miercuri, 9 mai 2012

Creşte nivelul sunetului la Samsung i8510 Innov8

Sunt un maniac al sunetului extrem în căşti, deşi sunt conştient că acest lucru o să-mi termine auzul cu vreo 10 - 20 de ani mai devreme decât păţesc oamenii în mod obişnuit. Tocmai din cauza acestui lucru ador şi telefoanele din gama Sony Ericsson care, pe lângă faptul că scot un sunet excelent în căşti, pot fi şi modificate pentru a rupe timpanul când asculţi muzică cu căştile.
Am fost oarecum dezamăgit de Samsung i8510 când am conectat la acesta o pereche de căşti şi am auzit un sunet fad, bun doar pentru a adormi copii plângăcioşi. Din fericire, există un meniu ascuns ce ne lasă să modificăm parametrii sunetului pentru a ne satisface nevoia de câţi mai mulţi decibeli.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci când doreşti să accesezi acest meniu ascuns este să îţi schimbi tema, dacă foloseşti una cu fundal întunecat. Acest lucru e necesar deoarece textul din meniu e negru, făcând caracterele să se ascundă frumuşel prin întunecimea fundalului. Odată încheiat acest fapt apelaţi meniul prin formarea numărului *#0002*28346# în ecranul principal al telefonului. Dacă codul a fost introdus cum trebuie, odată cu apăsarea ultimului diez numărul va dispărea de pe ecran iar cât ai zice peşte va apare şi meniul nostru:

Ei bine, ce ne interesează pe noi este a doua opţiune, Play sound. La selectarea acesteia vor apărea mai multe opţiuni, fiecare formând o pereche în cadrul căreia vom seta două aspecte: sunetul din difuzoarele telefonului şi respectiv sunetul din căşti. Cu MP3 LoudSPK vom seta nivelele de sunet pentru redarea de muzică în difuzoare. La accesarea acestei opţiuni vom fi duşi într-un submeniu cu 4 opţiuni. Pentru fiecare opţiune putem edita cantitatea de decibeli scoasă la galopat prin difuzoarele telefonului. La selectarea uneia din ele va apare un ecran asemănător cu acesta:

Pentru a modifica respectivul parametru vom folosi tastatura numerică; de exemplu, pentru imaginea afişată setarea valorii -15 se va face tastând 15 cu ajutorul tastaturii numerice. Schimbarea semnului se face folosind tasta asterisk (*). Pentru MP3 LoudSPK eu am setat, ca valori, următoarele:
Fine Gain: 0db 
Coarse Gain: 6db 
Analog PGA: 4db 
PreDR Gain: 6db
Modificarea acestor parametri va produce un sunet mai puternic pe difuzoarele telefonului, dar cum rămâne cu căştile? Pentru acestea ne vom întoarce în meniul Play Sound şi vom selecta opţiunea MP3 HeadPHN. Din nou aici setăm:
Fine Gain: 0db 
Coarse Gain: 6db 
Analog PGA: 4db 
PreDR Gain: 6db
Desigur, puteţi experimenta diverse valori pentru aceste setări, în funcţie de necesităţile voastre. La final, înainte de a ieşi cu totul din meniu ne întoarcel până în prima ramură a acestuia şi selectăm Back-Up pentru ca setările noastre să rămână memorate. De acum putem părăsi meniul şi ne putem bucura de un sunet mai puternic din partea telefonului nostru Samsung i8510.

P.S. Modificarea parametrilor de mai sus nu ar trebui să provoace daune telefonului. Cu toate acestea nu îmi asum nicio responsabilitate pentru potenţialele daune provocate urmând acest tutorial. Urmaţi acest îndrumar pe propriul risc!

Sursa