marți, 9 noiembrie 2010

A apărut Rockmelt

Despre Rockmelt am scris anul trecut şi se anunţa a fi un browser care, având în spate nume grele în istoria internetului precum cel al lui Marc Andreessen, va aduce un nou val revoluţionar în industria browserelor.

Ei bine, după o lungă aşteptare, zilele acestea browser-ul a fost într-un final lansat însă pe moment accesul la acesta este disponibil doar pe bază de invitaţii. Puteţi cere o invitaţie pe site-ul oficial (este necesar un cont de Facebook) sau puteţi cere una în comentarii (nu uitaţi să lăsaţi adresa de Facebook) şi vă voi trimite eu una, în limita celor 3 disponibile. Probabil în viitorul apropiat, după epuizarea perioadei de teste, browser-ul va fi făcut disponibil publicului larg, fără a necesita o invitaţie. Ca o notă, browser-ul este momentan disponibil doar pentru Windows şi Mac.


Aşteptându-mă la un browser nou-nouţ am fost oarecum dezamăgit să văd că RockMelt nu este decât un alt browser cu Chromium la bază şi câteva widget-uri menite să integreze reţelele de socializare direct în interfaţa acestuia. Deşi nu este un browser original, fără a avea o bază în alte programe de acest gen, RockMelt este imbatabil când vine vorba de socializare, mai ales pe Facebook.


RockMelt poate fi supranumit cu uşurinţă "browser-ul Facebook". La prima execuţie a acestuia ţi se cere să îţi introduci datele de login pentru Facebook pentru ca aplicaţia să se poată conecta la acesta. Poţi utiliza browser-ul şi sărind peste acest pas însă în felul acesta va fi doar doar un Chromium, lipsind fiind de cireaşa de pe tort. După ce te-ai logat pe Facebook prin intermediul browser-ului şi ai permis accesul la informaţiile tale personale pe părţile laterale ale acestuia îşi vor face apariţia două panouri. În stânga se vor afla câţiva dintre prietenii tăi de pe Facebook iar în partea dreaptă vei regăsi un RSS reader care te va ţine la curent cu noutăţile aduse de feed-urile la care eşti abonat.


Browser-ul aduce mai mult a Chrome/Chromium însă totodată aminteşte de Opera prin butonul de meniu situat în colţul din partea stânga-sus. Spre deosebire de browser-ul în care îşi are originile, dezvoltatorii Rockmelt par să fi renunţat la omnibar preferând căsuţe de editare separate pentru URL şi căutarea pe web. Tot în partea superioară a browser-ului vom regăsi avatarul nostru marcat cu o bulină verde ce indică faptul că suntem online. Un click pe acesta ne oferă opţiunea de a ne schimba statusul, a ieşi de pe chat sau de pe Facebook. La fel, prietenii online sunt şi ei marcaţi cu o bulină verde iar un click pe aceştia ne va deschide o fereastră de chat din care vom putea, de asemenea, să vizualizăm wall-ul acestora împreună cu ultimele actualizări. Panourile laterale pot fi oricând ascunse şi reafişate prin combinaţia de taste Ctrl+Shift+Spaţiu.

Pe lângă Facebook, RockMelt se integrează şi cu Twitter şi oferă, probabil, posibilitatea de a posta tweet-uri şi de a le viziona pe celelalte în aceeaşi manieră prin care putem vizualiza feed-uri RSS. Spun "probabil" deoarece eu unul nu am reuşit să fac conexiunea dintre RockMelt şi Twitter, după login în widget-ul ce apare când dai click pe iconul Twitter neapărând nimic.


Butonul "Share" din dreptul căsuţelor de adresă şi căutare ne oferă posibilitatea de a posta rapid pe wall adresa paginii la care tocmai ne aflăm. Econimisim în felul ăsta zeci de secunde preţioase, mai ales când site-ul vizitat nu ne oferă un buton de "Share" pentru Facebook. La fel ca pe pagina de Facebook putem să adăugăm şi text pe lângă link-ul împărţit cu prietenii, aşa că o vizită pe site-ul de socializare doar pentru a posta un link nu mai este acum necesară.

