joi, 19 mai 2011

GTK "Editable Menu Accelerators" din KDE

După cum spuneam mai înainte, am renunţat la Ubuntu în favoarea lui Debian (iar între timp am schimbat LMDE cu aptosid) aşa că sunt nevoit ca unele tweak-uri să le fac manual, de vreme ce nu mă mai pot bucura de configurările ceva mai "user-friendly" cu care vine Ubuntu. Pentru că ţin să-mi notez unele chestii de ţinut minte în caz de reinstalare, voi folosi acest blog pe post de "stickynotes" în speranţa că şi alţii vor găsi utile informaţiile pe care le mai culeg căutând pe Google.

Aşadar, încă un mic truc: în Pidgin aveam setat ca shortcut pentru afişarea sau ascunderea contactelor offline combinaţia de taste Ctrl+H. Nu din cauză că aş fi obişnuit cu Yahoo! Messenger (nu am mai folosit clientul oficial de foarte multă vreme) ci pentru că e o combinaţie de taste intuitivă (Hide). Problema e că Pidgin nu oferă un editor de scurtături iar - şi mai rău - respectiva opţiune nu are nici măcar by default o combinaţie de taste atribuită. Din fericire ne salvează toolkit-ul pe care se bazează Pidgin, adică GTK. Graţie acestuia putem atribui scurtături din combinaţii de taste opţiunilor din meniurile aplicaţiei. Dar să vedem cum se face.

Cu editorul de text favorit deschideţi ~/.gtkrc-2.0. La capătul acestui fişier adăugaţi următoarea linie:
gtk-can-change-accels = 1
Salvaţi fişierul şi (re)porniţi Pidgin. Din meniul Contacte accesaţi submeniul Arată şi plasaţi cursorul mouse-ului deasupra opţiunii Contactele offline. Cât timp mouse-ul este deasupra respectivei opţiuni apăsaţi simultan Ctrl şi H, sau altă tastă sau combinaţie de taste dorită. Desigur, puteţi face acelaşi lucru şi pentru alte opţiuni din meniuri, iar procedura ar trebui să funcţioneze şi la celelalte aplicaţii GTK. Enjoy!