vineri, 28 noiembrie 2008

Nokia 5200 vs. Sony Ericsson W880i












De ceva timp mi-am propus să scriu un articol prin care să compar cele două telefoane. Ştiu că nu este cea mai fericită alegere pentru comparaţie (diferenţele dintre Nokia 5200 şi SE W880i fiind evidente), dar timp de un an şi jumătate am folosit telefonul Nokia 5200, pentru ca de cca. o lună să fiu fericitul posesor al unui Sony Ericsson W880i. Voi încerca să mă abţin de la a compara cele două telefoane din punct de vedere hardware şi să compar modul de funcţionare a firmware-ului (pentru că, sincer, la un telefon nu mă prea interesează dotările, ci cum funcţionează).

După cum probabil unii ştiu, Nokia 5200 este un telefon ce are la bază platforma S40v3. Telefoanele S40 sunt renumite pentru stabilitatea şi uşurinţa lor în utilizare. În cele ce urmează voi face o comparaţie pe domenii între cele două terminale mobile. Dar mai întâi...

Benchmark
...să începem prin a testa performanţele celor două telefoane. Ştiu că Sony Ericsson W880i este mai nou decât Nokia 5200, dar la rularea unor teste am avut destule surprize.
Pentru benchmarking am folosit o aplicaţie JAVA denumită FPC Bench. Înainte de a vă prezenta testele rulate trebuie să menţionez că rezultatele depind foarte mult de calitatea implementării J2ME în telefoanele mobile. Dar şi acest lucru depinde mult de producător şi de dibacitatea acestuia.

CPU Benchmark
Pentru început vom testa viteza procesorului din cele două telefoane. Pentru asta am pus fiecare telefon să calculeze numere Fibonacci. Cu cât timpul de calculare e mai mic, cu atât rezultatul e mai bun. Rezultatele testelor au fost:
  • 16k digit: Nokia 5200: 6 secunde, Sony Ericsson W880i: 1 secundă
  • 32k digit: Nokia 5200: 11 secunde, Sony Ericsson W880i: 2 secunde
  • 64k digit: Nokia 5200: 23 secunde, Sony Ericsson W880i: 4 secunde
  • 128k digit: Nokia 5200: 45 secunde, Sony Ericsson W880i: 7 secunde
  • 256k digit: Nokia 5200: 90 secunde, Sony Ericsson W880i: 15 secunde
  • 512k digit: Nokia 5200: 180 secunde, Sony Ericsson W880i: 31 secunde
  • 1M digit: Nokia 5200: 355 secunde, Sony Ericsson W880i: 62 secunde
  • 2M (multithread): Nokia 5200: 791 secunde, Sony Ericsson W880i: 125 secunde
După cum se poate vedea, în mod cert Sony Ericsson W880i îl depăşeşte pe Nokia 5200. Ce înseamnă asta? Că pozele vi se vor încărca mult mai repede pe W880i decât pe Nokia 5200 sau că W880i va reacţiona mult mai rapid la comenzi (deşi mie mai rapid mi s-a părut că Nokia 5200 e ceva mai rapid, totuşi). Însă testele nu se opresc aici. Următorul test pe care l-am executat pe ambele telefoane a fost viteza de scriere/citire în RMS (Record Management System). RMS-ul este un "sistem de fişiere" de dimensiune redusă în care aplicaţiile pot să scrie şi să acceseze date fără restricţii sau unde să îşi poată stoca setările. Cu cât viteza de scriere/citire RMS este mai mare, cu atât aplicaţiile se vor încărca mai repede şi vor reacţiona mai bine. Dar gata cu teoria şi să vedem care sunt rezultatele:

