, el oferind posibilitatea ca un clip video să fie continuat de unde a rămas în caz că redarea acestuia a fost oprită iar programul închis.

Încărcarea unui clip video se face de la meniul Deschide, alegând opţiunea Fişier. De asemenea puteţi să deschideţi un direct folder cu fişiere multimedia, un playlist, un DVD sau VCD şi nu în ultimul rând, clipuri multimedia aflate pe un server de pe Internet.


SMPlayer afişând informaţii despre clipul redat

SMPlayer este up-and-running, ceea ce înseamnă că este pregătit încă de la prima rulare să îşi facă treaba. Cu toate astea, aplicaţia vine cu un arsenal de setări ce pot fi configurate după bunul plac. Fereastra de configurare a aplicaţiei se face din meniul Opţiuni şi selectând Preferinţe. Fereastra de configurare este organizată în 8 categorii: Opţiuni Generale, Drivere, Caracteristici, Subtitrări, Interfaţă, Tastatură şi maus, Listă redare şi Opţiuni avansate. La rândul ei, fiecare categorie este organizată în tab-uri.

În categoria Opţiuni generale se regăsesc în special setări ce ţin de MPlayer: locul unde se află executabilul mplayer, driver-ul video, driver-ul audio, opţiuni ce ţin de postprocesarea video, etc. De aici indicat ar fi activarea opţinuii Utilizare egalizator video software din tab-ul pentru a putea regla contrastul sau luminozitatea imaginii şi selectarea driver-ului audio de ieşire pulse, asta dacă eşti pe Linux şi nu vrei să ai probleme cu sunetul.

De la categoria Drivere se pot selecta unităţile optice din care se vor citi CD-urile sau DVD-urile.

Din categoria Caracteristici se poate activa sau dezactiva Framedropping-ul, caracteristică întâlnită în foarte multe playere video. Framedropping-ul este o tehnică prin care se menţine sincronizarea audio-video pe calculatoarele mai slabe. În SMPlayer activarea sau dezactivarea acestei funcţii se face prin intermediul opţiunii Permite renunţarea la anumite cadre din această categorie. Dacă aveţi probleme cu redarea clipurilor video din cauza HDD-ului lent sau din cauza conexiunii proaste la internet, puteţi mări cache-ul din tab-ul cu numele corespunzător.

Categoria Subtitrări ne permite să configurăm opţiunile ce privesc afişarea subtitrărilor în SMPlayer. Cea mai importantă ajustare care ar trebui făcută aici este selectarea enocoding-ului pe subtitrări. Aceasta se face prin intermediul opţiunii Codificare implicită subtitrare selectând Limbi Slave/Central Europene (ISO-8859-2). Acest lucru va permite afişarea corectă a subtitrărilor ce conţin diacritice româneşti.

De la categoria Interfaţă putem face ajustări ce ţin strict de interfaţa lui SMPlayer. Se poate selecta tema de iconuri, stilul interfeţei, limba şi tipul interfeţei grafice. De la tab-ul Căutare se pot seta parametrii ce ţin de seek-ing. De la tab-ul Butoane de control pe imagine putem să activăm sau să dezactivăm bara cu controale care apare atunci când este redat un clip pe tot ecranul iar mouse-ul este mişcat.

Categoria Tastatură şi maus oferă posibilitatea de a modifica sau adăuga acţiuni executate prin intermediul combinaţiilor de taste. Numărul de opţiuni ce se pot configura este mare, utilizatorul având posibilitatea de a atribui o combinaţie de taste cam la orice funcţionalitate din SMPlayer.

Categoria Listă redare este săracă în opţiuni şi oferă doar posibilitatea de a alege dacă fişierele deschise să fie adăugate imediat în playlist şi dacă se doreşte adăugarea automată în playlist a fişierelor consecutive (de exemplu, video_1.avi, video_2.avi, etc...)

Categoria Opţiuni avansate oferă posibilitatea de a configura mai în amănunţit anumite funcţii ale SMPlayer şi ale back-end-ului acestuia. Se poate seta aspect-ratio-ul monitorului (în caz că acesta nu a fost detectat corect), se pot adăuga parametri la rularea MPlayer şi se pot modifica setările ce ţin de depanarea MPlayer.

Pe lângă opţiunile ce se regăsesc în fereastra de configurare a SMPlayer mai sunt cele ce se regăsesc în meniuri şi care oferă funcţii pentru ajustarea redării clipurilor video. De exemplu dacă urmăreşti un film în format wide iar subtitrarea se află prea sus, poţi activa filtrul Benzi negre din Video -> Filtre. De asemenea poţi regla contrastul, luminozitatea, nuanţa sau saturaţia imaginii selectând opţiunea Egalizator tot din meniul Video. De asemenea, SMPlayer oferă şi posibilitatea de a ajusta sunetul prin intermediul funcţiei Egalizator grafic din meniul Audio.

Per total, SMPlayer este alegerea ideală când vine vorba de player video. Are în spate puternicul MPlayer, deci puteţi să uitaţi de problemele ce ţin de codec-uri. Este simplu şi totodată complex, fiind extrem de configurabil. Deşi mai lent decât MPlayer folosit în linie de comandă, SMPlayer va fi de un real folos celor care nu vor decât să vizioneze filmul lor preferat.

SMPlayer: notă: 5/5.


4 comentarii :

Mitza_003 spunea...

Am folosit foarte mult timp mplayer. Daca ar fi sa il compari cu vlc media player, care ar fi mai bun dupa parerea ta. O parere sau o poti argumenta daca vrei. Sunt chiar curios, deoarece nu am gasit ceva ce sa poate inlocui vlc.

Ovidiu spunea...

Eu unul prefer SMPlayer inaintea lui VLC tocmai din motivul ca VLC nu afiseaza subtitrarea la baza ecranului, ci la baza imaginii filmului (si asta nu e prea placut la un film 16:9, de exemplu). Totusi am observat ca VLC se misca mai bine decat MPlayer (si SMPlayer, desigur), e mai rezistent la erorile din fisierele video si pare a fi si mai stabil decat MPlayer.

Blogul lu Tir spunea...

Dragut player-ul

buiadas spunea...

Player super cu funcții multiple este UMPlayer, are tot ce vreți ,in plus ruleaza pe toate platformele