sâmbătă, 24 octombrie 2009

Medion MD9458 sub Linux

Zilele astea am cumpărat de la cineva un scanner Medion (Tevion?) MD-9458. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îl instalez în Windows, neştiind sigur dacă acesta era suportat de către SANE (Scanner Acces Now Easy), în Linux. Prima problemă întâmpinată a fost că driverele de pe site-ul oficial nu au funcţionat, fiind necesar să descarc drivere pentru Artec Ultima 2000, aşa cum se identifica scanner-ul în Device Manager (VID=05D8, PID=4002). După ce am reuşit să fac scanner-ul să funcţioneze în Windows, următorul pas a fost instalarea sa sub Linux.

SANE detecta însă scanner-ul ca Mustek BearPaw 1200 CU flatbed scanner, folosind ca backend gt68xx. A fost nevoie să copiez firmware-ul scanner-ului aflat sub denumirea de ePlus2k.usb (se găseşte şi în versiunea de Windows a driver-ului) în /usr/share/sane/gt68xx pentru a putea porni Xsane, însă... scanner-ul se încăpăţâna să nu funcţioneze. Bănuind care este problema (faptul că scanner-ul nu era detectat ca Artec Ultima 2000) am căutat pe internet şi am găsit că, pentru a-mi face scanner-ul să fie detectat corect sub Linux, trebuia să editez /etc/sane.d/gt68xx.conf şi să editez următoarele linii din:
#Artec Ultima 2000:
#override "artec-ultima-2000"
#firmware "ePlus2k.usb"

în

#Artec Ultima 2000:
override "artec-ultima-2000"
firmware "ePlus2k.usb"
După un restart şi un scanimage -L am avut plăcuta surpriză să descopăr că scanner-ul meu este acum detectat în mod corect:
device `gt68xx:libusb:002:002' is a Artec Ultima 2000 flatbed scanner
Singura anomalie sub Linux e că acea lampă mobilă din scanner produce o lumină intermitentă atunci când scanner-ul e folosit sub Linux, intermitenţă a cărei frecvenţe creşte odată cu setarea unei rezoluţii mai mari pentru scanare. Iar, spre deosebire de ScanPanel din Windows, SANE mă lasă să efectuez scanări sub 100dpi.

3 comentarii :

dan ono spunea...

Super... a functionat fara probleme . Sunt noob in Linux, dar uite ca instalai si eu un scaner. :))
Acu nu stiu ce sa fac cu wine... imi mai trebuie ? poate fi exploatat in continuare ? Ca nu intelec cum isi face el inca un drive c si director windows... multe mai am de invatat ....

Ovidiu spunea...

Wine e util daca vrei sa rulezi aplicatii (si jocuri) Windows in Linux. El isi face un C: virtual pentru fiecare utilizator in parte pentru a permite personalizarea Windows-ului "simulat" - adica: daca vrei sa folosesti propriile tale .dll-uri (cele din Wine pot functiona necorespunzator), daca vrei sa editezi registrii, etc. - pentru toate astea Wine creeaza un semi-Windows in ~/.wine pe care il poti personaliza cum doresti

Anonim spunea...

Merci pentru instructikuni ! Extrem de utile !