joi, 29 ianuarie 2009

În compania lui Vista

Deoarece de curând mi-am achiziționat un calculator nou, mult mai dotat decât cel vechi, mi-am zis să încerc și eu noul sistem de operare de la Microsoft, adică Windows Vista. De fapt, am încercat Vista și pe PC-ul mai vechi, dar deoarece acesta se mișca oribil nu am boot-at în el decât de două sau de trei ori. Nici de data asta nu am stat prea mult prin Windows (asta deoarece mi se pare de-a dreptul plictisitor în comparație cu Linux) însă cele câteva ore petrecute în compania lui îmi sunt de ajuns încât să îmi fac o idee despre el.

Sita nouă-n cui se țineSistemul de operare Vista se poate lăuda ca fiind cel mai hulit sistem de operare. Mulți dintre utilizatorii de Windows încă preferă versiunea XP în principal datorită stabilității și compatibilității hardware și software sporite a acestuia. Deja Microsoft conștientizează faptul că Vista a fost un eșec și încearcă să își spele păcatele cu Windows 7, versiune de Windows pentru care au început deja să ofere beta-uri pentru a fi testate de către utilizatori.
Deși inițial, după ce procesul de instalare a Windows-ului s-a terminat, mă întrebam care o fi motivul pentru care Windows Vista este atât de neagreat de către utilizatorii de PC-uri, acesta mi-a oferit câteva surprize neplăcute pe parcurs, despre care vă voi vorbi însă mai încolo.

Procesul de instalareÎn mod cert, installer-ul din Vista este cu mult superior celui din XP, care mi se pare de-a dreptul dezgustător și neprietenos. Până și la Windows 98 erai întâmpinat pe tot parcursul instalării acestuia de o interfață grafică (asta dacă nu trebuia să repartiționezi hard-disk-ul, caz în care erai nevoit să folosești fdisk), care te și lăsa să alegi ce componente dorești să instalezi. Mi-a plăcut la Vista faptul că editarea partițiilor e floare la ureche, că instalarea sistemului se face ușor, doar cu puțin curaj și cunoștințe minime de limbă engleză. Pot chiar să și concluzionez că installer-ul din Windows Vista concurează strâns cu cel din Ubuntu, amândouă mergând pe principiul "Next, Next, Next". Totul a decurs ca pe roate, sistemul instalându-se într-un timp destul de scurt. Din partea mea, la acest capitol, Windows Vista primește 10 din 10.

ÎnceputulDupă ce procesul de instalare s-a terminat, Windows Vista a executat un test de performanță menit să testeze capabilitățile PC-ului meu. În funcție de rezultatul testului, Windows Vista își va regla anumiți parametri de configurare, adaptați puterii de calcul a sistemului tău. La acest test PC-ul meu a luat 4,0 puncte din 5,9 (cât e maximul posibil). Testul a durat circa 4 minute, după care. la terminarea lui, am fost întâmpinat de ecranul de login. Un efect de fade-out iar apoi unul de fade-in au făcut tranziția între login-screen și desktop. Pe desktop nu era prezentă decât iconul de "Recycle Bin". Iconul de la My Computer poate fi adăugat făcând click-dreapta pe desktop, selecând opțiunea "Personalize" și selectând link-ul "Change desktop icons" din fereastra care apare.



Am avut plăcuta surpriză ca Windows Vista să îmi detecteze aproape toate dispozitivele sistemului, excepție făcând doar placa audio care, deși apărea ca instalată, nu a vrut să meargă decât cu driverele oficiale ale producătorului pe care le-am descărcat de pe internet. Până și adaptorul Bluetooth mi-a fost detectat și chiar am reușit să fac pairing cu telefonul meu. Dacă vă trece prin cap să înlocuiți driverele Nvidia include în sistemul de operare Windown Vista cu cele disponibile pe site-ul Nvidia, ascultați-mi sfatul și renunțați la idee. Exact când reporneam sistemul de operare pentru a scrie acest articol în blog am avut neplăcuta surpriză de a observa că monitorul intră în stand-by la câteva secunde după login. După câteva restarturi și încercări nereușite de a obține imagine pe monitor, am pornit Windows Vista în Safe Mode și am dezinstalat "Nvidia Drivers" din "Programs and Features". După alte două reporniri ale sistemului de operare am putut să mă bucur din nou de interfața Aero oferită de Windows Vista.

