sâmbătă, 20 iulie 2013

Apple Developer Center, nefuncţional

În ceea ce a devenit deja cea mai lungă perioadă (neanunţată) de indisponibilitate, Apple Developer Center este indisponibil de aproape 48 de ore, împiedicând dezvoltatorii ce scriu programe pentru iPhone şi iPad să obţină acces la noul SDK al iOS 7 beta, la modificarea certificatelor sau a profilelor de provisioning cât şi, aparent, la publicarea de noi aplicaţii şi versiuni pe AppStore.

Din câte ştiu la ora actuală Apple încă nu a oferit niciun răspuns vis-a-vis de această indisponibilitate îndelungată a DevCenter-ului, aşa că tot ce ne rămâne e să lansăm supoziţii privind modificări de funcţionalitate sau aspect ce sunt aduse site-ului, în spatele mesajului care ne anunţă că acesta va reveni online în curând.

Din perspectiva mea acest downtime survine în cel mai nepotrivit moment, când unul din clienţii noştri au avut ieri o prezentare a unei aplicaţii dezvoltate de noi, iar indisponibilitatea DevCenter-ului ne-a împiedicat să adăugăm câteva UDID-uri (Unique Device IDentifier) necesare autorizării instalării aplicaţiei în afara AppStore-ului.

Well, se pare că se poate şi mai rău decât să pice Facebook-ul...

UPDATE: se pare că o breşă de securitate stă la baza downtime-ului acestui serviciu. Potrivit The Next Web, un expert în securitatea informatică a pornit o investigaţie pe cont propriu asupra securităţii site-ului de Developer Center al Apple, raportând problemele găsite în bugtracker-ul companiei din Cupertino. Cei de la Apple s-au panicat şi au anunţat ieri că motivul indisponibilităţii serviciului este "încercarea unui intrus de a accesa informaţii securizate".

Ibrahim Balic, cel ce a descoperit şi raportat breşele de securitate din Developer Center s-a declarat un whitehat (hacker sau expert specializat pe descoperirea găurilor de securitate şi asigurarea acoperirii acestora) a declarat într-un comentariu pe The Next Web că a descoperit 13 bug-uri pe care le-a raportat către Apple, unul din aceste buguri oferindu-i acces către detaliile utilizatorilor.

La patru ore după ultimul meu raport, Developer Center a fost închis aşa cum ştiţi că încă e. Le-am trimis un email în care i-am întrebat dacă i-am pus în dificultate şi dacă e cazul să opresc cercetările mele. Nu am primit niciun răspuns... Aştept încă să mă contacteze iar astăzi citesc ştiri care spun că au fost atacaţi [...] şi că autorităţile au început să se implice în asta.
Rămâne de văzut cât timp le va lua celor de la Apple să acopere problemele şi ce poziţie vor lua faţă de cel care, până la urmă, se pare că a vrut să le facă un bine.
 
 
 


2 comentarii :

Efleuraj spunea...

Nici macar acum nu sunt dinsponibile toate functionalitatile din DevCenter...

Ovidiu spunea...

Da, dar măcar funcționează secțiunile ce țin de provisioning profiles și iTunes Connect. Le ia totuși foarte mult să rezolve cu totul problemele...