Nokia 5200:
  • Dimensiune RMS: 255 kb
  • Viteză scriere RMS: 77 kb/s
  • Viteză citire RMS: 77 kb/s
Sony Ericsson W880i:
  • Dimensiune RMS: 150255 kb
  • Viteză scriere RMS: 9 kb/s
  • Viteză citire RMS: 10 kb/s
Şi uite că avem parte de o surpriză: la testul de viteză a RMS, Nokia 5200 a ieşit învingător. De fapt şi în lucrul de zi cu zi Nokia 5200 lucrează mult mai bine cu sistemul de fişiere decât Sony Ericsson W880i.
Să trecem la ultimul test: testul 3Dimension. Dacă îţi place să te joci pe telefon atunci acest test te va interesa. 3Dimension testează framerate-ul (FPS) cu care telefonul poate afişa obiecte 3D. Cu cât acesta este mai mare cu atât procesorul grafic al telefonului este mai bun iar animaţia va fi mai fină. Un FPS mic înseamnă afişarea animaţiilor 3D "în reluare". Am dat drumul la ambele telefoane să ruleze testul, însă după câteva secunde aplicaţia de pe Nokia 5200 a dat eroare (Out Of Memory) şi a trebuit să repornesc testul. Înainte de a scrie rezultatele testului trebuie să admit faptul că pe Nokia 5200 obiectele 3D par a fi mai bine randate decât pe Sony Ericsson W880i. Păcat doar că Nokia 5200 a fost înzestrat "doar" cu un display de tip CSTN.
După cca. 4 minute testul 3Dimension a fost gata. Nu voi posta FPS-ul pentru fiecare test în parte, ci doar punctajul obţinut de fiecare telefon.

Sony Ericsson W880i:
372 puncte
Nokia 5200: 840 puncte

Din nou, Nokia 5200 iese victorios din acest test. Însa nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de rezultatele testului 3Dimension! Telefoanele Sony Ericsson dispun de un API special pentru randarea elementelor 3D, iar FPC Bench nu a folosit acest API pentru teste, ci a folosit API-ul standard, care se pare că e mai prost implementat în W880i decât în Nokia 5200. Pe deasupra, Nokia 5200 are un display de 128x160, pe când Sony Ericsson W880i are un display de 240x320, ceea ce înseamnă mai mulţi pixeli care trebuie controlaţi de procesorul grafic. Eu aş zice că cel care a câştigat testul 3Dimension este Sony Ericsson W880i, tocmai din motivele enumerate mai sus. Necredincioşii ar trebui să testeze jocul Burning Tires, de exemplu, pe un telefon Nokia şi pe un Sony Ericsson (folosind versiunile corespunzătoare fiecărui telefon în parte). Vor observa că jocul arată mai bine pe Sony Ericsson deoarece versiunea pentru acesta se bazează pe acel API special.

