vineri, 5 iunie 2009

Bing, motorul de căutare de la Microsoft

Acum câteva zile cei de la Microsoft au pus la dispoziţia publicului un nou motor de căuate aflat înca în stadiul beta şi care promite să detroneze supremaţia Google pe acest segment de piaţă. Motorul de căutare al celor de la Microsoft poartă denumirea de Bing şi poate fi accesat de la adresa http://www.bing.com. Numele de Bing a fost ales deoarece este uşor de reţinut pentru utilizatorii acestuia. Pagina principală a motorului de căutare arată mai bine decât cea a Google şi pare a fi mai aerisită. Layout-ul este foarte asemănător cu cel al rivalului mai sus menţionat, singurul lucru care ar mai lipsi ca să crezi că eşti chiar pe Google fiind butonul "I'm feeling lucky". Ce e interesant e că Microsoft foloseşte PNG-uri cu transparenţă pe pagina Bing, asta de vreme ce ei au încercat să impună neutilizarea acestui format pe internet prin versiunile de Internet Explorer de dinainte de 7.

Pagina cu rezultatele căutării este mai plăcută ochiului decât cea a motorului de căutare Google, însă rezultatele returnate de Bing sunt în număr cu mult mai mic. Acest lucru se poate scuza însă prin prisma că Bing se află încă în stadiu beta, urmând să fie definitivat la finele acestui an. Cu toate acestea rezultatele oferite de Google sunt mai ridicate calitativ decât cele oferite de Bing; o căutare după "Casa Poporului" ne va returna ca prim rezultat o pagină de Wikipedia pe Google, în timp ce Bing va returna site-ul unei agenţii de turism. De asemenea, dacă vom căuta "Gura Humorului" pe Google primul rezultat va fi site-ul oficial al oraşului, în timp ce pe Bing primul rezultat este site-ul unui hotel din acest oraş. De asemenea, o căutare după "how to turn off screensaver ubuntu" în Google ne va ajuta mai uşor să găsim o rezolvare la această dilemă decât pe Bing.

Un atu al lui Bing, însă, este motorul de căutare a imaginilor, rezultatele fiind afişate într-un mod mult mai facil faţă decât o face Google, însă va fi cam neplăcut pentru resursele sistemului nostru. De asemenea, acurateţea rezultatelor oferită de Bing la căutarea de imagini este şi ea superioară celei din Google. La căutarea "how to turn off screensaver ubuntu" Bing ne-a returnat un screenshot cu utilitarul de configurare a screensaver-ului din Gnome (şi chiar un screenshot cu meniul în care se găseşte acesta), în timp ce Google ne-a afişat abia la al treilea rezultat ceea ce Bing a arătat la primul.

Nu am testat funcţiile mai avansate ale motoarelor de căutare, rezumându-mă doar la a face o comparaţie la nivel general al celor două motoare de căutare. De menţionat totuşi că puteţi căuta şi pe Bing după anumite tipuri de fişiere folosind filetype: dar că la fel ca în Google nu veţi putea căuta după fişiere de tip .mp3 sau .aac. Un alt lucru de menţionat e că pe Google baza de date este actualizată mai frecvent decât cea de pe Bing.com.