duminică, 8 aprilie 2012

7 programe Windows pierdute în timp

Cei ce sunt utilizatori mai vechi de-ai calculatoarelor, în special cei ce au prins vremurile de dinaintea exploziei internetului, ştiu cât de valoros era un CD cu kit-uri. Colecţii întregi de programe, care de care cu scopuri mai diverse şi mai (in)utile, toate îngrămădite în 700MB căci DVD-urile erau o adevărată raritate în vremurile tulburi ale offline-ului. De asemenea exista o serie de aplicaţii must-have care nu lipseau de pe niciunul din aceste CD-uri, iar din acestea unele s-au pierdut în timp fiind înlocuite de alternative mai bune sau pierzându-şi utilitatea. Mai jos sunt câteva din aceste programe dispărute dar care, acum mult timp, ne-au uşurat vieţile de calculatorişti.


1. WinAce
Bătălia formatelor de arhivare se ducea, pe vremuri, între .rar şi .ace, fiecare din acestea având câte un program dedicat lucrului cu arhive de acest tip, mai exact WinRar şi WinAce. Acesta din urmă şi-a atins apogeul undeva pe la începutul anilor 2000 când avea în spate o hoardă de adepţi iar arhivele .ace erau la ordinea zilei. Singurele lucruri mai însemnate despre acest arhivator pe care le ţin minte sunt duduia care apărea la instalarea programului şi problemele pe care acesta le avea cu manipularea arhivelor .rar. Astăzi WinAce este de-a dreptul mort, având ultimul release acum 4 ani, pe 23 noiembrie [sursa], iar arhivele .ace au devenit o raritate (de fapt, nu am mai văzut una de ani buni).

2. RadLight Player
Deşi BS Player era cunoscut chiar şi în acele vremuri, majoritatea utilizatorilor de calculatoare (cel puţin cei pe care îi ştiam eu) aveau ca preferinţă RadLight în domeniul playerelor video, un player ce semăna oarecum cu ce e BSPlayer astăzi (inclusiv din punctul de vedere al adware-ului). Nu era un player care să vină cu propriul set de codec-uri (cum e VLC sau MPlayer) aşa că, până la urmă, RadLight nu era decât o simplă interfaţă pentru diversele module de decodare video din calculator. Desigur, lumea playerelor video e schimbătoare aşa că "dominaţia" RadLight-ului nu a durat decât un an sau doi, fiind ulterior înlocuit de player-e precum Crystal Player sau VideoLan Client.


3. AtomixMP3
AtomixMP3 era un fel de "cireaşă de pe tort" a playerelor audio. Ţin minte că prima dată îl văzusem pe un calculator, la şcoală (în generală, mai exact) în timpul unei manifestații organizate în sala de sport (până şi discoteci se organizau acolo), lăsându-ne pe toţi cu întrebarea "oare ce Winamp o fi ăsta?". Era imposibil ca interfaţa sofisticată şi viu-colorată să nu-ţi trezească sufletul de calculatorist şi să nu-ţi aprindă dorinţa de a-l avea acasă, în calculatorul tău. Pe lângă efectele audio şi posibilitatea de a trece lejer între două piese (crossfading), AtomixMP3 te lăsa să faci... scratch-uri, exact ca un DJ profesionist. Iar acest lucru era de-a dreptul "wow!". Din acea perioadă doar AtomixMP3 a păstrat o amintire ceva mai vine în gândurile mele și parcă acum văd fereastra încărcată cu o tonă de muzică, cântând Toxic de Britney Spears sau Class - Pentru dragoste. Ce vremuri...

4. mIRC
Dacă v-aţi întrebat vreodată ce-a fost înainte de Yahoo! Messenger, atunci aflaţi că răspunsul este mIRC. Întâlnit mai ales pe calculatoarele de la net cafe-uri (internetul acasă era garsonieră lux pe vremea aia), mIRC era fereastra către sute şi mii de "vorbăreţi" gata să te cunoască şi să schimbe vorbe de dulce (sau invers) cu singuraticul din tine. Conceptul era oarecum diferit faţă de ce ştim noi azi că e messenger-ul: se intra pe diverse canale de comunicare (care, de obicei, purtau nume de localităţi - #suceava era plin pe vremea aia, astăzi abia dacă mai sunt câte 50 de "vorbăreţi") de unde puteai să îţi alegi partenerul de discuţie sau, de ce nu, să scrii direct pe canal, la grămadă. Sintagmele gen "asl pls" erau un fel de "Tatăl nostru" care deschideau, de cele mai multe ori, drumuri către ore întregi de discuţii şi schimbat păreri. Astăzi IRC-ul a apus fiind folosit mai mult în cadre profesionale sau printre dezvoltatorii software, iar odată cu el a apus şi mIRC-ul, lăsând în urma sa doar o amintire cu iconul colorat și zâmbăreţ.