Aplicaţiile JAVA
Acest capitol e preferatul meu. Cu toate că este foarte limitată, platforma J2ME oferă o gramadă de funcţii care abia aşteaptă să fie exploatate de aplicaţiile JAVA. Din câte am testat până acum pot spune că pe Sony Ericsson W880i aplicaţiile JAVA merg mult mai bine decât pe Nokia 5200, şi chiar Nokia 6300. Partea pe care o ador la Sony Ericsson e că suportă minimizarea şi rularea în paralel de aplicaţii multiple, pe când telefoanele din S40 nici măcar să minimizeze aplicaţiile nu ştiu. Apoi aplicaţiile JAVA rulează mult mai stabil pe Sony Ericsson. Pe Nokia 5200 mă trezeam cu un "Null Pointer Exception" exact când îmi era lumea mai dragă. Pe Sony Ericsson W880i am încercat să îl fac să dea eroarea asta, şi nu am reuşit. Cine vrea să testeze, sa facă următorul lucru: Deschideţi aplicaţia shMessenger, NU VĂ CONECTAŢI, daţi pe Show Buddylist, apoi încercaţi să vă schimbaţi status-ul. Pe Nokia S40 veţi primi o eroare (Null Pointer Exception), pe când pe Sony Ericsson nu se va întâmpla absolut nimic (ba aplicaţia chiar va continua să funcţioneze!). O altă dovadă a faptului că Sony Ericsson se bucură de o implementare mai bună a J2ME e Mini Opera 4: încercaţi, pe un S40, să descărcaţi (folosind download manager-ul din Mini Opera 4) fişiere mai mari de 1MB. Apoi încercaţi acest lucru şi pe un Sony Ericsson. Veţi observa că pe Nokia download-ul nici nu va începe bine, că veţi primi o eroare, iar fişierul descărcat va avea o dimensiune de ordinul bytes-urilor. Pe Sony Ericsson fişierul va fi descărcat integral şi va fi perfect valid. Singurul lucru care nu îmi place la Sony Ericsson (privind capitolul JAVA) e memoria heap de doar 1,5 Mb, pe când la Nokia aceasta e de 2 MB. Un alt lucru care mi-a plăcut la Sony Ericsson e faptul că nu a trebuit să falsific un certificat de autenticitate ca să pot acorda aplicaţiilor JAVA permisiunea de a citi/scrie în sistemul de fişiere fără a mi se cere confirmarea. Şi să nu uit de posibilitatea de a seta unele aplicaţii ca wallpaper (!!!) şi posibilitatea de a rula aplicaţii mai mari de 1MB. La Nokia mi-a placut doar posibilitatea de a muta aplicaţiile oriunde pe card şi de a le ordona în sudirectoare.

Multimedia
În rândurile ce urmează voi compara cele două telefoane din punct de vedere multimedia. Cu toate că e plin din cap până în picioare de W-uri (de la Walkman), mai mult îmi place cum se aude muzica pe Nokia 5200. Pe deasupra la Sony Ericsson am fost nevoit să îi pun alte driver-e de sunet, deoarece cu cele originale sunetul se auzea prea încet. Cu greu am reuşit să mă împac cu egalizatorul lui W880i şi să obţin un sunet care să îmi placă. Ar trebui să menţionez că la W880i folosesc căştile originale, pe când la Nokia 5200 foloseam o pereche banală de căşti la 20 RON (conectate la telefon printr-un adaptor). Funcţia "MEGA BASS" din Sony Ericsson W880i mi se pare o idioţenie deoarece puţine melodii au un sound bun atunci când e activată. Ce îmi place, însă, la Sony Ericsson e headset-ul. Acesta este compus din două părţi: Partea ce conţine mufa ce se conectează la telefon plus microfonul şi o mufă standard (de 3,5 mm) pentru căşti. A doua parte este alcătuită din căştile propriu-zise. În felul acesta dacă ţi se vor defecta căştile va fi uşor să le înlocuieşti deoarece orice alte căşti cu mufă de 3.5 se vor potrivi. La Nokia 5200 am fost nevoit să folosesc un adaptor iar pe deasupra am pierdut şi avantajul de a răspunde apelurilor folosind butonul de pe headset. La capitolul "redare video", Sony Ericsson W880i face Nokia 5200 de toată ruşinea. În afară de faptul că W880i poate reda clipuri MP4 cu rezoluţia de 320x240, acesta are şi un video player prin care clipurile pot fi urmărite 100% full-screen. La Nokia 5200 ma scoteau din minţi textul de la softkey-uri (Pauză şi Înapoi) care acopereau cca 10% din clipul redat. Nici măcar cu o aplicaţie JAVA de redare video nu am putut să rezolv această problemă deoarece extraordinara implementare a J2ME în telefon nu permitea rotirea clipurilor video la 90 de grade (pe când la Sony Ericsson poţi chiar să vizionezi filme... cu subtitrări).
La capitolul "cameră foto", dând la o parte faptul că Nokia 5200 are o cameră VGA, pe când Sony Ericsson e dotat cu o cameră de 2 MP, amândouă telefoane stau cam la fel. Nokia 5200 mi s-a părut a se descurca mai bine în locurile insuficient luminate, pe când Sony Ericsson W880i îmi umple poza de linii verzi. Mi-a plăcut faptul că Sony Ericsson W880i nu te lasă să faci zoom atunci când încerci să faci fotografii la 1 sau 2 megapixeli, asta împiedicând ca fotografia rezultată să iasă un dezastru. Pe Nokia 5200 dacă foloseai zoom-ul, fotografia ieşea neclară. Un alt punct în minus pentru 5200 e faptul că fotografiile ies cu un efect de "oil paint", pe când la Sony Ericsson W880i marginile obiectelor fotografiate ies mai bine definite. În mod ciudat am observat că efectul de "Negative" nu funcţionează pe Sony Ericsson din motive suspecte (poate din cauză că am schimbat firmware-ul?). La capitolul "editare foto" amândouă telefoane au scăpări grave (şi aici nu mă refer la lipsa unor funcţii, ci la proasta funcţionare a celor existente). Nokia 5200 salvează fotografiile editate în format .gif (care este limitat la 256 de culori), însă Sony Ericsson nu poate să facă "crop" sau să adauge text în alte culori decât alb.
Trebuie să revin puţin la partea audio şi să specific faptul că Walkman 2.0 este o bijuterie de player. În plus faţă de player-ul din Nokia 5200 pot să şterg melodii din playlist şi să salvez playlist-urile, să schimb skin-ul player-ului, iar pe deasupra sunt afişate şi coperţile albumelor incluse în ID3 tag-urile MP3-urilor. La Nokia 5200 detest faptul că adaugă în playlist absolut tot ce e .mp3 sau .aac în memoria telefonului sau pe cardul de memorie (ceea ce înseamnă că s-ar putea să îţi pice un ringtone, mai ales atunci cand modul de redare e setat pe "shuffle"). Din păcate W880i nu poate să redea fişiere .aac, un lucru care m-a dezamăgit puţin.