Un alt feature interesant ni-l oferă căsuţa de căutare. La scrierea unui termen de căutare şi apăsarea tastei "Enter" rezultatele ne vor fi afişate printr-un mic widget ce apare sub aceasta. Poţi în felul acesta să cauţi rapid pe Google fără a fi necesar să deschizi un nou tab sau să părăseşti pagina pe care tocmai o vizitezi. Poţi de asemenea să împarţi prietenilor un rezultat din acea listă dând click dreapta pe acesta şi selecând opţiunea (obviously) "Share". În ciuda prezenţei acestei căsuţe de căutare, cea de adresă nu şi-a pierdut întru totul proprietăţile "magice" a celei din Chrome putând fi încă folosită pentru a efectua căutări folosind motorul de căutare favorit. Pe lângă căutarea pe web, ambele căsuţe de editare îţi mai oferă posibilitatea de a contacta rapid un prieten de pe Facebook tastând o parte din numele acestuia.

După cum spuneam, RockMelt include şi un feedreader RSS situat pe bara din partea dreaptă a browser-ului. Pentru abonarea la RSS-ul oferit de un site vom apăsa pe butonul cu semnu plus de sub iconurile site-urilor la care suntem deja abonaţi. La deschiderea unui widget ni se va permite să selectăm din feed-urile unui site deja vizitat sau să introducem URL-ul către feed-urile unui site anume. La executarea acestui pas pe bară va apărea iconul site-ului împreună cu numărul feed-urilor necitite. Un click pe acesta şi noutăţile aduse de feed-ul RSS îţi vor fi servite cât ai clipi.

Fereastra de opţiuni a lui RockMelt nu diferă mult faţă de cea din Chrome cu excepţia unui nou tab prezent în aceasta având denumirea de "Edges". Prin accesarea acestuia putem modifica modul de deschidere a link-urilor sau dacă dorim un avertisment sonor la primirea unui nou mesaj IM prin intermediul reţelei Facebook. Pe lângă noutăţile pe care le aduce, RockMelt moşteneşte toate funcţiile aduse de Chrome, inclusiv suportul pentru extensii sau teme. Ca o observaţie, activarea unei teme strică însă aspectul browser-ului datorită barelor laterale care se încăpăţânează în a se integra cu restul browser-ului.

Pentru cei ce folosesc intens Facebook şi reţelele de socializare, în general, RockMelt e o mană cerească. Fără a ţine un tab deschis cu site-ul Facebook poţi fi acum la curent cu tot ce mişcă şi poţi ţine legătura uşor cu prietenii de pe celebrul site de socializare. Fără a avea grijă să nu închizi site-ul, fără a sta cu ochii pe titlul tab-ului în care se află deschis Facebook. Tot ceea ce trebuie e să ţii browser-ul deschis, lucru pe care oricum îl făceai mai ales având în vedere că, în ultimul timp, browser-ul e cel mai longeviv proces (non-sistem) din calculatorul fiecăruia. Pentru cei ce se aşteptau însă de la ceva revoluţionar (cum e cazul meu), RockMelt nu e decât o mică dezamăgire. Anyway, aştept să văd dacă boom-ul pe care RockMelt îl promitea va deveni într-o zi realitate.

3 comentarii :

Mitza_003 spunea...

tre sa-l descarc...de mult timp asteptam. speram sa ma anunte prin email...

Anonim spunea...

finally! bine macar ca a iesit beta...pacat ca nu m-au anuntat si pe mine... :(

chiar vreau sa-l vad si eu cum e :( (si nu doar dintr-un clip video!)

http://jurnalulunuitanar2.wordpress.com/ spunea...

am o zi de cand il folosesc (facebook, rss, tweeter)... avand on vedere ca e inca beta...se pare ca se tine bine la capitolul viteza de navigare :) sunt multumit de el...vedem pe parcurs :)