miercuri, 3 iunie 2009

Soft-ul săptămânii: SongBird

De astăzi voi încerca, pe cât posibil, să prezint săptămânal câte un program, indiferent de platforma şi genul acestuia. Voi încerca să fiu cât mai obiectiv şi să prezint cât mai detaliat fiecare aplicaţie în parte.

Astăzi voi începe cu Songbird, un player audio dezvoltat de Mozilla, pe care îl puteţi găsi la http://getsongbird.com/. Songbird este Open Source şi este disponibil pentru Mac, Solaris, Linux şi Windows. Utilizatorii de Ubuntu sau distribuţii derivate din acesta pot găsi un pachet .deb precompilat pe site-ul GetDeb.net.

Songbird imită în mare măsură interfaţa iTunes şi la fel ca acesta principala metodă de organizare a melodiilor este librăria muzicală. Fiind un produs Mozilla şi având la bază Gecko, puteţi folosi Songbird şi la navigarea pe internet, în acest fel aplicaţia devenind un player audio cu browser încorporat. La fel ca Firefox, Songbird suportă skin-uri şi extensii şi se bucură de un suport uriaş din partea utilizatorilor.

La prima lansare a aplicaţiei suntem întâmpinaţi de o fereastră care ne prezintă licenţa aplicaţiei şi din care putem seta limba acesteia. Songbird este disponibil în mai multe limbi printre care şi în română, aşa că utilizatorii acestuia se vor putea bucura de o interfaţă localizată în limba lor nativă. Următorul pas este configurarea aplicaţiei. Pentru început alegem directorul în care se află muzica noastră prin apăsarea butonului "Browse" (Răsfoieşte).



În pasul următor ni se oferă un set de extensii recomandate care vor extinde capabilităţile player-ului. În final suntem întrebaţi dacă dorim să contribuim la dezvoltarea aplicaţiei prin trimiterea de informaţii anonime despre modul cum utilizăm aplicaţia şi dacă vrem să fim anunţaţi prin e-mail despre noile versiuni ale aplicaţiei.

Imediat după ce configurarea aplicaţiei se încheie va începe scanarea librăriei după fişierele multimedia, proces care la mine a durat destul de rapid, mai puţin decât în Amarok. Interfaţa player-ului este una extrem de plăcută şi bine organizată. În partea dreapta-sus avem la dispoziţie o casetă text prin intermediul căreia vom putea căuta melodii în librăria muzicală. În partea stângă avem la dispoziţie un sidebar din care putem accesa rapid lista cu ultimele fişiere descărcate, playlisturile, marcajele şi nu în ultimul rând biblioteca muzicală. Tot în sidebar-ul din partea stângă ne fa fi afişată coperta albumului din care face parte melodia curentă, asta dacă în TAG-ul melodie este definită o copertă. Dacă nu, putem descărca una de pe internet dând click dreapta pe zona unde ar trebui să se afle coperta şi selectând "Descarcă imaginea albumului". În partea de jos se află butoanele de control ale player-ului, un slider ce controlează volumul, seekbar-ul şi două butoane pentru comutarea modului în care vor fi redate melodiile (aleator, pe rând) respectiv modul de repetare a acestora.

La fel ca Firefox, Songbird suportă tab-uri multiple care vor facilita navigarea pe internet. Puteţi să navigaţi pe orice pagină de internet şi să ascultaţi muzică, toate acestea într-un singur program. Aş fi vrut să spun că în felul acesta economisiţi ceva resurse (memorie RAM, procesor) însă în stilul Firefox, Songbird mănâncă resurse cât poate, ocupând 74,7 MB RAM în timpul redării unei piese şi afişarea paginii de start Google.


După cum spuneam şi mai înainte, pentru Songbird veţi putea găsi o puzderie de extensii care de care mai interesante, unele având scopul de a îmbunătăţi partea de player a aplicaţiei iar altele partea de browser. Puteţi accesa pagina cu extensii pentru Songbird dând click pe "Songbird Add-ons" din sidebar-ul stâng. Pe pagina principală a site-ului cu extensii ni se recomandă cele mai populare extensii, însă putem să le regăsim pe toate dând click pe link-ul "View all add-ons". Extensiile se instalează la fel ca în Firefox şi, din păcate, player-ul trebuie repornit pentru ca acestea să fie funcţionale. Printre extensiile care te-ar putea instala se numără:
  • LyricMaster - descarcă şi afişează versurile melodiei curente
  • Song Notifier - afişează o notificare în colţul ecranului atunci când se schimbă piesa
  • Live Tweeter - afişează melodia curentă ca status pe Pidgin, Live! Messenger şi Twitter
  • AdBlock Plus - la fel ca în Firefox, blochează reclamele de pe site-uri
La fel ca majoritatea player-elor moderne, Songbird permite acordarea de rating-uri fişierelor audio. Poţi nota o melodie dând click pe steluţele de deasupra seekbar-ului. Poţi, de asemenea, să sortezi melodiile după acest rating.

Marea funcţionalitate ce lipseşte în Songbird este un egalizator audio. Deşi dezvoltatorii acestuia primit de ceva vreme că într-una din versiunile anterioare acesta va fi implementat, se pare însă că egalizatorul întârzie. Un alt lucru ce-i lipseşte lui Songbird (însă care nu este ceva vital) este un analizator, măcar unul de seama lui Amarok.

În final mai trebuie să menţionez şi faptul că Songbird suportă două moduri de afişare: normal şi mini. Bara cu controalele şi seekbar-ul poate fi mutată în partea de sus a ferestrei, în acest fel Songbird devenind o clonă veritabilă a iTunes. Per total, player-ul este unul extrem de puternic, principalul dezavantaj al acestuia fiind consumul ridicat de resurse.


Songbird: notă: 4/5.


1 comentarii :

Mitza_003 spunea...

Recomand si eu programul asta. Nu gaseste chiar tot ce cauti, dar macar nu descarci magarii, gen spyware si adware.