vineri, 20 mai 2011

Muon Package Manager

Deşi obişnuiesc să folosesc apt-get din consolă când vine vorba să instalez vreun program, actualizările ţin să le instalez din programe ce oferă o interfaţă grafică, pentru a avea o privire mai de ansamblu asupra a ceea ce se instalează şi ce nu. Problema e că, trecând pe KDE, m-am lovit de o penurie de managere de pachete pentru Qt, fiind nevoie să folosesc Synaptic. Cotrobăind însă pe KDE-Apps am avut surpriza să dau de Muon, un manager de pachete pentru sistemele Debian şi Ubuntu.

Link-uri către sursele aplicaţiei se găsesc pe pagina proiectului de pe KDE-Apps (vezi link-ul mai sus), iar dacă foloseşti Ubuntu poţi să adaugi acest PPA în lista de surse software. Pentru Debian există, de asemenea, un repository care îţi va permite să instalezi rapid acest program:
deb http://88.153.34.94/repo/ sid main
 Ţineţi cont că repository-ul de mai sus este creeat pentru versiunea unstable (sid) a Debian. După ce ai adăugat PPA-ul sau repository-ul, tot ce trebuie să faci este să execuţi:
sudo apt-get install muon muon-installer muon-notifier muon-updater
 muon-installer oferă o interfaţă asemănătoare cu cea din Ubuntu Software Center, ideală dacă preferi să instalezi software printr-o metodă simplistă. muon-updater este administratorul de actualizări, adică fix ceea ce căutam eu. Iar - în final - muon face cam acelaşi lucru ca muon-installer, doar că într-o manieră cu mult mai tehnică, ce aduce aminte de Synaptic sau vechiul Adept din KDE 3.