luni, 26 ianuarie 2009

Cum să descărcaţi conţinut multimedia de pe YouTube, Trilulilu, 220.ro, etc

Poate că pentru unii nu e o noutate ceea ce voi prezenta în rândurile următoare, însă mulţi caută soluţii pentru a descărca filme şi muzică de pe site-urile ce oferă acest tip de conţinut doar ca stream-uri. Deseori sunt întrebat de soluţii miraculoase prin care să se poată descărca în special muzică de pe Trilulilu. Şi aflaţi că această soluţie miraculoasă există, e gratuită şi simplu de utilizat. În rândurile ce urmează veţi putea citi un tutorial complet, uşor de urmat şi dedicat cu precădere începătorilor despre cum să puneţi mâna pe acest program care vă va aduce pe hard-disk-urile voastre melodiile şi videoclipurile mult dorite.

1. Începutul
Ok, aici urmează partea plictisitoare în care eu vă voi vorbi despre legalitatea folosirii unui astfel de program. Mulţi spun că folosirea acestei aplicaţii nu implică deloc riscuri legale, deoarece conţinutul media descărcabil este pus la dispoziţia publicului de către site-ul sursă, alţii însă afirmă că această practică nu este legală deoarece se încalcă drepturile de autor prin multiplicarea ilicită a fişierelor media. Ilegal sau nu, mă îndoiesc că în România îl mai doare undeva pe cineva de aceste aspecte, că doar trăim în ţara unde informaţia circulă liber, ba chiar extrem de liber laugh.
Multe site-uri oferă facilităţi de a descărca clipuri audio sau video de pe diverse pagini web de profil, însă de multe ori acestea devin nefuncţionale datorită modificărilor (intenţionate sau mai puţin intenţionate) făcute de administratorii site-urilor cu conţinut media. Ei bine, programul de care vă voi vorbi se foloseşte de o altă metodă pentru a obţine URL-ul către fişierul audio/video, metodă care cel puţin teoretic nu ar trebui să dea greş.

2. NecesităţiPentru început vreau să risipesc misterul creeat asupra acestei aplicaţii miraculoase şi să menţionez că programul în cauză este, de fapt, un plugin pentru Firefox. Se numeşte Video DownloadHelper, este ajuns, în momentul de faţă la versiunea 4.0.2 şi poate fi descărcată de pe site-ul addons.mozilla.org. Desigur, înainte de toate vei avea nevoie de Firefox, pe care îl găseşti la adresa http://www.mozilla-europe.org/ro/firefox/. Ca şi Video DownloadHelper, Firefox este disponibil şi pentru Linux, şi pentru Windows. Dacă foloseşti Linux sunt şanse mari ca distribuţia ta să vină cu Firefox preinstalat. În Windows, instalarea aplicaţiei Firefox se face dupa principiul "Next, Next, Next" şi nu necesită aptitudini de calculatorist. Firefox este gratuit (ba chiar open-source) şi nu conţine malware, deci poţi să îl instalezi liniştit, fără teama de a-ţi destabiliza Windows-ul.

3. Instalarea plugin-ului
După ce ai terminat cu instalarea aplicaţiei Firefox, accesează din acesta adresa către plugin ( adica aici ) şi apasă pe butonul mare şi verde pe care scrie "Download now". Îţi va apărea fereastra de instalare a suplimentelor (plugin-urilor) care te va avertiza că e bine să instalezi suplimente doar de la autorii de încredere. Pentru a purcede la instalarea plugin-ului, apasă pe butonul "Instalează acum" ("Install now").

(Click pe imagine pentru mărire)
După apăsarea butonului de instalare, Firefox va descărca plugin-ul şi îl va instala. După ce procesul de instalare se va finaliza, va fi necesară o repornire a browser-ului Firefox pentru ca plugin-ul să devină operaţional. Pentru aceasta, apasă pe butonul "Repornire Firefox" din fereastra de instalare a suplimentelor.


După ce browser-ul va reporni, fereastra de administrare şi instalare a plugin-urilor ne va anunţa că a fost instalat un supliment nou. Primul lucru pe care îl vei observa vor fi 3 biluţe ce au apărut în stânga câmpului de introducere a adreselor web.


E momentul să vedem cât de bine îşi face treaba plugin-ul. Intrăm, de exemplu, pe http://www.trilulilu.ro şi căutăm o melodie folosind motorul de căutare al site-ului. De asemenea poţi căuta şi clipuri video, deoarece şi acestea pot fi descărcate prin intermediul Video DownloadHelper. Din momentul în care vom accesa o pagină cu o melodie, cele trei biluţe de lânga bara de introducere a URL-urilor vor prinde viaţă, ceea ce înseamnă că pe pagina de faţă există un element multimedia ce poate fi descărcat. Pentru a descărca melodia de pe pagina pe care tocmai o vizităm, apăsăm pe săgeata din dreptul biluţelor şi selectăm numele clipului audio/video pe care dorim sa îl descărcăm (de obicei cel scris cu litere îngroşate). Imediat ni se va cere locaţia unde dorim să salvăm fişierul, iar download-ul acestuia va începe.

În caz că extensia fişierului e incorectă (în cazul de faţă aceasta a fost .mpeg, iar fişierele audio de pe Trilulilu sunt în format .mp3) poţi să schimbi extensia din fereastra în care alegi locaţia unde doreşti salvarea fişierului. Oricum, clipurile audio vor merge chiar şi dacă extensia acestora este mpeg (până la urmă, .mp3 este frate de cruce cu .mpeg happy).
La descărcarea de clipuri video se acţionează la fel ca şi la descărcarea de clipuri audio, doar că cel mai probabil vei avea nevoie de un player video care să poată deschide fişiere în format .flv. Pentru aceasta, îţi recomand cu toată încrederea programul Video Lan Client, o altă aplicaţie gratuită disponibilă, ca şi Firefox, pe Linux şi Windows.

4. Încheiere
Cu toate că metoda prezentată de mine mai sus necesită instalarea de software în PC, aceasta este de preferat în locul site-urilor ce oferă posibilităţi asemănătoare deoarece merge tot timpul, nu depinde de un server intermediar şi nu este afectat de schimbările aduse de către administratori site-urilor de pe care doreşti să descarci muzică sau filme. Video DownloadHelper suportă sute de site-uri, de la cele mai populare până la cele mai puţin cunoscute. În concluzie, Video DownloadHelper este un "must-have" al internautului din tine happy


2 comentarii :

Anonim spunea...

multumesc pentru informatie!

Silviu spunea...

Pentru cei care nu vor sa instaleze extensii de firefox (die hard ie6 users) exsista si downloadere online. Unul dintre ele este si www.tubeminator.com

Pe langa posibiliatea de a descarca de filmulete de pe Trilulilu, 220.ro, YouTube, Metacafe, DailyMotion, Break,Vimeo, CollegeHumour, Animoto.com, AdsOfTheWorld.com, MegaVideo.com, Blip.tv si VideoPlayer.hu ofera si optiunea de a converti fisierul flv in formatele: avi, mpg, mp4, 3gp, mov, wmv.

Oricum, bun articololul tau!