luni, 23 mai 2011

Integrare Dropbox cu Dolphin

Dacă folosiţi serviciul de stocare online al celor de la Dropbox şi sunteţi utilizatori de KDE, aţi descoperit probabil serviciile ce facilitează integrearea acestui serviciu cu managerul de fişiere Dolphin, cât şi despre kfilexob. Ce nu oferă însă acestea este afişarea statutului fişierelor de pe Dropbox, aşa cum o face Nautilus (prin marcarea acestora cu iconuri specifice). Din fericire un anume Thomas Richard ne-a binecuvântat cu un plugin pentru Dolphin (aflat încă într-un stadiu incipient de dezvoltare) care vine să umple acest gol.
Pentru a instala acest plugin este necesar ca, mai întâi, să descărcăm sursele din git:
git clone git://anongit.kde.org/scratch/trichard/dolphin-box-plugin.git
 Apoi vom face chdir în directorul proaspăt creeat după execuţia acestei comenzi:
cd dolphin-box-plugin
 Acum urmează partea principală a procedeului de instalare al plugin-ului, mai exact compilarea acestuia. Aceasta se face în modul următor:
mkdir build && cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr ..
make
su
make install
Desigur, aveţi nevoie de headerele KDE pentru a putea compila acest plugin. Pentru activarea acestuia, reporniţi Dolphin, accesaţi meniul Settings -> Configure Dolphin, apoi treceţi la secţiunea Services. Aici bifaţi Dropbox de la categoria Version Control Systems. Reporniţi din nou Dolphin şi de acum ar trebui ca fişierele din folderul Dropbox să fie însoţite de câte un marcaj.
Cei mai comozi (şi utilizatori ai distribuţiilor bazate pe Debian) pot să instaleze un .deb creeat cu checkinstall de aici.