miercuri, 28 octombrie 2020

Smart home cu întrerupătoare Livolo - probleme și soluții

În ultima perioadă m-a prins și pe mine frenezia automatizărilor în locuință, de ceva timp implementând acasă un astfel de sistem cu o instanță de Home Assistant în centrul acestuia. Am apelat atât la soluții din comerț cât și la soluții homemade, cu dispozitive bazate pe plăci de dezvoltare Arduino care controlează calorifere electrice, odorizante AirWick sau îmi spun când apa de la robinet e suficient de caldă încât să mă pot băga sub duș.

Pentru luminile din casă am recurs la niște întrerupătoare produse de Livolo deoarece dispozitivele construite de mine sfârșesc prin a fi voluminoase și inestetice, fiind limitat atât de dimensiunile destul de mari ale plăcilor de dezvoltare (chiar și în cazul unui Arduino Pro Mini) cât și de lipsa soluțiilor de prelucrare a materialelor din care confecționez carcasele. Trebuie să recunosc că aceste întrerupătoare arată excelent, aspectul lucios și cercul luminos din jurul zonei de atingere dând un aer modern atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte și, cel mai important, nu necesită prezența unui nul în doza unde vor fi instalate (deși ulterior am descoperit că am fir de nul în doză, așadar acest aspect nu a mai fost atât de important). Un alt lucru care a contat mult în alegerea acestor întrerupătoare a fost suportul pentru protocolul Zigbee, asta deoarece încerc să evit aglomerarea router-ului WiFi, care deja are în "administrare" o mulțime de dispozitive (17 clienți conectați în momentul de față). Întrerupătoarele sunt controlate de pe o instanță de Home Assistant, voi explica mai încolo cum a fost posibil acest lucru.

Deși poate pare, acest articol nu este un advertorial (atenție: conține totuși link-uri de afiliere), motivul pentru care îl scriu fiind faptul că procesul de instalare a acestor întrerupătoare nu a fost chiar unul lin, pe parcurs întâmpinând niște probleme și dorind, astfel, să împărtășesc soluțiile la care am ajuns.

Aceste întrerupătoare nu se împacă bine cu becurile pe LED

Deoarece întrerupătoarele nu necesită nul, pentru a putea rămâne alimentate tot timpul cu curent electric acestea apelează la un truc ce presupune menținerea circuitului electric închis chiar și atunci când întrerupătorul este pe OFF, mai exact becurile nu sunt oprite niciodată ci un curent slab încă mai trece prin acestea (întrerupătorul funcționând, astfel, în serie cu becul). Dacă la becurile cu filament sau cele economice acest lucru nu e o problemă, la cele cu LED acest curent poate fi suficient încât să facă becul să clipească din timp în timp. Inițial nu am avut această problemă la o lustră cu trei becuri care, bănuiesc eu, consumă destul de mult împreună încât să nu fie afectate, însă când am început a monta aceste întrerupătoare la lustre cu unul sau două becuri am avut neplăcuta surpriză de a descoperi că becurile clipeau sau chiar se aprindeau parțial, dând un aer fantomatic apartamentului.

Ca soluție, Livolo mai vinde și ceva adaptor anti-licărire bec cu LED care se recomandă a fi folosit la becurile pe LED mai mici de 15W, așa că în încercarea mea de a evita să dau bani și pe acesta (iar faptul că trebuia să le montez pe circuitul electric nu îmi prea surâdea) am ajuns să cumpăr becuri chiar și de 20W. Ghinion, căci problema se manifesta chiar și cu acestea, așadar într-un final n-am mai avut de ales și am îmbrățișat această soluție oferită de producătorul întrerupătorului. Adaptorul l-am montat în baza lustrei, în paralel cu becul, deci cu un fir prins de nul și celălalt de fază. Acolo unde am două becuri am folosit un singur adaptor legat la un nul și la doar una din faze, ceea ce pare a fi suficient. Aveam și un bec economic (din acela cu mercur) prin casă iar cu acesta problema nu s-a mai manifestat, așadar trecerea pe acest tip de corpuri de iluminat ar fi fost o soluție, însă le prefer totuși pe cele pe LED pentru consumul lor mai redus și durata de viață cu mult mai generoasă decât a celor fluorescente.