După cum spuneam, nu am petrecut decât câteva ore în acest sistem de operare, timp în care am reușit să instalez Firefox, Pidgin, AIMP, K-Lite Codecs pack și alte programe. Singurele neplăceri pe care le-am avut în cursul instalărilor au fost două blocări ale interfeței grafice, însă acestea au fost de scurtă durată, sistemul de operare revenindu-și după numai câteva secunde. Nu am testat aplicațiile ce vin incluse cu Windows Vista, cu excepția jocurilor "Purple Place" și "Ink Ball", care mi s-au părut destul de drăguțe și răpitoare de timp.

Mi-a plăcut mult la Windows Vista faptul că la fiecare instalare a unui program ți se cere permisiunea ca acesta să fie instalat. Deși nu cred că acest lucru ajută prea mult, este un mic pas făcut de Windows în domeniul securității, capitol la care toate Windows-urile au picat de atâtea ori. Mai mult, aplicațiile nu pot să scrie în Program Files sau în C:\ fără permisiunea prealabilă a utilizatorului. La fel, acest lucru oferă un plus de siguranță pentru PC-ul tău. Tot la capitolul securitate trebuie să acord o bilă neagră lui Vista deoarece, ca și celelalte versiuni precedente de Windows, nu afișează extensiile în mod implicit, permițând astfel ca un executabil să se ascundă în spatele unui icon și a unei extensii false (ex: în cazul lui numefilm.avi.exe nu se va vedea decât numefilm.avi).

Claviatura în limba română este puțin diferită față de cele din versiunile anterioare de Windows. Diacriticele se accesează, ca și până acum, de la tastele [, ], ;, ', și \ însă tastele Y și Z nu mai sunt inversate, iar semnele de punctuație de genul ( sau ) corespund cu cele imprimate pe tastaturile US-English. La început este puțin derutant, însă cu timpul te obișnuiești cu noul aranjament, mai ales că nu diferă prea mult de cele mai vechi.


Control Panel și Windows Explorer au acum layout-uri diferite, precum și meniul Start, care se remarcă în special prin lipsa meniurilor de tip "pull over". O altă funcționalitate remarcabilă adusă meniului Start este și funcția de căutare, extrem de utilă în special celor ce obișnuiesc să instaleze un număr mare de aplicații în Windows. Alte modificări s-au mai adus și Paint-ului, Sound Recorder-ului, Internet Explorer-ului (care acum e la versiunea 7 și - waw! - are multi-tabbing), precum și altor aplicații cu care ne-am obișnuit în Windows. Dacă vei instala varianta Ultimate a lui Vista te vei alege cu o hoardă de aplicații, începând de la un mic progrămel de captură a desktop-ului până la un DVD Maker, all made by Microsoft. La fel ca în Windows XP, utilitarul de scanare și reparare a erorilor a rămas la fel de simplu și prostesc, făcându-mă să visez la complexitatea celui ce venea inclus odată cu Windows 98 (mă refer la scandisk-ul grafic).

ÎncheiereDin aplicațiile pe care le-am testat niciuna nu a creeat probleme la rulare. Player-ul Adobe Flash din Firefox mi s-a parut a avea unele mici probleme, în sensul că uneori apăreau mici artefacte grafice în cadrul animațiilor flash. Aștept să văd cum va funcționa sistemul de operare de-a lungul timpului, deși ma îndoiesc că îl voi porni prea des, de vreme ce Linux îmi oferă cam tot ceea ce am eu nevoie. La capitolul viteză Vista nu stă deloc prost, sistemul reacționând rapid și eficient mai tot timpul, cu toate că nivelul de memorie RAM consumată mi se pare destul de măricel (în momentul de față am 650 MB consumați, însă puțin mai înainte atinsesem și 800 MB de RAM ocupați), în vreme ce în Linux rareori depășeam 600 MB de memorie RAM consumată (cu tot cu efecte grafice). Efectele grafice din Vista sunt plăcute, însă nici măcar nu sunt comparabile cu cele oferite de Compiz, în Linux.

Cu un sistem decent te vei putea bucura de efectele grafice
oferite de Aero