PIM (Personal Information Management)
Aici nu voi scrie prea multe. Telefoanele Nokia sunt maestre la acest capitol, însă mi-a plăcut faptul că în W880i-ul meu am găsit o funcţie de stocare a parolelor. În schimb sunt dezamăgit de calculatorul lui W880i, care nu oferă decât posibilitatea de a executa simple calcule aritmetice.

Internet Browsing
Şi Sony Ericsson câştigă din nou. Browser-ul încorporat din Nokia nici nu se poate compara cu cel din Sony Ericsson (Netfront). Netfront este dotat cu o multime de functii care il vor face fericit pe oricine îl va folosi. Avem posibilitatea de a vedea paginile in format landscape, de a face zoom in/zoom out paginilor de wap/web, de a salva paginile în telefon, de a nu încărca imaginile, de a descărca mai multe fişiere concomitent şi multe alte funcţii interesante. Browser-ul lui Nokia 5200 iese in evidenta doar prin faptul că îmi permite să salvez un fişier în folder-ul în care îmi place mie şi prin faptul că este mai "iertător" cu greşelile de sintaxă din paginile wml.

Încheiere
Telefoanele Sony Ericsson sunt cu siguranţă mai bine gândite decât cele Nokia. Ador la nebunie meniul flash din W880i-ul meu, meniul rapid care apare la apăsarea butonului de deasupra tastei "C", ador organizarea meniului in tab-uri, ador funcţia TrackID, posibilitatea de a face un back-up agendei telefonice pe cardul de memorie, suportul PAN pentru Bluetooth, comunitatea care oferă patch-uri şi tool-uri pe bandă rulantă... Pur si simplu Sony Ericsson dă clasă oricărui telefon Nokia S40 (acum nu vom compara un amărât de k800i, de exemplu, cu N90), chiar şi din recenta v5. Vremurile de glorie a lui Nokia incep sa apună: trăiască Sony Ericsson.