Întrerupătoarele nu au cleme de prindere

O altă problemă pe care am întâmpinat-o a fost instalarea efectivă a întrerupătorului în doză. Cele vechi erau prinse cu niște cleme care, odată strânse, se prindeau de marginea dozei, însă cele noi sunt construite pentru a fi prinse cu șuruburi. Deși locuiesc într-un bloc nou iar dozele par să aibă filet pentru instalarea cu șuruburi, acestea sunt montate prost (mulțumim, Dorele!) așadar soluția la care am apelat au fost aceste gheare pentru doze fără sistem de prindere în șuruburi. Doar că n-a fost chiar atât de simplu deoarece întrerupătorul nu încăpea în doza împreună cu două astfel de gheare (de fapt nu încăpea nici măcar cu una, dar poți scoate gheara din suportul ăla din plastic și să o folosești așa). Într-un final am apelat la o cârpeală, folosind o singură gheară instalată pe o parte a întrerupătorului iar pe cealaltă parte am folosit o bucată mică de lemn, strângerea ghearei împingând întrerupătorul în această mică bucățică de lemn și făcându-l să stea, astfel, fix. Dacă ai trage tare de el probabil ai reuși să-l scoți, dar cum s-ar zice pe forumurile dedicate iPhone-urilor, why would you want to do that?

Întrerupătoarele pot fi folosite și fără hub-ul de la Livolo

În ciuda descrierii produsului, poți folosi aceste întrerupătoare și fără un hub Livolo. Nu știu dacă ar funcționa cu alte hub-uri Zigbee (din ce am înțeles de aici, aceste întrerupătoare ar folosi canalul 26 pentru comunicare, ceea ce ar putea fi un impediment), însă eu am reușit să le folosesc cu succes folosind un CC2531 (comandat de pe eBay) cu firmware Zigbee2MQTT. Pentru a împerechea întrerupătorul cu coordonatorul, acesta din urmă se trece pe canalul 26 din configurarea addon-ului de Home Assistant (nu sunt 100% convins că acest pas este necesar, totuși) iar apoi se atinge timp de 5 secunde unul din butoanele întrerupătorului până se aude un bip. Dacă permit_join este true atunci în log-urile addon-ului se va putea vedea confirmarea alăturării întrerupătorului la rețeaua Zigbee, iar acesta va apărea în lista de dispozitive. Pot și să confirm că se poate schimba canalul coordonatorului odată împerecheate întrerupătoarele, acestea funcționând în continuare, lucru pe care l-am făcut inițial de teama că n-o să mai pot folosi alte dispozitive Zigbee, însă într-un final s-a dovedit că nu e cazul de vreme ce am reușit să împerechez cu succes câteva dispozitive Aqara de la Xiaomi în timp ce coordonatorul e configurat să stea pe canalul 26.

Concluzii

O altă problemă pe care am întâmpinat-o la instalare a fost cu montarea panoului de sticlă. În primul rând, dacă ai nevoie să-l dai jos atunci află că se face cam greu și ți-e cam teamă s-o faci ca să nu îl crapi. Apoi, cel puțin la mine, întrerupătorul nu răspundea la atingeri după ce am instalat panoul cu curentul electric pornit. Și-a revenit după 1 - 2 minute, cred că își face ceva calibrare în timpul ăsta, dar dacă vei instala panoul cu curentul electric oprit atunci întrerupătorul va funcționa din prima. Bine de știut, ca să nu te panichezi ca mine că l-ai stricat.

Întrerupătoarele astea sunt, până la urmă, chiar super. Singura chestie enervantă la ele e zona destul de mică de touch așa că nu-ți imagina că vei aprinde luminile cu un deget ci, mai degrabă, vei folosi palma sau două - trei degete împreunate. Cum spuneam, eu le folosesc cu o instanță de Home Assistant ce rulează pe un Raspberry Pi, împreună cu addon-ul Zigbee2mqtt instalat. Dacă ajungi pe aici și ai nelămuriri, scrie într-un comentariu și voi încerca să răspund cât mai repede cu putință, în limita cunoștințelor mele. Baftă la automatizări!