vineri, 24 iulie 2009

Cum să: salvează o imagine de pe Hi5, Flickr, etc.

Unele site-uri împiedică (sau mai bine zis, îngreunează) salvarea anumitor imagini în calculator prin adăugarea unei imagini transparente deasupra celei ce trebuie protejată. În felul acesta, atunci când utilizatorul va dori să salveze o anumită imagine protejată nu se va alege decât cu un .gif transparent de 1x1 pixeli. Desigur că imaginile pot fi totuşi salvate deschizând sursa fişierului HTML sau folosind instrumente gen Page Info din Firefox. Totuşi există o modalitate de a readuce posibilitatea de a salva imagini în calculator folosind metoda "click-dreapta pe imagine -> Save image as...". Deşi a fost creeat în scopul blocărilor reclamelor de pe paginile web, AdBlock Plus ne poate ajuta să scăpăm de pixelii transparenţi ce ne stau în cale atunci când dorim salvarea unei imagini.

AdBlock Plus este o extensie pentru Firefox şi poate fi descărcată de la https://addons.mozilla.org/ro/firefox/addon/1865. Desigur, vei avea nevoie de Firefox pentru a o putea folosi.

După instalarea extensiei şi repornirea browser-ului, accesaţi o pagină care se foloseşte de trucul pixelilor transparenţi pentru a proteja imaginile afişate pe aceasta. Daţi click acolo unde ştiţi că aceştia sunt prezenţi (pe poza pe care doriţi să o salvaţi, de exemplu) şi din meniul contextual selectaţi opţiunea Adblock: Blochează imagine. Va apărea o fereastră din care veţi putea ajusta câţiva parametrii ce ţin de blocarea de imagini. Selectaţi ultima variantă (Model individual) apoi adăugaţi noul filtru creeat apăsând pe Adaugă filtru. Din acest moment, pixelii transparenţi vor dispărea şi veţi putea salva în voie imaginile pe care le doriţi. Nu uitaţi că va trebui să procedaţi în acest fel pentru fiecare site diferit ce foloseşte această practică.


Blocarea pixelilor transparenţi pe flickr.com



1 comentarii :

Andrei R. spunea...

Folosesc de cativa ani FF cu Add-Block, dar faza cu blocat imaginea aceea de 1X1 nu mi-a trecut prin cap, multumesc pentru idee!