duminică, 18 mai 2014

Cum dai de urma unui driver pe Windows

Deşi ceva mai recentele versiuni de Windows vin cu o mulţime de drivere incluse la pachet, deseori ne lovim de cazurile în care unul sau mai multe din dispozitivele hardware din sistemul nostru (sau de pe lângă, dacă vorbim de USB) nu sunt recunoscute. În cele mai fericite cazuri vom avea un CD cu drivere dar uneori acesta poate fi deteriorat, pierdut sau chiar există cazuri în care nu primeşti aşa ceva la pachet cu dispozitivul hardware. Ce e de făcut în aceste cazuri? Ei bine, internetul e mare şi slabe sunt şansele să nu găsim driver-ul de care avem nevoie. Cum, însă?



Metoda 1: identificarea ID-urilor produsului
Fiecare dispozitiv hardware funcţional are un VendorID şi un ProductID pe baza cărora este identificat de sistemul de operare. Aceste valori sunt nişte numere în format hexadecimal şi pot fi găsite cu ajutorul Device Manager-ului din Windows care poate fi accesat, cel mai simplu, apăsând combinaţia de taste Win+R şi executând devmgmt.msc. Aici ni se va afişa o listă unde dispozitivul nostru, dacă este nerecunoscut, va apare cu un semn de întrebare galben, de obicei la secţiunea "Other devices". În cazurile fericite vom vedea acolo chiar şi numele dispozitivului; alteori acesta nu va fi identificat şi va apare cu denumirea de "Unknown device" sau "USB device". Există cazuri în care dispozitivul are deja un driver dar acesta nu va funcţiona corect. În acest caz, însă, lângă iconul şi denumirea dispozitivului va apare un mic semn de exclamare.

Făcând click dreapta pe intrarea dispozitivului şi selectând "Properties" din meniu ni se va afişa o fereastră unde vom avea un tab denumit "Details". La accesarea tab-ului respectiv vom găsi un combobox de unde se selectează opţiunea "Hardware Ids", moment în care conţinutul cadrului de dedesubt se va schimba. Acolo vom găsi ceva de genul: VID_138a&PID_0011. În acest caz 138a este VendorID-ul produsului şi 0011 este ProductID-ul. Putem folosi aceste numere pe PCIDatabase.com unde căutăm întâi vendor-ul introducând numărul său în secţiunea "Vendor Search:" după care apăsăm butonul "Search". Cu puţin noroc vendor-ul va fi găsit şi vom putea accesa lista de dispozitive produse de acesta prin click pe numele său. Folosind funcţia de căutare din browser (Ctrl+F) căutăm şi după ProductID, ocazie cu care, în cazul meu, aflu că dispozitivul necunoscut este Validity Fingerprint Reader şi că îl găsesc pe site-ul Dell sub denumirea de R294095.exe.

Metoda 2: TousLesDrivers.com
O altă cale de a obţine driver-ul dorit este accesarea paginii Mes Drivers de pe site-ul touslesdrivers.com. Acest lucru presupune, însă, instalarea unui plugin care va identifica dispozitivele hardware din sistemul nostru şi va trimite lista spre analiză către server-ul website-ului. Detecţia se lansează prin link-ul "Lancer la détection" din partea de jos a paginii de unde ni se va oferi instalarea plugin-ului prin apăsarea butonului "Installation du plugin". Odată instalat plugin-ul apăsăm din nou pe butonul denumit "Lancer la détection" iar de data asta plugin-ul va inspecta sistemul şi va încărca pagina cu rezultate.

Dacă dispozitivul nostru a fost detectat şi există un driver pentru acesta în baza de date acesta va apare în lista de rezultate alături de un link de download către driver. Dacă nu (cum a fost cazul meu) putem măcar să ne facem o idee despre ce ar trebui să căutăm pe Google având ca bază denumirea acestuia.

Metoda 3: Google
Dacă metodele de mai sus nu dau roade apelăm la ultima (şi cea mai dificilă) cale: căutarea pe Google după VID şi PID. De exemplu, dacă voi căuta pe Google după "05d8:4002" voi afla de îndată că ceea ce caut eu este un scanner (despre care am mai scris aici). Căutând mai departe după denumirea sa am ajuns chiar pe pagina producătorului de unde am putut descărca un driver compatibil cu sistemul de operare vizat, Windows XP. Dificultatea aici constă în localizarea rezultatelor relevante oferite de Google şi evitarea paginilor de tip "Driver Detective" care de obicei vor oferi spre descărcare un program ce conţine adware şi/sau care cere bani pentru a obţine driver-ul dorit.

Există, desigur, şi variante mai uşoare gen DriverPack Solution (mare atenţie la instalarea versiunii lite, conţine adware) o colecţie uriaşă de drivere (7,7 GB) sau alternativele sale care, de cele mai multe ori, aduc succes în procedura de găsire şi descărcare a driverelor.

2 comentarii :

Unknown spunea...

Util articol pentru utilizatorii de Windows. Chestia cu pcidatabase.com o stii de la tine de ani buni si am aplicat-o de zeci, sau poate chiar peste 100 de ori. Tousledrivers il stiam dinaintea pcidatabase, dar prefer sa caut manual driverele, asa sunt eu prefer modul "hard way" de fiecare data, dar macar stiu ca iau driverul potrivit.
Totusi ma bucur ca am scapat de windows intr-o oarecare masura... zic asa pentru ca tot timpul te lovesti de probleme gen... suport doar pentru windows penru anumite programe. Oricum, util articol pentru cei ce nu stiau metodele mai sus mentionate. Si mult mai sigure decat orice alt program ce promite instalarea automata sau detectarea driverelor...

Zubair Ismail spunea...

DriverPack Solution is the one click solution for installation of drivers for pc and laptops with an ease..