sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Războiul filmelor

Se pare că mişcările împotriva pirateriei online din ţara noastră încep să se intensifice în ultima vreme, fiecare an aducându-ne noi evenimente şi procese ce privesc acest curent apărut încă de la începuturile internetului. Un caz recent este cel al celor 42 de site-uri web ce difuzează (ilegal) filme pe internet, pârâte prin intermediul CNA-ului de către SC ProTV SA (deţinătorul trustului ProMedia - în caz că nu a fost destul de evident din denumire). Ce e ciudat, pe lângă prezenţa în listă a celor de la vplay.ro, e că marea parte a site-urilor din lista respectivă nu oferă aceste filme spre descărcare ci doar spre vizionare. Coincidenţa? Şi ProTV deţine un site similar însă, spre deosebire de cele de mai sus, acesta difuzează filme în mod legal, accesul la acestea făcându-se pe baza unui abonament plătit.

Serviciul respectiv poartă denumirea de Voyo şi a apărut în mediul online undeva pe la jumătatea anului trecut, lansat fiind cu surle şi trâmbiţe. Aşa că, doar în cazul în care nu e evident până acum, intenţiile SC ProTV SA sunt dincolo de protejarea drepturilor de autor, vizând exclusiv protejarea propriilor venituri şi ai potenţialului număr de noi abonaţi aduşi de închiderea acestor site-uri (yeah, sure!).

Curios cum cei de la SC ProTV SA nu au pornit un demers asemănător şi împotriva celor ce emit stream-uri de canale TV pe internet (inclusiv ale ProTV, Acasă TV şi ce alte canale or mai deţine), ceea ce se poate explica oarecum că şi cei ce urmăresc aceste canale TV prin intermediul internetului contează la gramaj sau - mai concis vorbind - la rating (atâta vreme cât reclamele se văd şi pe internet atunci probabil că lucrurile sunt ok din punctul lor de vedere).

Ca un related note, versiunea de Windows a TV-Maxe folosea ca surse pentru filme stream-uri de pe www.1filme.ro, site luat şi el în colimatorul celor de la CNA (şi aparent cu stream-urile la pământ - nu ştiu dacă e doar o coincidenţă sau nu, deci nu întrebaţi). Va fi foarte interesant de văzut dacă Poliţia va reuşi să dea de urma tuturor administratorilor acestor site-uri de internet (nu m-aş mira să mă trezesc cu mascaţii pe la uşă, având în vedere că am avut legături cu unul din aceşti administratori) şi câţi din aceştia vor plăti efectiv pentru daunele produse drepturilor de autor voyo.ro. Până una-alta, o lovitură crâncenă pirateriei online din România.

3 comentarii :

Lupin spunea...

libertati din ce in ce mai constranse...

demonoid a picat, o sa pice toate.
inca la noi e bine, poate reusim sa gasim alte solutii intre timp

in germania daca scoti ceva ilegal de pe torente iti vine factura la usa :)

Anonim spunea...

inca de la lansare voyo era o mare mizerie de site
oarecum era de asteptat ca un site de acest fel mai ramane ca zonga sa ceara interzicerea you tube
daca facem o comparatie intre zonga si cloud player
http://www.thecloudplayer.com/
putem vedea ce inseamna un alt site
de mizerie(bineanteles romanesc)

Florian spunea...

solutia e "plecarea" in Deep Web - .onion
http://en.wikipedia.org/wiki/.onion