luni, 9 august 2010

shMessenger 3.2 (beta) - 7 secrete despre shMessenger pe care nu le ştiai

În timpul în care scriu aceste rânduri, dezvoltatorul aplicaţiei de mesagerie instant pentru telefoanele mobile tocmai pregăteşte lansarea unei noi versiuni, purtând numărul de 3.2 BETA. După circa două luni de dezvoltare continuă, shMessenger îşi va surprinde utilizatorii cu funcţii noi şi o căruţă întreagă de bugfix-uri.

Acest articol nu este menit să prezinte noile funcţii din shMessenger 3.2 beta, deşi va face referire la unele. Propun ca în aceste rânduri să vă prezint unele capabilităţi ale shMessenger de care probabil nu ştiai.

1. Multi-messenger
Da, shMessenger suportă conectarea pe conturi multiple de IM. Nu contează combinaţia (Yahoo+Yahoo, MSN+Yahoo, etc.), shMessenger vă oferă posibilitatea de a sta conectaţi pe mai multe conturi de IM în acelaşi timp. Momentan această facilitate este limitată la utilizarea a maxim 2 conturi în acelaşi timp, datorită raportului inegal dintre numărul de utilizatori şi resursele limitate de care dispune acest serviciu.
Pentru a vă putea folosi de această facilitate, doar adăugaţi conturi noi de servicii IM din fereastra "IM Services", ca şi atunci când aţi adăuga doar unul singur:
2. Teme
Interfaţa shMessenger poate fi personalizată cu câteva teme de culoare. Deşi numărul acestora este redus (această facilitate fiind încă în teste), utilizatorii vor putea pe viitor să îşi creeze propriile teme de culoare care să se potrivească gusturilor lor, iar mai apoi să le descarce în aplicaţie. Pentru a putea seta o temă nouă în aplicaţie, accesaţi setările (Options -> Settings) după care selectaţi opţiunea "Set theme".



3. Căutare după ID-uri
Această funcţionalitate este una nouă în shMessenger. Dacă ai multe ID-uri devine dificil să găseşti unul anume în lista de messenger. Dacă ID-ul pe care îl cauţi mai este şi offline pe deasupra (fiind necesar, în acest fel, să setaţi afişarea ID-urilor neconectate) lucrurile devin şi mai complicate. Ei bine, începând cu versiunea 3.2 beta puteţi scăpa de această problemă graţie funcţiei "Search contacts...". Aceasta poate fi accesată fie apăsând tasta 0 cât sunteţi în Buddylist, fie accesând opţiunea Options -> Search Contacts..., tot din tab-ul Buddylist.

4. Acces rapid la emoticonuri
Din nou, aceasta este o funcţie disponibilă odată cu noua versiune. Atunci când sunteţi într-o discuţie şi vreţi să accesaţi rapid lista cu emoticonuri, doar apăsaţi de două ori tasta steluţă (asterisk). La prima apăsare va apare tabelul cu simboluri, iar la a doua apăsare va apare lista cu emoticonuri.

 >> apasă * >> 

5. Setarea unui avatar
shMessenger îţi permite, de asemenea, să setezi un avatar fie efectuând o fotografie cu camera telefonului (dacă există), fie alegând un fişier tip imagine din memorie. Pentru aceasta, cât eşti în Buddylist, accesează meniul Set display image şi alege sursa imaginii care va constitui noul avatar.

6. Tastatura virtuală
Una din cele mai aşteptate funcţionalităţi ale lui shMessenger este, cu siguranţă, tastatura virtuală. Posesorii de telefoane touch-screen vor putea astfel să scrie mesaje direct din interfaţa aplicaţiei, fără a fi nevoiţi să acceseze input-ul nativ al telefonului. Tastatura virtuală se activează automat la apăsarea cu degetul/stylus-ul pe un câmp de editare din aplicaţie. Dacă doreşti însă să revii la comportamentul iniţial, poţi dezactiva tastatura virtuală din setările aplicaţiei.



7. Dimensiunea fontului
Dacă te incomodează dimensiunea fontului aplicaţiei, acesta poate fi modificat din setări, opţiunea aflându-se imedat după cea de limbă. În funcţie de tipul telefonului, dimensiunea fontului afişat la "Auto" poate să coincidă cu unul din celelalte dimensiuni. Alege-o pe cea care crezi că ţi se potriveşte mai bine (şi care nu îţi forţează ochii prea mult :) )

 


Cu acest ultim feature, închei această scurtă prezentare a funcţionalităţilor din shMessenger. Încă o dată, cei care nu au făcut-o deja, pot să descarce ultima versiune a aplicaţiei (care încorporează toate elementele prezentate mai sus) de pe site-ul oficial al proiectului.