5. Aston shell
Pe vremea când XP-ul începea să apară pe calculatoarele din casele oamenilor, arătându-şi taskbar-ul albastru şi iconurile frumos colorate, cei năpăstuiţi cu calculatoare mai vechi sau firile mai conservatoare ce nu vroiau încă să treacă la noua versiune de Windows (care, pe atunci, avea cam acelaşi renume pe care l-a avut Vista în zilele noastre) şi-au găsit un loc de resemnare în Aston Shell, un program ce schimba radical interfaţa sistemului de operare. Cei ce cred că Windows 7 sau Linux au interfeţe futuristice... ei bine, sigur nu au încercat Aston. Având la dispoziţie o colecţie întreagă de skin-uri şi widget-uri pentru ecran, Aston ar putea să facă de râs chiar şi luxoasele interfeţe ale zilelor noastre. Şi da, un desktop personalizat cu Aston arăta cam ca cel din screenshot-ul alăturat...

6. ACD See
ACD See e un alt mare dispărut al anilor 2000. Scopul principal al acestuia era de "program de văzut poze" deşi, ca şi Nero, cu timpul începuse să încorporeze cât mai multe funcţii, putând (din câte mai ţin eu minte) să redea liniştit şi formate video sau să editeze imagini. Probabil acest nivel ridicat de complexitate i-a adus şi anonimatul de astăzi, programul pierzându-şi versatilitatea, devenind o adevărată povară pentru resursele sistemului. ACD See mai trăieşte şi astăzi, având atât versiuni de Windows cât şi de MacOS şi costă... costă o căruţă de bani.


7. Winamp
Winamp nu este chiar un dispărut, el regăsindu-se şi astăzi prin calculatoarele unora, renumele de pe vremuri reuşind încă să îl ţină în viaţă în faţa unor competitori cum sunt AIMP, Quintessential, Foobar sau... Trilulilu. Totuşi, încet-încet, Winamp se stinge şi odată cu el dispar şi amintirile din vremurile în care acesta îşi făcea cu brio meseria de player audio. Din nou, la fel ca ACD See, Winamp se stinge probabil complexităţii la care a ajuns, acest lucru ducând în mod direct la creşterea consumului de resurse. Un lucru interesant la Winamp era suportul pentru plugin-uri, progrămele ce aduceau funcţionalităţi care de care mai diverse, de la crăciuniţe dansând pe desktop până la suport pentru diverse fişiere media. Momentul de răscruce în istoria acestui player a fost trecerea la versiunea 5, versiune ce a adus o interfaţă futuristică dar, în acelaşi timp, înfometată de resurse şi de-a dreptul lentă pe unele sisteme. De asemenea, Winamp a fost model de dezvoltare pentru diverse alte proiecte, cel mai notabil fiind XMMS (player mort şi el de ceva vreme). Iar, ca notă de final, Winamp a avut chiar o versiune nativă de Linux.


Știu că au mai fost și alte programe ce altădată erau pe val, însă am încercat să le enumăr aici pe cele mai însemnate. De asemenea, aceste programe fac parte din "generaţia mea" de calculatorişti, cei mai bătrâni având probabil alte păreri privind programele moarte (Norton Commander? WordPerfect?). Sper să fi stârnit celor ce au trăit acele vremuri acea trăire nostalgică pe care am avut-o eu când am scris acest articol şi, totodată, să le fi stârnit curiozitatea celor care astăzi nu văd rostul unui calculator fără o conexiune la internet.

2 comentarii :

Mitza_003 spunea...

Eu inca am instalat mirc'ul si chiar il mai folosesc din cand in cand. Legat de Atomix MP3, cativa ani mai tarziu el a devenit Virtual DJ!

marius spunea...

eu as completa lista cu RAV antivirus
care ulterior a devenit microsoft security esential